En Sıcak Konular

Yugoslavya dağıldı ancak mal paylaşımı hala bitmedi

14 Ağustos 2010 17:05 tsi
Yugoslavya dağıldı ancak mal paylaşımı hala bitmedi Eski Yugoslavya'nın 1990'lı yıllarda kanlı savaşlarla dağılması, içinden çıkan yeni devletlere ortak mülkiyet paylaşımı sorununu getirdi.

Bosna Hersek, Slovenya ve Sırbistan'ın, Hırvatistan'dan yaklaşık 3 milyar avroluk alacağı bulunduğu bildirildi.

Hırvatistan'ın ''Veçernyi List'' gazetesinin haberine göre, eski Yugoslavya'nın dağılmasıyla birlikte ortaya çıkan mülkiyet sorunu, 1990'lı yıllarda yaşanan özelleştirme süreçleriyle daha da karmaşık hale geldi ve yeni ülkeler kendilerine ait olduğunu öne sürdükleri malların paylaşımını, mahkemelere taşıdı.

Hırvatistan'a başta Slovenya olmak üzere Sırbistan ve Bosna Hersek'ten yaklaşık 3 milyar avro değerinde mülkiyetin iadesi için başvuru geldi. Slovenya ve Sırbistan, Hırvatistan Demiryolları'ndan ve Dalmaçya kıyısındaki bazı tatil merkezlerinden pay istiyor. Bosna Hersek ise Hıravtistan'ı, 250 milyon avroluk taşınmaz mallarına el koyduğu gerekçesiyle Avrupa Birliği'ne şikayete hazırlanıyor.

Sırbistan, Hırvatistan'a 30 benzin istasyonu ve Hırvatistan'ın ulusal havacılık şirketi Croatia Airlines'dan 70 milyon avro değerinde mülkiyet iadesi için başvurdu. Sırbistan havacılık şirketinin mülkiyeti kullanılarak Croatia Airlines'ın kurulduğunu iddia eden Sırbistan ise, mülkiyet iadesinin yakın zamanda yapılacağını belirtiyor.

Hırvatistan Adalet Bakanı Drajen Boşnyakoviç, konuyla ilgili gazeteye yaptığı açıklamada, mülkiyet iadesi konusundaki başvuruların, yıllardır Hırvatistan'a geldiğini ifade etti.

Boşnyakoviç, ''Mülkiyet iadesi konusundaki bazı başvurular mahkemenin önünde ve çözümleri aranıyor. En önemlisi, mülkiyet konusunu anlaşarak çözmektir. Eğer bütün bu başvurular uluslararası mahkemelere taşınırsa, mahkeme süreçleri içerisinde her dört taraf da kayıplar yaşayabilir'' şeklinde konuştu.

Eski Yugoslavya'nın 1990'lı yıllarda dağılmasıyla, o zamana kadar her cumhuriyetin ortak malı olan demiryolları, havacılık şirketleri, tatil merkezleri ve diğer sınai ve doğal zenginlikler, özellikle Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan ve Slovenya arasında uzlaşma sonucunda paylaşılmadı. Bu zenginliklerin önemli kısmı Hırvatistan'da kalırken, Hırvatistan bu malları diğer ülkelerle şu ana kadar paylaşma yönünde bir adım atmadı.



Bu haber 3,526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,809 µs