En Sıcak Konular

Kapkaççılar, uyuşturucu satıcısı oldu 

0 0 0000 00:00 tsi
Uyuşturucu ilköğretime kadar inince operasyonlarını artıran polis, ilginç bir durumla karşılaştı. 2006'da yakalanan sokak satıcılarının yarısı hırsızlık ve kapkaçtan sabıkalı. Torbacılıkta daha fazla kazanan bu kişiler, 'satıcı değil, kullanıcıyız' diy

Son yıllarda artış gösteren hırsızlık ve kapkaç, özellikle büyük şehirlerde yaşayanların korkulu rüyası haline geldi. Can ve mal kayıplarına ilişkin haberler medyada sık sık yer alıyor. Emniyet'in yaptığı bir araştırmada ise ilginç sonuçlara ulaşıldı. İstanbul'da binlerce ev ve işyerini soyan hırsızların, getirisi daha yüksek olan uyuşturucu satıcılığına yöneldikleri ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıl yakalanan 3 bin 183 sokak satıcısından bin 655'inin 'hırsızlık' ve 'kapkaç'tan sabıkası bulunduğu tespit edildi. Üzerlerinde birkaç gram uyuşturucu taşıyan bu kişiler, yakalanınca 'satıcı değil, kullanıcıyız' diyerek cezaevine girmekten de kurtuluyor.

Narkotik suçlarla mücadele ekipleri, uyuşturucunun okullara kadar girmesi üzerine 'torbacı' çetelerine yönelik operasyonlarına hız verdi. Ele geçirilen kişiler tek tek incelenince suç profillerinin değiştiği fark edildi. Geçtiğimiz yıllarda yakalanan kişilerin, uyuşturucu kullanmaktan sabıkaları olduğu görülüyordu. Ancak 2006'da gözaltına alınan uyuşturucu satıcılarının 'hırsızlık' ve 'kapkaç'tan geldiği belirlendi. Emniyet yetkilileri, bu durumu şöyle yorumluyor: "Hırsızlık yapıp suça alışan kişiler uyuşturucu satarken zorluk çekmiyor. Kapkaçta, kendilerini yakalanma ve öldürülme tehdidi altında hissediyorlar. Ama torbacılıkta sadece yakalanma riski var. Ayrıca daha iyi getirisi olduğu için torbacılığa geçiş var."

Sokak operasyonlarına hız veren emniyet güçleri, cezaevlerinin de suç profili üzerinde etkili olduğunu gözlemledi. Hırsızlık ve kapkaçtan hapse giren kişiler, burada uyuşturucu satıcılarıyla tanışarak daha cazip olan torbacılığa yöneliyor.

Emniyet uzmanlarına göre değişimin en büyük nedeni sokak satıcılığının daha çok para kazanma imkanı sağlaması. Üst düzey bir emniyet yetkilisinin yaptığı tespit, satıcıların psikolojisini anlamak açısından önemli: "Önceden 'her içici potansiyel satıcıdır' anlayışı vardı. Son dönemlerde ise bunun yerini 'her hırsız ve kapkaççı potansiyel uyuşturucu satıcısıdır' anlayışı aldı."

Emniyet güçleri, uyuşturucuya olan talebin artmasıyla doğru orantılı olarak torbacıların sayısında da artış görüldüğünü ifade ediyor. Bu artış karşısında sokağa yönelik operasyonlara hız veren Narkotik ekipleri, uyuşturucunun yoğun olarak pazarlandığı Gaziosmanpaşa, Esenler, Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Eminönü ve Kadıköy'deki çalışmalarını hızlandırdı. Hırsızlık ve kapkaçtan cezaevine giren kişilerin burada uyuşturucu satan kişilerle tanışarak daha cazip olan torbacılığa yöneldikleri de kaydediliyor. Üzerlerinde küçük miktarlarda uyuşturucu madde taşıyan torbacılar yakalandıklarında kullanıcı olduklarını söyleyerek tutuklanmaktan kurtuluyor. Uyuşturucu şebekelerinin organize şekilde çalıştığını tespit eden polis, sokak satıcılarının kendi aralarında polise yakalanmamak için bebek telsizlerini haberleşme aracı olarak kullandığını belirledi.

1.713 operasyonda 90 kg eroin ele geçirildi

İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri 2006 yılı içerisinde bin 713 operasyonda 90 kilo eroin, 1 ton 229 kilogram esrar, 76 kilogram kokain, 1 milyon 266 bin 212 adet ecstasy hap ele geçirirken 3 bin 183 kişiyi gözaltına aldı. 2007'nin başından bugüne kadar ise 523 operasyon gerçekleşti. Operasyonlarda bin 21 torbacı gözaltına alındı. 37 kilogram eroin, 273 kilogram esrar, 9 kilogram kokain ve 247 bin 218 adet ecstasy hap ele geçirildi.
 
zaman



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,113 µs