En Sıcak Konular

Mahir Kaynak hangi ayetten "istihbarat" aldı?

0 0 0000 00:00 tsi
Mahir Kaynak hangi ayetten Eski MİT'çi Mahir Kaynak, bugünkü yazısına bir ayetten aldığı istihbarat ile başladı ve bu ayet ışığında ABD'nin Irak işgalini ve dünya siyasetini bakın nasıl yorumladı...

İşte Star'da Mahir Kaynak'ın kaleme aldığı yazı...

Kuran’ın Neml suresi, 34. ayeti "‘Doğrusu’ dedi, Kraliçe ‘hükümdarlar bir ülkeye girince oranın düzenini alt üst eder, halkının eşrafını da sefil ve zelil ederler, evet istilacılar hep böyle yaparlar." Diyor. Irak’ta istilacıların demokrasiyi getireceğini, halkın yaşamını daha kolay hale getireceğini bekleyenlerin hayal kırıklığına uğramasına şaşmamak gerekir. Çünkü istilacılar hep böyle yaparlar.

Ancak Birinci Dünya savaşının bir ürünü olan yapının devam etmesi için bir neden de yoktu. Cetvelle çizilerek oluşturulan devletlerin yeni bir dengeyle tarihe karışması ve yeni bir düzenin kurulması kaçınılmazdı. Zaten bölgedeki yapılanmayı ve devam etmesi gerektiğini savunan bizden başka kimse kalmamıştı. Bölgenin mimarı olan İngiltere’nin bile yeni bir düzen peşinde olduğu görülüyordu. Irak’ın işgaline taraf olması, İran’ın, sebebi ne olursa olsun, bu ülkeyi bir taraf olarak alması onun da yeni bir model istediğini gösteriyordu.

Bizim bölgedeki statükoyu savunmamızın nedeni öngörülen değişim konusunda bir tahminimizin bulunmaması ve gelişmelerin aleyhimize olacağından endişe etmemizdi. Yani ne olacağını kestiremeyince olduğu gibi kalmasının daha iyi olacağını düşünüyorduk.

İran ise statükonun değişeceğini anlayınca onu kendi lehine çevirmek için inisiyatif kullanmayı tercih etti. Basit bir sınır ihlalini problem yapmayabilir ve İngiltere’yi karşısına almayabilirdi. Oysa son esir krizi sadece ABD’ni bölgedeki çatışmanın tek tarafı olmaktan çıkarmış, İngiltere’yi de sahnenin ortasına sürüklemiştir.

Bu iki şekilde yorumlanabilir: Birincisi ABD’nin bölgeden çekilmesinden sonra İngiltere’nin de uzaklaşmasını sağlamak ikincisi tek hasmın ABD olduğu imajını silerek yeni bir bölgesel düşman yaratmaktır. Bana göre İran’ın amacı ABD’nin bırakacağını düşündüğü boşluğa İngiltere’nin yerleşmesini engellemek istemektedir.

Türkiye bölgede doğacak bir boşluğun Kürtler tarafından doldurulabileceğini düşünerek ciddi bir yanlışlık yapmaktadır. Söz konusu boşluğa İran taliptir ve Kürtlerin onu durdurabilmesi çok zordur. Kuzey Irak’taki Kürt oluşumu hayati bir karar karşısındadır. Bölgede ABD etkinliğinin azalmasıyla birlikte İngiltere’nin de uzaklaşması söz konusudur ve geleceği büyüklerin desteklediği bölgesel güçler tayin edecektir.

Türkiye’nin İngiltere ile İran arasındaki krize, İngiltere adına hareket eder biçimde karışmasının olumlu bir sonuç yaratacağını düşünmüyorum. Krizin bizi neden ilgilendirdiğini de anlamıyorum. En aykırı ihtimalleri düşünsek ve bu krizin bir savaşa yol açacağını farz etsek bunun bize ne gibi bir etkisi olabilir?

Bölgede barış istemek siyasi hesapları örten bir maskedir ve her ülke bu örtünün arkasına kendi politikalarını saklar. Ben sloganı anlıyorum ama politikamızın ne olduğunu çözemedim.

Türkiye, statükonun devamı yönündeki politikasını değiştirip yeni düzende nasıl bir rol oynayacağını belirlemek için geç kalmak üzeredir.



Bu haber 339 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,189 µs