En Sıcak Konular

Diyarbakır'daki sandık kurullarında şaibemi var?

14 Ağustos 2010 16:16 tsi
Türkiye, 12 Eylül'de referandum için sandık başına gidiyor.

Halkın hiçbir etki altında kalmadan oyunu özgürce kullanması için sandık başında görevlendirecek kişilere büyük iş düşüyor. Özellikle Güneydoğu'da her seçimden sonra sandık görevlilerinin, seçmen üzerinde baskı kurduğu, hatta usulsüz oy kullandırdığı iddiaları gündeme geliyor. Bu iddialar en çok Diyarbakır'da yaşanıyor.

İlSeçimKurulu'nun, bu konuda gerekli tedbirleri almadığı, yıllardır aynı kişileri sandık başında görevlendirdiği ileri sürülüyor.

Sandık başkanlığı yapacak isimlerin listesi referandumda da değişmedi. Yaşananların kaygı verici olduğunu belirten Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yasin Yıldız, referandumdan yaklaşık 40 gün önce seçim kurullarına giderek sandık başında görev almak istediğini belirten üyelerine "Görevlendirmeyi yaptık, başvurular bitti" şeklinde cevap verildiğini vurguladı. Yıldız, "Arkadaşlarımız seçim kurullarından boş döndü. Millet iradesinin şeffaf bir şekilde sandığa yansıması konusunda tereddütlerimiz var. Maalesef bazı sandık kurulu üyeleri kendi ideolojik görüşlerini sandığa yansıtabiliyor. Yıllardır aynı kişilerin sandık başında görevlendirildiğini duyuyoruz." dedi.

Sandık görevinin objektif kriterlere göre yapılmadığı hususunun zaman zaman gündeme geldiğini belirten Yıldız, bu durumun, sivil toplum kuruluşu olarak kendilerini rahatsız ettiğini kaydetti.

"Sandık yönetiminin daha objektif seçilmesi kaygıları ortadan kaldıracaktır" diyen Yıldız, seçim kurulunun kamuoyunda farklı yorumlara yol açacak tutum ve davranışlardan kaçınması gerektiğinin altını çizdi.

SEÇİM KURULU, KURAYLA GÖREV VERMELİ

Diyarbakır İl Seçim Kurulu'nun hep aynı kişilerin yer aldığı listeye göre değil, kurayla belirlenecek kişilere görev vermesi gerektiğini ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devlet memuru olmamız nedeniyle zaman zaman şahit olduğumuz olaylar var. Dolayısıyla seçim kurulu, bunun objektif olması noktasında bir düzenleme yapmalı. Bütün devlet memurları bilgi ve birikimleri bakımından sandık görevini yapabiliyor. Dolayısıyla bir tek meslek grubu yerine bütün memurlar dikkate alınmalı. Görevliler adil bir şekilde kurayla belirlenebilir. Seçim kurulunun bunları kontrol etmesi gerekiyor. Her yıl aynı kişiye görev yazılması doğru değildir. Maalesef geçtiğimiz yerel seçimlerde buna benzer sıkıntılar yaşadık. Listenin doğru olmadığını gördük. Arkadaşlarımız görev talebinde bulundu, ama boş döndüklerine şahit olduk."

SEÇİM KURULU KAMUOYUNU TATMİN EDECEK AÇIKLAMA YAPMALI

Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yasin Yıldız, Diyarbakır İl Seçim Kurulu'nun hiçbir duyuru yapmadan önceki seçimlerde görevlendirilen kişilere yeniden görev verilmesinin seçim güvenliği açısından doğru olmadığını vurguladı.

Yıldız, "Önceki seçimlerde yaşanan olumsuzluklara, şaibelere rağmen eski listelerde yer alan isimlere tekrar görev verilmişse bu bir skandaldır. Bunun acilen seçim kurulu tarafından kamuoyuna açıklanması gerekiyor. STK olarak kendilerinden açıklama bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

CİHAN



Bu haber 822 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,425 µs