En Sıcak Konular

'Başlangıç' Varyemez Amca'dan çalıntı mı?

5 Ağustos 2010 20:44 tsi
Sinemalarda gösterime girmeden önce bile 2010'un en ses getiren filmi olmayı başaran "Başlangıç"ın (Inception) hikâyesinin bir çizgi romandan çalındığı iddiası ortaya atıldı.

Comicbookmovie.com sitesinde yayımlanan habere göre Varyemez Amca ile Maskeliler Çetesi'nin (Scrooge McDuck and the Beagle Boys) 2004 tarihli "Dream of a Lifetime" başlıklı çizgi romanında, Christopher Nolan'ın filmiyle benzeşen pek çok sahne bulunuyor.

RÜYALAR ALEMİNİN HIRSIZLARI

"Başlangıç" filmi, "bir kişinin rüyasının içine girerek onun bilinçaltından bir bilgi çalmaya çalışırsak ne olur?" önermesi üzerine kurulu. Bu konseptten yola çıkarak Hollywood'da birkaç film çekildi. Bu listede Matrix, Thirteenth Floor ve Dark City, Dreamscape gibi filmler yer alıyor. Ancak bunların hiçbirinde, "rüya hırsızları" parasal getirisi olan sırları çalmak için bir cihaz yardımıyla kurbanın rüyasına girmiyorlardı.

Bu açıdan bakıldığında Nolan'ın 16 yaşından beri senaryosu üzerinde çalıştığı "Başlangıç", kusursuz bir şekilde orijinal görünüyor. Ne var ki yılın en iddialı filmi, Varyemez Amca karakterinin bir öyküsüyle şaşırtıcı bir benzerlik taşıyor.

Öyküde köpeklerden oluşan Maskeliler Çetesi, tıpkı "Başlangıç"taki gibi, bir cihaz yardımıyla Varyemez Amca'nın rüyasına sızarak altınlarının bulunduğu kasanın gizli şifresini çalmaya çalışıyorlar.

Ve yine tıpkı filmdeki gibi Varyemez Amca'ya yardım etmek için yeğenleri ve Donald Duck rüyaya dahil oluyorlar.

Filmle çizgi roman arasındaki bir diğer benzerlikse rüyalar alemine giren herkesin bir toteminin bulunması. Yani her kişinin kendine ait, yanında taşıyabileceği bir eşyası bulunuyor ve bu totem, kişinin gerçeklik algısını yitirmesini engelliyor.

Hem filmde hem de "Dream of a Lifetime" öyküsünde yer alan başka bir ortaklık da "araf" kavramı. Çizgi romanda bu kavram şöyle işlenmiş: Eğer Varyemez Amca uyandığında Maskeliler Çetesinin üyeleri hâlâ onun rüyasının içindelerse, bu durumda Varyemez Amca'nın zihnine hapsoluyorlar, dolayısıyla arafta kalıyorlar. Filmde ise "araf" şöyle açıklanıyor: Çok ağır uykuda olan birinin rüyası içinde başka bir kişi öldürülürse ölen kişi araf denilen bir rüya evresinde takılıp kalıyor.

Bunlar gibi pek çok örneğe yer veren comicbookmovie sitesindeki iddialara yapımcıların ve Varyemez Amca'nın yazarı Don Rosa'nın ne cevap vereceği ise büyük merak konusu.

sabah



Bu haber 875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,595 µs