En Sıcak Konular

Savunma Bakanı'nın YAŞ itirafları

14 Ağustos 2010 09:36 tsi
Savunma Bakanı'nın YAŞ itirafları Türkiye, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün Balyoz sanığı 3 generalin terfi ettirilebileceği yönündeki açıklamaları tartışma yarattı.

Bugün gazetesinden Seçkin Ergün'ün haberine göre, hukukçular, YAŞ'ta Askeri Personel Kanunu'nun 65. maddesinin çiğnendiğinin itiraf edildiğini belirtirken, 'hile yapıldı' tespitinde bulunuyor...

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün, Balyoz davasında haklarında yakalama karan kaldırılan Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun terfi edebilecekleri yönündeki açıklamaları, Türkiye'yi şoke etti. Milliyeften Fikret Bila'ya konuşan Gönül, Yüksek Askeri Şûra'nın üç subay için 'Terfi edebilir' kararı verdiğini, generaller hakkındaki yakalama kararının kaldırılması ile terfilerinin önünde bir engel kalmadığını iddia etti.

VEKALETEN TERFİ ETTiLER

Bakan Gönül'ün bahsettiği 3 komutan zaten vekaleten terfi ettirildi. Tümg. Gürbüz Kaya, normalde bir korgeneralin yönettiği Harita Genel Komutanlığı Vekilliği'ne, Tuğamiral Abdullah Gavre-moğlu, normalde bir tümamiralin yönettiği Deniz Kuvvetleri Personel Başkan Vekilliği'ne, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ise normalde bir korgeneralin bulunduğu Jandarma Denetleme ve Değerlendirme Başkan Vekilliği'ne atandı.

YAŞ'TA HiLE Mi YAPILDI?

Bakan Gönül YAŞ'ın üç general hakkında, mahkemenin 'yakalama' kararına rağmen 'terfiye uygun' kararı verdiğini itiraf etti. Gönül şu ifadeleri kullandı: "Durumları 'terfi eder' biçiminde belirlendi. Ancak haklarında yakalama kararı olduğu için bizim bu 'terfi eder' kararını, kararnameye dönüştürüp, terfi işlemini tamamlamamız mümkün değildi. Bu nedenle yeni görevlerine vekaleten atanmaları bir mecburiyetti.

Şimdi ise haklarındaki yakalama kararları kaldırıldı. Bu halde ne yapılması gerekir? YAŞ'ta bu generallerle ilgili 'terfi eder' tespiti yapıldığı için yeniden YAŞ'ı toplamaya gerek yok. Ne yapılması gerektiği konusunda hukukçulara bir inceleme yapın talimatı verdim" Gönül, bu açıklamaları ile YAŞ'ta Askeri Personel Kanununun 65. Madde-si'nin hiçe sayıldığını ve hakkında tutuklama kararı olan sanıklara 'terfii edebilir' raporu verildiğini kabul etmiş oldu.

'BAKAN GÖNÜL'Ü ANLAYAMIYORUM'

Emekli Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı: TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesinde 'Tahliye edilmiş olsalar bile duruşması devam eden' deniliyor. Yani duruşması olan sanıkların terfileri asla mümkün değil. Yakalamaya, tutuklamaya bile gerek yok. Savunma Bakanı'nın neden yana yakıla Balyoz sanıklarını terfii ettirmek için çabaladığı anlamıyorum. Teröristleri çoban zanneden kişiyi değil terfi ettirmek açığa almanın yolunu aramalıydı. Düşmanını bile tanımayan bir Tümgenerali Korg. yapmak TSK'nın prestijine vurulacak en büyük darbe olur. Milli Savunma Bakanı çıldırmış olmalı.



Bu haber 942 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,986 µs