En Sıcak Konular

TÜSİAD'a sessizlik tepkisi

15 Ağustos 2010 12:58 tsi
İş dünyasından büyük destek gören Anayasa değişikliği paketiyle ilgili patronlar kulübünün sessizliğini TÜSİAD üyeleri de eleştiriyor. TÜSİAD üyesi Aktürk “Siyasi kaygılarla sessiz kalıyorlar” dedi.

Anayasa değişiklik paketi, ticari ve çalışma hayatında önemli değişiklikler getirmesi nedeniyle iş dünyasından büyük destek alırken, patronlar kulübü TÜSİAD’ın sessiz kalması eleştiriliyor. Türkiye’nin önde gelen iş örgütleri ve dernekleri Anayasa değişiklik paketine destek verirken, aralarında TÜSİAD üyelerinin bulunduğu büyük şirketlerin CEO’ları da 12 Eylül referandumundan ‘evet’ çıkacağı görüşünde olmasına rağmen TÜSİAD’ın ekonomi yerine siyasi açıklamaları tepki görüyor.

Anayasa değişiklik paketinde ekonomiyi canlandıracak maddelerin de olduğuna dikkat çeken TÜSİAD üyesi, Hayat Kimya Yönetim Kurulu üyesi Yıldırım Aktürk “Bununla ilgili bir yorum yapmadan siyasi kaygılarla Anayasa değişiklik paketi hakkında olumlu ya da olumsuz görüş bildirmekten kaçınıyorlar” dedi. TÜSİAD’da eski başkan Arzuhan Yalçındağ’ı vergi konusunda eleştirerek gündeme oturan Aktürk, şimdi de TÜSİAD’ın Anayasa değişikliği konusunda sessiz kalmasını eleştirdi.

EKONOMİYİ CANLANDIRACAK!

TÜSİAD’ın itirazlarının seçim barajı ve HSYK’ya yönelik olduğunu belirten Aktürk “TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç ve TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in seçim barajını indirme talebini boşa kürek çekmek olarak görüyorum” dedi. Aktürk, şunları söyledi: “Seçim barajının indirilmesi tek parti iktidarını engelleyecek bir durum yaratır. Bu da ekonominin en çok ihtiyaç duyduğu siyasi istikrarın kaybolmasına neden olur. Mustafa Koç ve Ümit Boyner’in yüzde 10 seçim barajının indirilmesi olmayacak bir talep. Bunun yerine 100 kişilik Türkiye Milletvekilliği gelebilir. Ekonomiyi canladıracak maddeler de var. Onunla ilgili bir yorum yapmadan siyasi kaygılarla Anayasa paketi hakkında olumlu ya da olumsuz görüş bildirmekten kaçınıyorlar. ”

İŞ ÖRGÜTLERİNDEN TAM DESTEK VAR

• İTO Başkanı Murat Yalçıntaş: 12 Eylül’de Türkiye’de yeni bir sayfa açılacak. Temsil ettiğim iş dünyasının menfaatleri için 12 Eylül’de evet diyeceğim.

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan: 12 Eylül’de MÜSİAD olarak evet diyeceğiz. Anayasa değişikliği paketi sadece toplumsal kalkınmaya getireceği yüksek standartlarla kalmayacak, aynı zamanda iş dünyasına da doğrudan ve kısa vadede avantajlar getirecek.

• TUSKON Başkanı Rızanur Meral: Bu Anayasa değişikliğine evet demenin daha ileri bir demokrasiye sahip olmak için bir basamak olacağına inanıyoruz.

• ASKON Başkanı Mustafa Koca: Anayasa değişikliğine hiçbir özgürlükçü düşünce itiraz edemez. Biz statükoyu değiştirmek adına, bir başlangıç olması düşüncesi ve temennisiyle evet demeyi bir zorunluluk olarak görüyoruz. Statükonun değişmesi için fırsat.

Bakan Çağlayan: İş dünyasının ‘evet’ten başka seçeneği yok

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Anayasa değişikliğine ilişkin referandumda işadamlarının evet demeleri gerektiğini söyledi. MÜSİAD’ın önceki akşamki üye iftarına katılan Bakan Çağlayan, referandum sonucunda yapılacak Anayasa değişikliklerin Türk demokrasisinin standartlarını yükselteceğini belirterek, “1982 Anayasası artık Türkiye’ye dar geliyor. 1982’de Türkiye’nin ihracatı 2.9 milyar dolar iken 2009’da 102 milyar dolara çıktık. O dönem kişi başına milli gelir bin 500 dolarken bugün krize rağmen 8 bin 500 dolar düzeyinde. Değişiklikler sayesinde Türkiye’de isteyen istediği gibi darbe yapamayacak. Bundan dolayı Anayasa değişikliği AK Parti’nin değil, milletin projesidir” dedi. Çağlayan, değişiklik sayesinde işadamlarının yurt dışına çıkışlarında artık pasaportlarına el konulmayacağını kaydetti. Çağlayan şunları söyledi: “Referandum sonucunda iş dünyasının sorunları çözüme kavuşacak. İşadamlarının Anayasa değişikliğine evet demenin dışında başka bir seçenekleri kalmıyor. Kimsenin sesini çıkarmaya cesaret edemediği bir ortamda MÜSİAD, referandumda evet deme cesaretini gösterdi. Bunun diğer işadamları örgütlerine örnek olmasını diliyorum.”

star

 



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,539 µs