En Sıcak Konular

Gül'den Azerbaycan'a işgal mesajı

14 Ağustos 2010 20:33 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarının uzun süre durumda kalamayacağını söyledi.

Bakü resmi ziyareti öncesi Azeri APA ajansına konuşan Gül, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin kardeşlik ve çok yüksek bir düzeyde olduğunu belirtti. Gül, "Ben Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk yurtdışı ziyaretimi Bakü'ye yaptım. Sadece bu, benim Azerbaycan'a olan ilgimi, Azeri kardeşlerimize yönelik sevgimi kanıtlayan en iyi göstergedir. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le her fırsatta görüşüyoruz. Bugün kimsenin inkar edemeyeceği bir gerçek var. O da şudur; biz büyük bir milletin parçalarıyız. Bu bağlamda ben Türk devletlerine özel ilgi gösteriyorum. Onların derdi bizim derdimiz, onların sevinci bizim sevincimizdir. Tarihte böyle olmuş. Nuri Paşa komutanlığındaki Kafkas İslam Ordusu neler yapmadı ki? Azeri halkı bunları gayet iyi biliyor." dedi.

Kafkasya'da barış ve istikrarın sağlanması gerektiğini kaydeden Gül, "Sorunları dondurarak böyle tutarsak, daha sonra aniden o sorunlar tekrar ortaya çıkabilir. Devlet yetkililerinin görevi ne olmalı? Sorunları çözmek. Birleşmiş Milletler'in (BM) konuyla ilgili bildirileri ortada bir gerçeğin olduğunu gösteriyor. Minsk Grubu ciddi çabalar gösteriyor. Fakat ne yazık ki aradan 18 yıl geçmesine rağmen Minsk Grubu somut neticeler elde edemedi. Bir işgalin üzerinden 18-20 yıl geçmişse bu iyi durum değil... Bölgedeki sorunların adil olarak çözülmesi hepimizin yararına. Çok isterdik ki Minsk Grubu sorunun çözümüne yaklaşsın. Fakat bugün halk Minsk Grubu temsilcilerinin bölgeye gidiş-gelişini 'turistik seferler' gibi nitelendiriyor. Dolayısıyla yeni girişimler lazım. Kendim 2008 yılında bu girişimi ortaya attım. Önce Erivan'a gittim, daha sonra Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan buraya geldi. Yeni dünya sisteminde herkesin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli." diye konuştu.

Türkiye'nin komşularıyla yürüttüğü sıfır problemli dış politikası bağlamında Erivan'la da ilişkilerin düzelmesinden yana olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Tüm bu süreçle ilgili Sayın Aliyev'i detaylı bilgilendirdik. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin de bu konuda yakından iştirak etti. Medvedev de, Putin de, Aliyev de ve Sarkisyan da bu şekilde devam etmeyeceğine inanıyor. Onlar da sorunun çözümünü istiyor. Diplomasi ve müzakereler yoluyla bu işler çözülebilir.

Bu konularda Azerbaycan Aliyev'e, Türkiye bana, Ermenistan Sarkisyan'a güvenmelidir. Sayın Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama da bu işe daha fazla destek vermeli. Ben bu sorunların çözümü için çok umutluyum. Bu sorunun çözümü açısından Rusya büyük bir ülke. Dolayısıyla biz sorunlarla ilgili daha detaylı istişareler de yaptık. Bu tür ağır sorunlar, bir ülkenin baskısı veya arzusu ile çözülemez. Bu sorunlar ilgili olan ülkeler ve bölgedeki diğer devletlerin ciddi çabalarıyla çözülebilir. Bunu göz önünde bulundurarak ben bu girişimi, hamlemi yaptım. Evet, taşlar yerinden oynadı, bu da önemli idi. Fakat fazla gelişme olamadı. Bu süreçte hem Azerbaycan, hem Ermenistan hem de Türkiye'de yanlış anlaşılmalar oldu. Tüm liderlere şunu söylüyorum, bir yerde oturmayacağız, sorunun çözümü için durmadan çalışacağız. Çözüm ve barış kolay elde edilmiyor. Bu seferki ziyaretimde de değerli kardeşim İlham Aliyev'le bu konuyla ilgili ciddi görüş alış verişinde bulunacağız. Bu bakımından ziyaretimin faydalı olacağına inanıyorum." dedi.

(CİHAN)



Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,647 µs