En Sıcak Konular

Zor günler geçiren BP’ye Rusya’dan tam destek

5 Ağustos 2010 15:59 tsi
İngiliz enerji devi BP’nin eski ve yeni CEO’sunun Rusya’ya yaptığı ziyarette, şirkete tam destek sözü çıktı. Ziyaretin geçtiği olumlu hava yeni iki taraf arasında yeni anlaşmaların imzalanacağı yorumlarını artırdı.

Rusya’nın enerji konusundaki en önemli ismi İgor Seçin, BP’nin yeni CEO’su Robert Dudley’i desteklediklerini ve yeni projelerde İngiliz şirketle çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Çarşamba günü Moskova’da BP’nin yeni CEO’su Dudley ve eski CEO’su Tony Hayward ile bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Seçin, “Dudley kararını destekliyoruz. Belki ileride yeni projelerde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Dudley ise 2008’de Moskova’yı terk etmek zorunda kalmasından sonra bu şehre yaptığı ilk ziyareti gerçekleştirmiş oldu. O yıllarda BP’nin Rusya’daki iştiraki TNK-BP’nin başında olan yeni CEO, İngiliz şirketin Rus ortaklarıyla yaşadığı anlaşmazlıklar yüzünden görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

ANLAŞMA MI GELİYOR?      

Rusya, BP’nin küresel operasyonlarını yürüttüğü kilit ülkelerinden biri ve şirketin toplam petrol üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini karşılıyor.

BP yetkililerinin tam da şirketin Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısını temizleme maliyetlerini karşılama için 30 milyar dolarlık varlık satacağını açıkladığı zamanda Moskova'yı ziyaret etmesi,  Rusya ile BP arasında yeni bir anlaşmanın imzalanabileceğine yönelik spekülasyonlar yarattı.

BP, Rusya’nın en büyük üçüncü petrol üreticisi olan TNK-BP ortaklığında, yüzde 50’lilik paya sahip bulunuyor. BP’nin ülkenin en büyük petrol üreticisi olan devlet kontrolündeki OAO Rosneft’de de yüzde 1.2’lik bir hissesi bulunuyor.

CEO’luk görevinden ayrılacak Hayward ise, görüşmeler sırasında Ekim ayında görevini devredip, TNK-BP’nin başına geçeceğini ve Rusya’da “oldukça aktif” bir görev üstleneceğini söyledi.

Eski CEO aynı zamanda, Rus ortaklarına BP’nin bu ülkedeki varlıklarını elden çıkarma gibi bir niyetlerinin olmadığını da belirtti. 

 Hayward, “BP’nin Rusya’daki yatırımlarını sürdüreceğimizi bir kez daha dile getirmek isterim” dedi.

Hürriyet

*Bu haber Wall Street Journal'da "Russia Backs BP's Appointment Of Dudley As CEO" başlığıyla yayımlanmıştır.



Bu haber 904 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,189 µs