En Sıcak Konular

ABD’den Çin’e açık pazar uyarısı

0 0 0000 00:00 tsi
ABD’den Çin’e açık pazar uyarısı Üst düzey bir ABD’li yetkili, Çin’in havacılıktan finansal hizmetlere birçok sektörde açık pazar ekonomisini yeterince desteklemediği gerekçesiyle Washington’a siyasi bir bedel ödeyebileceğini söyledi.

Uluslararası Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Frank Lavin ise, Çin’in 2001’de Dünya Ticaret Örgütü’ne katıldıktan sonra piyasa ekonomisine geçiş yönünde adımlar attığını, fakat geçtiğimiz iki yıl içerisinde kritik bazı sektörlerde açık ekonomiye geçiş yönünde pek az çabasının bulunduğunu belirtti.

Lavin, ABD’nin Çin ile olan ticaret açığının 232.5 milyar dolara ulaştığını ve bunun ABD-Çin ekonomik ilişkilerine ciddi biçimde zarar verdiğini belirterek Pekin’in açılma yönünde atacağı adımların son derece önemli olduğunu söyledi.

Pekin’de çalışan ABD’li iş adamlarıyla konuşan Lavin, “Çin girmeye çalıştığımız bazı sektörlerde gerekli açılımları sağlamazsa ve bu devasa ticaret fazlasının keyfini çıkarmak isterse bunun bedelini siyasi alanda öder” dedi.

Lavin, ecza sanayi, havacılık, telekomünikasyon, oto sanayi, çelik sanayi, eğlence ve finansal hizmetler gibi alanlarda yabancı yatırımcının halen engellerle karşılaştığını ve bu sorunun Washington’un temel önceliklerinden olduğunu açıkladı.

Müsteşar Lavin, “Basitçe ‘pekala, 2002’de bir problemi çözdük, 2004’te de bir başka problemi çözdük’ diyemeyiz. ‘2007’de veya 2008’de neleri çözeceğiz?’ demek zorundayız. Ve bizce bu alanlardan bazılarında yok denecek kadar az mesafe katedildi” diye konuştu.

ABD’li hukukçular ise Çin’deki kanunları eleştirerek yasalardaki sorunların haksız ticarete yol açtığını savunuyorlar.

Eleştirilerin önemli bir kısmı ise Çin’in para birimi yuan üzerinden yapılıyor. Pek çok ABD’li politikacı ve iş adamı yuanın ciddi biçimde olması gereken değerin altında bulunduğuna inanıyor ve bunun küresel ticarette Çin şirketlerine haksız bir avantaj sağladığını savunuyor.

Senato’da özellikle iki üye – Demokrat New York Senatörü Charles Schumer ve Cumhuriyetçi Güney Kaliforniya Senatörü Lindsey Graham- Çin’in para politikasına yönelik eleştirilerde bulundu ve Pekin’e yuanın değerini yükseltmesi yönünde baskı yapılmasını öngören teklifin Amerikan Ulusal Kongresi’nden en az üçte ikilik çoğunlukla geçmesini beklediğini belirtti.

Lavin, ABD’nin Stratejik İktisadi Diyalog toplantılarından somut bir netice beklediğini belirtti. Söz konusu toplantılar, ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ile Çin’in Başbakan Yardımcısı Wu Yi arasında yapılıyor. Taraflar Mayıs ayında Washington’da bir araya gelecek.

“Sonuç tabelasında hanemize bir gol yazılmasını istiyoruz” diyen Lavin, “İş adamlarımız bize ‘Bu sorunu giderdiğiniz için teşekkür ederim. Daha önceleri bazı şeyleri yapamıyordum, fakat şimdi yapabiliyorum. İş hayatım artık daha iyi’ diyebilmeli.

Lavin, yine de 2006’da ABD’nin Çin’e yaptığı ihracat miktarının %36 oranında arttığını, bunun iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde pozitif bir gelişme olduğunu söyledi.

Ayrıca, geçen yıl Çin’e yapılan ihracatın 14 milyar dolar arttığını, bu rakamın Hindistan’a yapılan toplam ihracat miktarından daha fazla olduğunun da altını çizdi.

ADAM Çeviri Grubu
iyibilgi.com



Bu haber 339 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,046 µs