En Sıcak Konular

Sabah’a neden el koyuldu?

0 0 0000 00:00 tsi
Sabah’a neden el koyuldu? Türk basınında dengeler alt üst oldu… Çünkü TMSF Sabah’a el koydu. Seçimler öncesinde TMSF’nin bu atağı nasıl karşılanacak? Medya patronlarının medya dışında özellikle enerji işlerine girmeleri basını nasıl zedeliyor? İşte bu soruların y

Türk basınında son zamanlarda yaşanan ilginç gelişmelere bir son dakika haberi eklendi: TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) Sabah grubunun yönetim, denetim ve ortaklık haklarını devraldı. Yani TMSF Sabah’a el koydu.

Bu sürpriz gelişme tartışma yaratacak gibi görünüyor. Zira Türk basını içindeki yeniden şekillenmeyi önemli ölçüde etkileyecek gibi görünüyor.

Neden el koydu?

TMSF’nin Sabah’a el koyması yapılan açıklamaya bakılırsa sebep TMSF’den gizlenen bir anlaşmanın açığa çıkması. TMSF açıklamasında “Etibank A.Ş. hakim ortağı Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasında imzalanmış olan gizli sözleşmelerin yeni ortaya çıkması sonucunda, Bilgin ve Merkez Grubunun medya sektöründe faaliyet gösteren 63 adet şirketinin yönetim ve denetimleri 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca TMSF tarafından devralınmıştır” diyor. TMSF’nin açıklamasında Ciner ve Bilgin’in ortak hareket ettikleri, hileye dayalı ve muvazaalı işlemlerle TMSF’yi yanılttıkları belirtiliyor.

Süreç önceden başlamıştı

Dinç Bilgin’in, Ciner’in kendisine olan borçları yüzünden TMSF’ye başvurduğu biliniyordu. Ancak sürecin başlangıcını yakalayabilmek için biraz daha geriye gitmek gerekiyor. Dinç Bilgin’in Mayıs geçtiğimiz Mayıs ayında Nazlı Ilıcak’ın programına katılması aslında sürecin başı olarak görülebilir. Dinç Bilgin o programda 28 Şubat sürecinin basın ayağını deşifre etmiş, ertesi hafta katıldığı aynı programda TMSF ile anlaşabileceği sinyallerini vermişti. İyibilgi.com, geçtiğimiz hafta yaptığı bir haberde Dinç Bilgin’in basın dünyasına dönme hazırlığında olduğunu vurgulamıştı.

Seçimleri etkiler mi?

Peki, Sabah’a el koyulması seçim sürecini etkiler mi? Doğan grubunun maliyeye olan borçları canını sıkarken, Sabah grubuna el koyulması Hürriyet’in internet sitesinde manşetten duyuruldu. Aslında TMSF’nin Sabah grubunun yönetimini devralması bir yandan “sansür” tartışmalarını başlatacaktır. Ancak Doğan grubunun yanında ciddi anlamda yükselmekte olan Sabah grubuna el koyulması medyada Doğan grubunu rahatlatmış olmalı. Hükümet kanadından gelişmeye bakılırsa, seçim öncesinde basın kuruluşlarının hükümete daha fazla bağımlı hale geldiği bir süreçle karşı karşıyayız. Bunda sadece hükümetin suçu yok. Basın patronları basın dışındaki sektörlere ilgi duyup ağır yüklerin altına girdiklerinden diğer işlerinde karşılaştıkları sıkıntılar yapılan haberlere yansıyor olabilir. Aydın Doğan’ın medya patronuyken POAŞ’ı alması ardından POAŞ’ta çıkan vergi borçları şüphesiz haberlerine yansıdı. Hatta hükümet aleyhinde ağır dille yazan Emin Çölaşan’ın baskı altına alındığı iddiaları ortaya atıldı. Şimdi benzer bir süreçle Sabah grubu karşı karşıya. Ciner’in medya patronluğu yanı sıra diğer sektörlere girmesi, hatta enerji piyasasında söz sahibi olma çabası, sonu medya organlarına el konulmasını getiren bir süreci başlattı. Medya patronları sadece medya ile ilgilenmeyip diğer sektörlere de girdiklerinden vergi, ihalede fesat ve usulsüzlük gibi türlü sorunlarla karşılaşıyor. Yakalandıklarında da olan basına oluyor.

iyibilgi.com



Bu haber 291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,359 µs