En Sıcak Konular

Skandal harita elçilikten döndü!

0 0 0000 00:00 tsi
Skandal harita elçilikten döndü! Kültür Bakanlığı'nın Türk Cumhuriyetleri Milli Marşları CD'si, bir skandala neden oluyordu. Azerbaycan toprağı, Ermenistan torağıymış gibi gösterildi. Elçiliğin dikkati krizi önledi: 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırlattığı Türk Cumhuriyetleri Milli Marşları CD'sinin kapağındaki haritada Nahçıvan, Dağlık Karabağ, Kelbecer ve Laçın, Ermenistan toprağında gösterildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nce hazırlatılan, içinde Türk cumhuriyetleri milli marşlarının bulunduğu CD'nin kapağındaki harita tartışmalara neden oldu. Haritada Nahçıvan, Dağlık Karabağ, Kelbecer ve Laçın, Ermenistan toprağı olarak gösteriliyor. Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği kapaktaki haritanın değiştirilmesini isteyerek hediye CD'leri dağıttırmadı. Diğer yerlerde de dağıtılmamasını istedi, ancak binlerce CD Türkiye'de ve diğer Türk cumhuriyetlerinde dağıtıldı.
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye milli marşlarından oluşan bir albümü CD olarak hazırlattı. Albümü bu ülkelerdeki Türk büyükelçiliklerine gönderdi. Ayrıca yine Ankara'daki adı geçen ülkelerin büyükelçiliklerine de hediye etti. Ancak Azerbaycan'daki Bakü Türk Büyükelçiliği hediye CD'leri dağıtmadan önce kapakta yer alan haritadaki yanlışlığı fark etti. Böylece büyükelçilik Kültür ve Tanıtma Müşaviri Doç. Dr. Fethi Gedikli'nin dikkati sonucu büyük bir skandalın önüne geçildi.
Çünkü haritada Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Ermenistan topraklarında gösteriliyordu. Dahası, Ermenistan tarafından 1993 yılından beri işgal altında olan Kelbecer ve Laçın ile Dağlık Karabağ da Ermenistan toprakları içinde yer alıyordu. İstanbul'daki Azerilerin de tepkisini çeken haritada Kıbrıs Rum Kesimi bile gösterildi.

Ankara'ya uyarı

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği'nden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 21 Şubat 2007 tarihinde gönderilen uyarıda şöyle denildi:
"Türk Cumhuriyetleri milli marşları CD'si kapağındaki haritada Türkiye ile serhaddi olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arazisi ve Ermenistan tarafından işgal olunmuş Dağlık Karabağ ve onun dışında diğer Azerbaycan şehirleri Laçın ve Kelbecer de Azerbaycan toprakları olarak gösterilmeyerek ciddi bir yanlışa sebep olunmuştur. CD'nin bu haliyle dağıtılması Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün ülkemiz tarafından tanınmaması anlamına yorulabilir ve bu durum iki kardeş ülke arasında ciddi bir diplomatik rahatsızlık doğurabilir."
Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Fethi Gedikli, CD'leri Azerbaycan'da dağıtmadıklarını belirterek şöyle konuştu: "Herhalde internetten İngiliz ya da Amerikan haritasını incelemeden basmışlar. Dikkatsizlik nedeniyle böyle bir hatanın olduğunu düşünüyorum. Kapak değiştirilerek bu hata giderilebilir. Büyükelçimizin haberi var."

Genel müdürün savunması

Güzel Sanatlar Genel Müdürü Bayram Bilge Toker ise "Kültür ve Tanıtma müşavirimizin kendi kuruntusu. Büyükelçimizi de o yönlendirmiş. Grafik tasarımı yapan bir Ermeni değil. Hatta son derece milliyetçi kimliğiyle bilinen bir arkadaşımız. Yani böyle bir düşünce olamaz. Haritada diğer ayrıntılar da belli değil. Grafik tasarımı açısından ayrıntıyı kaldırmayacak kadar küçük bir harita. Coğrafi hatlarıyla çizilmiş bir harita değil. Gerekirse de kapaktaki haritayı değiştiririz."

Milliyet
 



Bu haber 273 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,972 µs