En Sıcak Konular

"AKP Kürdü'ne Kürtçe serbest"

5 Ağustos 2010 19:28 tsi
Referandumu boykot mitinglerini sürdüren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Üç kafadarın üç kağıdına fırsat vermeyeceğiz. AKP Kürdü'yseniz Kürtçe serbest. Özgür Kürtseniz Kürtçe yasak" dedi.

Hınıs'ta BDP tarafından düzenlenen mitinge BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Muş Milletvekili Nuri Yaman ve ilçe belediye başkanları katıldı. Yaklaşık 600 kişinin katıldığı ve terör örgütü PKK ile elebaşı Abdullah Öcalan'ın lehine atılan sloganlar atıldı. Ayrıca 'Ne evet ne hayır' sloganı atılan mitingte yaklaşık 600 kişiya hitap eden Genel Başkan Selahattin Demirtaş, 12 Eylül'de sandığa gitmeyeceklerini söyledi. Herkesi tekleştiren, inancı ve kültürü yasaklayan bir anayasanın Türkiye'nin Anayasası olamayacağını vurgulayan Demirtaş şunları söyledi:

"Bunun adı; zulüm Anayasası'dır. Bu nedenle artık bu anayasa tümden değişsin istedik. Türkiye'de yaşayan herkes kendini görsün ve 'İşte bu benim Anayasam' desin. 'Yeni Anayasa böyle yapılırsa Türkiye gerçek Anayasası'na kavuşur' dedik. Tüm taleplerimizi iletmemize rağmen AKP, 'BDP'nin taleplerini tartışmayız' dedi. 'Anayasa'da sadece bir ana dil vardır, Türkçe haricinde öğretim yapılamaz' deniliyor. 'Bu yanlış dedik' ve 'Türkiye'de Kürtçe konuşan 15 milyon Kürt var ve onlar da kendi ana dilinde öğrenim yapabilsin' dedik. Fakat AKP 'Bizim kırmızı çizgimiz var tartışmayız' dediler. Elbette Türkiye'de Kürtler, Çerkezler, Lazlar var. 'Herkesi 'Türk' olarak tanımlarsan, bu Anayasa Kürtleri kapsamaz ve gelin dedik herkesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak tanımlayalım. AKP bunun için de 'bizim kırmızı çizgimiz var' dediler. Kardeşlikten söz edenler 'Bu ülkede yaşayan herkes eşittir' diyenler bu halkı inkar etmeye devam ederseler Kürtler de bu Anayasayı tanımayacak. Tayip Erdoğan ve etrafındaki ekip sadece ve sadece koltuk derdine düşmüş. Eğer özgürlük istiyorsalar herkes kendi diliyle inancıyla yaşasın istiyorsalar bunun için cesur olmak gerekir. Cesaretin varsa bedel ödemeyi göze alırsan seni engellemeye çalışan ırkçılıkla, gericikle, faşizmle mücadeleyi kendin açısından borç biliyorsan haklıysan mutlaka kazanacaksın bunun başka yolu yok."

Demirtaş, Van Valiliği'nin geçen ay festival düzenlediğini, bastırdığı davetiyede yasak olan 'q' ve 'w' harfini kullandığını bunları AK Parti milletvekillerinin Meclis'te elden ele dağıttığı halde belediyenin aynı şekilde bastırdığı davetiyenin Van Valiliği'nce yasakladığını söyledi. BDP lideri, "Yani Kürd'e Kürtçe yasak. Devlete serbest. Bu nasıl özgürlük AKP'nin Kürd'ü olmuşsan serbest ama 'özgür Kürt' olacağım' diyorsan Kürtçe yasak" diye devam etti.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bir ülkede bulunanlar kardeşlik içerisinde yaşayabilmesi için saygı görmeleri gerektiğini, Türkiye Cumhuriyeti'nin 80 yıldan bu yana Kürtler'le, Aleviler'le, inançlı Müslümanlar'la bağ kuramadığını öne sürerken şöyle devam etti:

"Kürt halkı burada mülteci değil, sürgün değil. Binlerce yıllık anasının, dedesinin topraklarıdır. Bu nedenle kendi ana vatanında, kendi topraklarında kendi ana dilini sınırsız, özgürce okulda, vergi dairesinde, belediyede sağlık ocağında, çarşıda, her yerde özgürce kullanma hakkı elde edene kadar bu zihniyeti protesto etmeye devam edeceğiz. Bu bütün bölgenin en etkili tavrı olacak. Yüksek Seçim Kurulu özellikle bu bölgedeki sandıkları büyük yapmasına gerek yok. Çünkü kimse içine oy atmayacak. Boşuna devletin parasını israf etmeyin büyük sandıklar yapmayın küçük kumbaralar gönderin. O gün inşallah sandık görevlileri sandık başındaki memurları da yorulmayacak. Çünkü sandıkları açtıklarında içinde sayacak oy bulamayacaklar. Kürtlere hakaret eden Cemil Çiçek'in de, Kürşat Tüzmen'in de aklı başına gelecek."

hürriyet



Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,914 µs