En Sıcak Konular

İran İngiltere’yi çıldırttı!..

0 0 0000 00:00 tsi
İran İngiltere’yi çıldırttı!.. Bir hafta önce Basra Körfezi’nde, İran karasularına girdikleri gerekçesiyle esir alınan 15 İngiliz asker dün İran televizyonunda kendi ülkelerini yerden yere vurdu

İngiltere Başbakanı Tony Blair, “Esir alındıklarında BM görevi kapsamında Irak karasularındaydılar. İran yasadışı yollarla tutukladığı askerlerimizi bıraksın” açıklamasını yaptıktan 1 saat sonra İran televizyonu İngiliz askerlerin “itiraflarını” yayınlamaya başladı. Oldukça rahat görünen ve kameraya gülücükler dağıtan İngiliz askerlerinden Nighton Thomas Summers, “Daha önce de 2004 tarihinde İran sularına girmiştik. Bu hatayı bir kez daha yaptık. İran halkından çok özür diliyoruz” ifadesini kullandı.

İngiltere daha videoyu kınamaya fırsat bulamadan bu kez de serbest bırakılması için Türkiye’nin de devreye girdiği kadın asker Faye Turney’in mektubu ortaya çıktı. Turney’in kendi el yazısıyla kaleme aldığı mektupta kadın asker şu ifadelere yer verdi: “Bush ve Blair hükümetlerinin politikalarının kurbanı oldum. Irak’taki Ebu Garib cezaevinde tutulan esirlerin aksine İran’da bana çok iyi muamele ediyorlar. İngiltere hükümeti zayıf insanlara karşı insafsız ve baskıcı tutumundan vazgeçmeli.”

İranlılar nefreti artırıyor

İşte bu sözler dünya gündemine bomba gibi düştü. İran, İngiltere’yi tam anlamıyla kendi askerleriyle vurmuş oldu. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, İngiltere’nin sınır ihlalini kabul etmesi durumunda, Tahran’daki büyükelçilik yetkililerinin gözaltındaki askerleri görebileceklerini söyledi. Bu tavır İngiltere Başbakanı Tony Blair’i çileden çıkardı. Blair, “İran rejimi insanların nefret duygularını artırıyor. Ele geçirilen askerler, bu şekilde gösteriliyor ve yönlendiriliyorlar, kimse buna kanmaz” dedi.

Bush ve Blair’in politikalarının kurbanı olduk

Ebu Garib’teki esirlerin aksine bize çok iyi bakılıyor

İngiltere hükümeti zayıf ülkelere baskı yapmayı bıraksın

Artık Irak’tan çekilme zamanımız gelmedi mi?
ESİR tutulan kadın asker Faye Turney’in bir diğer mektubu ise İngiliz Parlamentosu’na hitaben yazılmıştı. Turney, basına dağıtılan mektubunda bu kez İngiliz vekillere “Irak’tan çekilme” çağrısı yaptı. Mektupta şu ifadeler yer aldı:

İran sularına girme hatasını yapmış olmamıza rağmen bize insan gibi davranıyorlar. Sizden bu olay nedeniyle iktidarı sorgulamanızı istiyorum. İranlılar çok sıcak, merhametli ve konuksever insanlar. Artık Irak’tan çekilip kendi geleceklerine karar vermelerine izin verme zamanımız gelmedi mi?

Mektubun yayınlanması, İngiltere Dışişleri Bakanı Beckett tarafından “zalimlik” olarak değerlendirdi.

Yıllık 6.2 milyar dolar savunma bütçesi olan İran’ın elinde uzun ve orta menzilli 2 bin füze bulunuyor.

Vatan



Bu haber 271 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,795 µs