En Sıcak Konular

'Askeri doktrininin modası geçmiş'

15 Ağustos 2010 12:35 tsi
'Askeri doktrininin modası geçmiş'   
Çin ordusu kendini eleştirdi...

Dünyanın en kalabalık ordusuna sahip olan Çin ordusunun resmi yayın organı Liberation Army Daily, Çin askeri doktrininin modasının geçtiğini düşünüyor. Gazete, silahlı birlikleri modernleştirme konusunda başta ABD olmak üzere diğer ülkelerin örnek alınması gerektiğini belirtiyor.

Dünyanın en büyük ve köklü orduları arasında gösterilen Çin ordusu için ilginç bir eleştiride bulunuldu. Bu eleştiri ise yine ordu içinden geldi.

Liberation Army Daily gazetesinde bugün yer alan bir yorumda, askeri modernizasyonun, son yıllarda yüksek teknoloji ürünü silah ve teçhizat alımlarında, yeni savaş uçakları temininde kendini gösterdiği belirtildi. "Çin ordusunun modernleştirilmesinin, ülkenin reform sürecinin merkezinde yer aldığı" vurgusu yapıldı.

Ancak bunun için yaratıcılık ve daha açık fikirli olmak gerektiğini belirten gazetenin yorumunda, "Geleneksel Çin kültüründe muhafazakâr görüşün büyük etkisiyle ordumuzun kültür ve düşünme biçimini yenileme görevi son derece zor. Tarih ve gerçekler, dünya görüşü olmayan bir ülkenin çağdışı kaldığını tekrar tekrar göstermektedir. Küresel vizyonu olmayan bir ordunun umudu yoktur. Bu açılardan ABD iyi bir örnek." ifadeleri kullanıldı.

1927'de kurulan Çin ordusu (Halkın Kurtuluş Ordusu-PLA), ABD destekli Tayvan ve Japonya ile bizzat ABD'ye karşı daha etkili bir silahlı kuvvetler oluşturmak için son birkaç yılda asker sayısını azaltmaya başlamıştı. 1980'lerde ordusunu modernleştirmeye giden Çin'in, 4,24 milyonluk asker sayısı 1987'de 3,24 1990'da 3,12 1997'de ise 2,5 milyona indirilmiş, 2003'ten bu yana ise bu sayı 2,3 milyona çekilmişti.

1991'de 3,92 milyar dolar olan Çin ordusunun askeri bütçesi ise 2000'de 14,61 milyar dolar, 2005'te 29,9 milyar dolar, 2010'da da 70,8 milyar dolara çıkmış bulunuyor.

cihan

 



Bu haber 846 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,935 µs