En Sıcak Konular

Hukukçulardan Başsavcı Engin'e tepki

5 Ağustos 2010 12:34 tsi
Hukukçulardan Başsavcı Engin'e tepki Hukukçulardan tepki: Başsavcı Engin'in çıkışı, soruşturmayı Öz'ün elinden alma girişimdir...

Ergenekon iddianamesini hazırlayan Savcı Zekeriya Öz'ün Deniz Baykal hakkında 'adaleti etkilemeye teşebbüş' soruşturması kapsamında fezleke hazırladığı yönündeki bilgiler üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in 'yetki sadece Başsavcı ve vekillerinde' açıklamasına hukukçulardan tepki geldi. Eski savcılardan Sacit Kayasu, savcıların kanunen, milletvekili, bakan ve başbakan hakkında inceleme ve soruşturma başlatma yetkisi olduğunu belirtti. Gültekin Avcı da, Engin'in açıklamalarını soruşturmayı Zekeriya Öz'ün elinden alma girişimi olarak nitelendirdi.

Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün Deniz Baykal hakkında inceleme başlattığını ifade etmesinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in "Savcı Öz'ün milletvekilleri hakkında inceleme başlatma yetkisi yok" şeklinde açıklama yapmasına hukukçulardan tepki geldi. Eski Savcı Gültekin Avcı, Savcı Engin'in bahsettiği konunun sadece bir Adalet Bakanlığı genelgesi olduğunu aktardı. Genelgede illaki bir başsavcıvekili veya başsavcı yapacak diye bir şey olmadığını aktaran Avcı, "Kanunen düzenlenmiş bir yetki değil. Başsavcı ya da vekili gözetiminde normal Cumhuriyet Savcıları yapabilir. 'Böyle geniş çaplı büyük operasyonlarda soruşturma ve inceleme başsavcı vekilinin gözetiminde yapılır' deniliyor. Ancak savcılar, herhangi bir kişi hakkında başsavcıya 'ben bu kişiler hakkında soruşturma yapabilir miyim?' diye sormaz. Sadece soruşturma hakkında bilgi verir. Aykut Cengiz Engin'in bu çıkışı soruşturmayı Zekeriya Öz'ün elinden alma girişimidir. Yakında böyle bir gelişme de olabilir." diye konuştu.

Eski Savcı Sacit Kayasu da, Başsavcı vekili Aykut Cengiz Engin'in 'Özel Yetkili Savcı Zekeriya Öz'ün milletvekilleri hakkında inceleme başlatma yetkisi yok' açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bırakın özel yetkili savcıları normal savcıların bile milletvekili bakan hatta başbakan hakkında bile inceleme, soruşturma başlatma yetkisi olduğunu vurgulayan Kayasu, daha önce de bu tür davalara müdahil olan Engin'in son açıklamasının kendisini hiç şaşırtmadığını söyledi.

Kayasu, Engin'in bir görev dağılım yapmış olabileceğini bu görev dağılımında da 'miletvekilleri gibi dokunulmazlığı olan konular başsavcıvekili bakar' demiş olabileceğini belirtti. Kayasu, ancak bunun kanun maddesi olmadığını vurgulayarak, Öz'ün Baykal hakkında soruşturma açma yetkisi olduğunu tekrarladı.

Engin'in bu açıklamasının kendisini hiç şaşırtmadığını belirten Kayasu, başsavcının daha önce de bu tür konularda direk müdahil olduğunu hatırlattı.

cihan



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,133 µs