En Sıcak Konular

Bilişim uzmanlarından "andıç"ın sanal boyutu

0 0 0000 00:00 tsi
Bilişim uzmanlarından Bilişim uzmanları, Genelkurmay Başkanlığı'nca hazırlanan 'medya andıcı'nın ABD'nin Utah eyaleti üzerinden sızdırılmış olmasını yorumladı... Andıç olayının ABD ile bağlantısı ne? İşte cevabı 

Dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan ve parasını veren herkes, Amerika'daki bir internet şirketinden web yayınlama hizmeti alabiliyor. Bunun için Amerika'ya gitmek ya da Utah'ta yaşıyor olmak gerekmiyor. Uzmanlara göre Utah'tan yayınlanan bir sitenin sahibinin Amerika'da oturduğunu iddia etmek, kişinin internet hakkındaki cehaletini gösteriyor. Öte yandan Türkiye'de yan yana bulunan iki bilgisayar bile birbirine e-posta gönderdiğinde, e-posta önce ABD'nin eyaletlerinde bulunan bir bilgisayara, ardından hedef bilgisayara ulaşıyor.

İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Mustafa Akgül, Genelkurmay Başkanlığı'nın 'medya andıcı'nın basına sızdırılmasında Utah'ın hiçbir öneminin olmadığını söylüyor.

Akgül, "İnternetin dünya genelinde 13 büyük sunucu bilgisayarı var. ABD'de internet servis sağlayıcıların kendi aralarında bilgi alışverişi için oluşturdukları NAP adı verilen 10 kadar eyalet var. Utah bunlardan birisi olabilir; ama bu çok önemli değil. Utah'tan bir sitenin yayın yapması, bir kişinin oraya gittiğini, oradan yayın yaptığını göstermez. Utah'taki bir ISP'den hizmet aldığını gösterir o kadar." dedi.

Hacker saldırılarına karşı internetin güvenliği için ana makineler başta ABD olmak üzere dünyanın 13 farklı noktasında saklanıyor. Utah da Amerika'daki merkezler arasında yer alıyor. Diğer eyaletlere nazaran daha geniş alanda ucuz barındırma hizmeti verdiği için çoğu kez Utah'taki internet şirketleri tercih edilmekte. Türkiye'deki herhangi bir kişi, istediği internet adresini (domain) ve barındırma hizmetini alıp buradan sitesini yayımlayabilir. Türkiye'de kapsamlı bir sitenin yayını aylık 80 dolara mal olurken ABD'de bu ücretle bir yıllık hizmet alınabiliyor.

Bilişim uzmanları, bu tarz eylemlerde internet hizmeti alınırken kullanılan IP adresinin rahatlıkla tespit edilebildiğini hatırlattı. Çocuk istismarı sitelerinin sahipleri ile buraya girenler bu yöntemle tespit edilmişti.

 
superpoligon



Bu haber 269 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,157 µs