En Sıcak Konular

Öğrencileri eyleme götürmek için sınavlar ertelendi

0 0 0000 00:00 tsi
Öğrencileri eyleme götürmek için sınavlar ertelendi Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait olduğu belirtilen skandal günlükte yer alan ifadeleri doğrulayan bir gelişme de üniversite çatısı altında yaşandı. Öğrencilere eylem için gereken ortam sağlandı hatta sınav tarihi bile ertelendi. Peki bu ü

İnönü Üniversitesi, Atatürkçü Düşünce derneklerinin Köşk seçimleri öncesinde Ankara'da düzenleyeceği mitinge katılmak için sınavları erteledi. 14 Nisan'da yapılması gereken vizeler ileri bir tarihe alındı. Hocalar ve öğrenciler 20 otobüsle eyleme götürülecek.

4 yıl önce düzenlenen biting tepki çekmişti. Mitingi organize eden ADD'nin yönetim kurulu üyesi İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, gösteriye üniversite olarak katılacaklarını doğruladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Ankara'da protesto mitingi düzenlemeyi planlayan Atatürkçü Düşünce dernekleri, üniversitelerle işbirliği yapıyor. İnönü Üniversitesi, 14 Nisan'da yapılacak gösteriye geniş katılım sağlamak amacıyla sınav tarihlerini değiştirdi. Sene başında senato tarafından belirlenen vize tarihleri gerekçe gösterilmeden ertelendi. Mitinge sadece kendilerinin değil, bütün üniversitelerin katılacağını açıklayan Rektör Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, akademik personel ve öğrencilerle birlikte Tandoğan Meydanı'nda hazır bulunacaklarını söyledi.

Eylem için vizeleri tehir eden ilk fakülte, iktisadi ve idari bilimler oldu. Akademik takvime göre 14 Nisan'da yapılması öngörülen sınavlar 28 Nisan-5 Mayıs tarihlerine alındı. Mitingin düzenleneceği 14 Nisan'a denk gelen ve üniversitede merkezî olarak yapılan İngilizce sınavı da 21 Nisan'a bırakıldı. Zaman'a konuşan öğrenciler, ertelemenin hocalar tarafından derste ilan edildiğini, gerekçenin de, "14 Nisan tarihinde yapılacak Cumhuriyet Mitingi'ne katılım" olarak açıklandığını belirtti. Öğretim üyeleri, idarî personel ve öğrencilerin yaklaşık 20 otobüsle Ankara'ya götürüleceği kaydediliyor. Kiralanacak arabaların parasını kimin ödeyeceği ise bilinmiyor. İnönü Üniversitesi'nin öğrenci ve idarî personeli, Atatürkçü Düşünce derneklerinin 25 Ekim 2003'te düzenlediği mitinge de 18 otobüsle katılmıştı.

Rektörlüğün tavrına tepki gösteren Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Şefik Dursun, eğitim kurumlarının başka amaçlar için kullanılmaması gerektiğini vurguladı: "28 Şubat'tan sonra üniversiteler çizgisinden saptı. Gelen yöneticiler okulları 28 Şubat çizgisinde kullanılabilir kurumlar haline getirdiler. Belli bir güç elde ettiklerini düşünüyorlar. Cumhurbaşkanlığı seçiminin güçlerini zayıflatacağı endişesi taşıyorlar."


Sınavların ertelenmesi kararında vizelerin başlama tarihi olan 14 Nisan ile Ankara'da yapılacak Cumhuriyet Mitingi tarihinin aynı güne denk gelmesinin etkili olduğu belirtiliyor. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Kurulu'nun sınavları erteleme kararının, Cumhuriyet Mitingi'nin gündeme geldiği senato toplantısının ardından alınması dikkat çekti.

Mitingi organize eden ADD'nin yönetim kurulu üyesi olan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, gösteriye üniversite olarak katılacaklarını doğruladı. Hilmioğlu, "Tabii ki katılacağız. Öğrencilerimiz ve akademik personelimizle birlikte katılacağız. Cumhuriyet yürüyüşü ve Ata'ya saygı yürüyüşü bu. Bundan birkaç yıl önce yapılan yürüyüşe de katılmıştık. Bütün üniversitelerin ve sivil toplum örgütlerinin katılacağı, cumhuriyete bağlılık, Ata'ya saygı yürüyüşü olacak. Oradan da Ata'yı ziyarete gideceğiz." dedi. Miting tarihine denk gelen vize sınav tarihlerinde bir değişme olmadığını ileri süren Rektör, vizesi bulunmayanların gelebileceğini belirtti. Hilmioğlu, şunları söyledi: "Miting tarihinin vize tarihlerine denk gelmesi bir sıkıntı doğurmaz, vizesi olmayanlar gelir. Sınav tarihleri değişmeyecek, sınavı olmayanlar gelir." Üniversite Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Şefik Dursun, üniversite adını kullanarak böyle bir reaksiyona katılmanın sıkıntılara sebep olacağını söyledi. Üniversitelerin böyle bir kullanım mekanizmasının dışında tutulması gerektiğini belirten Dursun, şöyle konuştu: "28 Şubat sürecinden sonra üniversiteler çizgisinden saptı. Gelen yöneticiler üniversiteleri 28 Şubat çizgisinde kullanılabilir kurumlar haline getirdiler. Bu, halen devam ediyor. ADD, siyasi ve ideolojik tavrı olan bir sivil toplum örgütü. Bunlar Türkiye'de üniversiteleri kullanmak suretiyle belli bir güç elde ettiklerini düşünüyorlar. Cumhurbaşkanlığı seçiminin, üniversitelerde elde ettikleri gücü zayıflatacağı endişesini taşıyorlar. Topyekûn bir mücadeleye girdiler ve bütün güçlerini kullanıyorlar."

Eylem hazırlığı içindeki kişilerin, seçilecek cumhurbaşkanını 'kendilerinden olmayacağı' endişesi yaşadıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Dursun, "Bunları, son çırpınışları olarak görüyorum. Doğru bulmuyorum. Herkesin cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili düşüncesi olabilir. Deniz Baykal'ın olduğu gibi Erdoğan Teziç'in de, rektörlerin de düşünceleri olabilir. Ama üniversiteyi kullanmamalılar." ifadelerini kullandı. Dursun, mitinge katılımı artırmak adına vize tarihlerinin değiştirilmesinin ise 'çok çirkin' olduğunu ve bunun bir 'görevi kötüye kullanma' olduğunu kaydetti. Dursun, öğrencilerin bu tür işlerin içerisine sokulmaması gerektiğini vurguladı. İnönü Üniversitesi öğrenci ve öğretim görevlileri 2003 yılında da 18 otobüslük bir konvoyla Ankara'da düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü'ne katılmak üzere Ankara'ya gitmişlerdi. Ekim 2003 tarihinde gerçekleşen yürüyüşe 700 dolayında öğrenci ile 150 kadar akademik personel katılmıştı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Küçükbay, yürüyüşün YÖK Yasa Tasarısı'nı protesto ile alakası olmadığını, amaçlarının Cumhuriyet'e bağlı öğretim görevlisi ve öğrencilerin ne kadar çok olduğunu göstermek olduğunu söylemişti. Ancak bu yürüyüşte YÖK Yasa Tasarısı protesto edilmişti. Cumhuriyet Mitingi Tertip Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ali Ercan da, ADD sitesinde yer alan yazısında şu çağrıyı yapıyor: Son uyarıyı yapmak üzere bir miting ve ardından Anıtkabir ziyareti düzenlenmiştir.

Örnek Paşa günlüğünde yazmıştı!

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in geçtiğimiz hafta Nokta Dergisi'nde yayınlanan günlüklerinde, üniversitelerle ilgili bölümler de vardı. 2004 yılında iki kez darbe planlandığını anlatan Örnek, öğrencilerin eylemlere davet edileceğine işaret etmişti.

Günlükte şu ifadeler yer almıştı: "Kendimize göre bir eylem planı yapmaya karar verdik. Önce basını ele geçirmeye çalışacaktık. Bu nedenle ben M.Ö.'yü davet edecektim. Sonra rektörlerle temas edip öğrencileri sokağa dökecektik. Sendikalar ile aynı şekilde hareket edecektik. Sokaklara afiş astıracaktık. Dernekler ile temas edip, onları da hükümet aleyhine teşvik edecektik. Bütün bu olayları yurt çapında yapacaktık. Yukarıdakiler Sarıkız olarak anılacaktı."

Zaman
 



Bu haber 209 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,221 µs