En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan: Depremden ders almadık

14 Ağustos 2010 23:45 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, depremden gereken dersi almadığımızı söyledi.

Erdoğan, "Sürekli olarak İstanbul'umuzu konuşuruz. Ama depremle ilgili oradaki vatandaşlarımızla dertleştiğimizde 'gelin burada kentsel bir dönüşüm, değişim yapalım' dediğimizde olumsuz yaklaşıyorlar. Bedeli büyük önümüze rakamlar çıkarıyorlar." dedi.

Başbakan Erdoğan, Sakarya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin Reisoğlu Tesisleri'nde düzenlediği iftar yemeğine katıldı. Burada konuşma yapan Erdoğan, depremlerden ders almadığımızı söyledi.

Erdoğan, Sakarya ve Kocaeli illerinde 17 Ağustos 1999'da yaşanan depremin 11. yıldönümüne hazırlanıldığını belirterek, "Ben de bir kez daha depremde kaybettiğimiz tüm kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Allah bir daha böyle felaketler yaşatmasın diyorum." diye konuştu.

Milletlerin tarihinde böyle felaketler olduğunu; ancak bu büyük felaketlerin büyük dönüşümleri de beraberinde getirdiğini belirten Erdoğan, "Ülkemiz 17 Ağustos'takine benzer nice felaketler, nice tabi afetler yaşamış olmasına rağmen bunlardan ders almamıştır. Bugün de durum bundan farklı değil, onu söyleyeyim. Sürekli olarak İstanbul'umuzu konuşuruz. Ama depremle ilgili oradaki vatandaşlarımızla dertleştiğimizde 'gelin burada kentsel bir dönüşüm, değişim yapalım' dediğimizde olumsuz yaklaşıyorlar. Bedeli büyük önümüze rakamlar çıkarıyorlar. Oturduğu bina kaçaktır, göçüktür; ama buna rağmen nerede oturuyorsa orası onun için en güzelidir, en idealidir. Temenni ederim ki bunlara artık ferasetimizle bakarız. Çok daha farklı bir yaklaşım gösteririz ve böyle bir durumla da karşı karşıya kalmayız." şeklinde konuştu.

"DEPREMDE ENKAZ ALTINDA KALAN ANKARA'DAKİ HÜKÜMET OLMUŞTUR"

Türkiye'de artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını; bu büyük dönüşümün en önemli sebeplerinden birinin de 17 Ağustos'ta yaşanan deprem olduğunu kaydeden Erdoğan, afetlere artık daha hızlı müdahale edildiğini dile getirdi.

Başbakan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Depremle birlikte sadece afet yönetimi, yardımlaşma, bayındırlık, alt yapı yatırımları, zihniyet değişmemiştir. Aynı zamanda siyasette bu depremden nasibini ciddi şekilde almıştır. O gün 17 Ağustos'ta deprem yaşandı. Sizler de yaşadınız. Enkaz altında kalan Ankara'daki hükümet olmuştur. Şu anda da gerek ülkemizde gerek dünyada depremler yaşanıyor. En son Elazığ'da böyle bir acı yaşadık. Ancak artık böyle durumlarda devlet çok çok hızlı bir şekilde, tüm imkanlarıyla afet bölgelerine yetişiyor. Örneğin Elazığ depremiyle alakalı, Allah nasip ederse Ramazan ayında gidip oradaki konutların tamamını sahiplerine teslim edeceğiz. Ramazan bayramına evlerinde girecekler."

Çalışmaların sadece afetlerde müdahale olmadığını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Afet bölgelerini yeniden inşa etmek, daha sağlıklı ve sağlam bir şekilde inşa etmek, depremlerde ve mal kaybını asgariye indirmektir. Bu tabii ki büyük bir değişim, büyük bir gelişim isteyen bunun içinde gayret gerektiren bir süreçtir. Özellikle bu dönüşümü bizler gerçekleştiren zihniyet değişimini gerçekleştirmenin çok daha önemli olduğuna inanıyoruz. İşte bunun için örneğin Japonya orada zihniyet değişimi var. Onlar hazırlıklı olmaya, şehirlerini her anlamda hazırlıklı tutmaya, yönelik projeler yürütüyorlar. Şimdi biz aynısını yapıyoruz."

Sadece Türkiye'deki depremlere dünyanın herhangi bir noktasında meydana gelen afetlerde Türkiye'nin yardıma koştuğunu anlatan Erdoğan, "Şili'de meydana gelen depreme ilk müdahale eden uluslar arası kuruluş Kızılay olmuştur. Pakistan'daki depremde Kızılay büyük takdir toplamıştır. Pakistan halkının adeta sevgilisi haline gelmiştir. Şu anda da sel felaketi sebebiyle tüm imkanlarımızı seferber ettik, Pakistan'a elimizi uzattık. Uzatmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

(CİHAN)



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,947 µs