En Sıcak Konular

Artık tarih olacak!..

15 Ağustos 2010 12:16 tsi
Türk Bilim insanları, petrole alternatif yeni enerji kaynakları geliştirerek devrim niteliğinde iki buluşa imza attı.

Koç Üniversitesi (KÜ) Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Can Erkey, her türlü motorlu araçta kullanılabilecek hidrojen ve havadan elektrik üreten yüzde 100 çevreci yeni bir yakıt pili üretti. Erkey ayrıca hidrojene gerek kalmadan metil alkol ve havanın karışımıyla elektrik üreten metanol yakıt pilini geliştirerek kendi projesini bir adım daha ileri taşıdı. İçten yanmalı motorlardan daha yüksek verimle ve daha az atıkla, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren bir elektrokimyasal alet olan yakıt pili, sürekli hidrojen verildiği takdirde hiç bitmiyor. Petrolün 50-60 sene sonra biteceğine değinen Prof. Erkey, bu enerjinin yerine kullanılacak alternatif yakıt türü olarak hidrojenin öngörüldüğünü belirtti.

SU BUHARI ÇIKARIYOR

Erkey, bu yakıt türünün dışarıya buhar halinde su verdiği için çevreye hiçbir zararının olmayacağını, buna rağmen veriminin daha yüksek olacağını vurguladı. Erkey, "Fosil kaynaklı yakıtlar tüketen motorlarda o yakıtın sadece yüzde 15'i kullanılıyor. Gerisi ısı olarak dışarı çıkıyor. Bu sistemle oran yüzde 60'a çıkacak" dedi. Hidrojenin de bugün fosil yakıtlarından üretildiğini hatırlatan Erkey şunları söyledi: "Metan, su ile reaksiyona uğratılarak hidrojen üretiliyor. Ve bu yine fosil yakıtlarından üretildiği için fosil yakıtlar bittiğinde hidrojen de bitecek anlamına geliyor."  

TESTLER SÜRÜYOR

Prof. Can Erkey, hidrojene gerek kalmadan enerji üreten bir yakıt pili üreterek projesini bir üst seviyeye taşıdı. Doğrudan metanol yakıt pili adını verdiği sistemde metil alkol ile havanın karışımı ile elektrik üretmek mümkün oluyor. Yakıt pillerinin 10 yıl sonra içten yanmalı motorların yerini alacağını aktaran Erkey, "Şu anda bunları test ediyoruz ve değişik alaşımlarına bakıyoruz. Nasıl daha iyi ve ucuz enerji üretilir onun üzerinde çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

bugün

 



Bu haber 953 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,907 µs