En Sıcak Konular

ABD'den Asya'yı karıştıracak nükleer hamle

5 Ağustos 2010 16:17 tsi
ABD'den Asya'yı karıştıracak nükleer hamle Obama yönetimi Vietnam ile nükleer yakıt ve teknoloji ticareti yapılması hususunda ilerletilmiş görüşmelere başladı. ABD'nin bu kararı, birçok ülkenin Obama yönetimini çifte standart uygulamakla eleştirmesine neden oldu.

ABD Kongresi, Obama yönetimine Vietnam'la yapılan ve ülkede zenginleştirilmiş uranyum üretilmesine izin veren işbirliğinin Ortadoğu ülkelerine karşı uygulanan sert yaptırımları zayıflatabilecek ve Vietnam'ın komşusu Çin'i rahatsız edebilecek bir hamle olduğu uyarısını yaptı.

Obama yönetimi yetkilileri, ABD’nin Soğuk Savaş dönemindeki rakibi olan Vietnam'a kapsamlı bir nükleer işbirliği teklifi sunulduğunu belirtti. Nükleer silahların yayılmasına karşı olan politikacı ve analistler, işbirliğinin Hanoi hükümetine kendi topraklarında nükleer yakıt üretme imkânı kazandıracağına dikkat çekti. Analistler Vietnam ile yapılan temasların nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarına olumsuz bir etki yapacağını ifade etti.

ABD hükümeti, nükleer işbirliğine gireceği ülkelerin sivil amaçlı uranyum zenginleştirme programlarını iptal etmelerini talep ediyor. Ancak Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na imza atmış ülkelere bu hak tanınıyor.

Obama yönetimi geçtiğimiz yıl Birleşik Arap Emirlikleri ile nükleer silahların yayılmasının önlemesi anlaşması yapmıştı. ABD, yakın dönemde Ürdün'le de benzer bir anlaşma yapmayı planlıyor.

VİETNAM’IN YERİ FARKLI

Ancak ABD yönetiminden yetkililer Vietnam ile yapılacak nükleer işbirliği anlaşmasının farklı olduğunu, çünkü nükleer silahların Orta Doğu’da yayılmasının riskinin daha büyük olduğunu belirtti. Bir yetkili, “Ortadoğu’da İran başta olmak üzere bazı ülkelerin nükleer silah edinmesine çalıştığına yönelik endişelerimiz var. BAE ile anlaşmamız bunun önüne geçmeyi öngörüyor. Ancak Asya’da durum farklı. O yüzden bu bölgede her ülkeye farklı bir yaklaşım göstereceğiz” dedi.

Vietnam Atom Enerjisi Kurumu direktörü Vuong Huu Tan ise, ABD ile Mart ayında ön anlaşmaya vardıklarını, bu yılın sonlarına doğru bu anlaşmayı tamamlamayı düşündüklerini söyledi.

VİETNAM’A NÜKLEER DONANIM SATILACAK

ABD, Vietnam ile 2001 yılında nükleer silah üretiminde kullanılabilecek materyallerin denetlenmesi ve sivil amaçlı nükleer güç kullanılması üzerine bir anlaşmaya vardı. Obama yönetimi ise son aylarda ilerlettiği görüşmelerde Vietnam ile nükleer işbirliğini teknik bilgi takası, güvenlik, depolama ve eğitim alanlarında işbirliği boyutuna getirdi. Yapılacak anlaşmalar işe General Electric ve Bechtel gibi önde gelen enerji ve mühendislik şirketleri Vietnam’a nükleer materyal satabilecek.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton geçtiğimiz ay düzenlediği Hanoi ziyaretinde, “Obama yönetimi ABD-Vietnam ilişkilerini bir ileri boyuta taşımaya hazır. Biz Vietnam ile ilişkimizi sadece kendi değerleri içinde değil, ABD’nin Asya-Pasifik bölgesindeki nüfuzunu artırmak için düşünülen bir stratejinin parçası olarak görüyoruz” dedi.

ABD’li yetkililer, Vietnam ile yapılan anlaşmanın öncesinde Pekin hükümetinin bu konuda bilgilendirilmediğini belirtti. Bir yetkili, “Bu ABD ve Vietnam arasında yapılan bir anlaşma, Çin’e bu tür konularda onay vermesi için danışmak zorunda değiliz” dedi.

Çin ile önümüzdeki günlerde ilişkilerin gerilmesi beklenirken, henüz geçtiğimiz hafta Hindistan Washington ile nükleer işbirliği anlaşması imzalamış ve ABD’den alınacak nükleer yakıtı kullanacağını kabul etmişti. Birçok ülke ise ABD’nin Orta Asya’da yaptığı anlaşmaların çifte standart olduğu eleştirisinde bulunuyor.

ABD’NİN ÇİFTE STANDARDI

ABD’li politikacı ve analistler ise Washington’un Arap ülkelerine ve gelişmekte olan ülkelere farklı politikalar uygulamasının çifte standart anlamına geleceğini, Ortadoğu’nun nükleer silahlanma konusunda Asya’dan daha az riskli bir bölge olduğu düşüncesinin yanlış olduğunu ifade etti.

Beyaz Saray, nükleer programına başından beri karşı olduğu İran’a karşı dördüncü yaptırım paketini Haziran ayında kabul etti. Paket kapsamında İran Atom Enerji Kurumuna bağlı çok sayıda şirketin uluslararası alanda malvarlıkları donduruldu ve seyahat yasağı getirildi.

Ortadoğu ve başta Pakistan olmak üzere Asya ülkelerine nükleer materyal ve teknoloji sağladığından şüphelendiği Kuzey Kore iktidarını zayıflatmak isteyen ABD, Temmuz sonunda bu ülkenin güç kaynağını oluşturan para kaynaklarına yaptırım uygulama kararı aldı.

ABD’nin Kuzey Kore’den nükleer materyal almakla eleştirdiği Pakistan, İran’a uygulanan yaptırım kararı alınmasından önce, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na (NPT) dahil olan İran’ın nükleer enerjiye sahip olmasının en doğal hakkı olduğunu belirterek Tahran’ı savunmuştu.



Bu haber 1,248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,043 µs