En Sıcak Konular

Cumhuriyet Gazetesi Erdoğan'ı övdü

0 0 0000 00:00 tsi
Cumhuriyet Gazetesi Erdoğan'ı övdü Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken ülkedeki rejiminin tehlikede olduğu yönünde yayınlar yaparak iktidara göndermelerde bulunan Cumhuriyet Gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı öven bir yazıyı yayınlarak şaşırttı... İşte o yazı 

Cumhuriyet yazarı Oral Çalışlar, Başbakan Recep Tayyip Eroğan'ın Talabani ile görüşmesinin Ortadoğu'da yeni bir dönemi başlattığını savundu.

Talabani'nin Söyledikleri ve Irak'la İlişkiler

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın Suudi Arabistan dönüşü uçakta anlattıkları arasında en dikkat çekici olanı Irak Devlet Başkanı Celal Talabani 'nin Kerkük konusunda söyledikleriydi. Talabani, Erdoğan'a Türkiye'nin Kerkük'e bir inceleme heyeti göndermesini önermişti. Bu öneriye göre Türkiye'den gidecek heyet Kerkük'teki tapu kayıtlarını inceleyecek ve kayıtlarda bir silinme olup olmadığı dahil her türlü belgeyi gözden geçirebilecekti.

Talabani, bununla da kalmamış Türkiye'den gönderilecek heyetin Bağdat'a da giderek incelemelerde bulunabileceğini sözlerine eklemişti. Irak Devlet Başkanı'nın aktardığına göre, tapu kayıtlarının bir kopyası da Bağdat'ta bulunuyordu. Kerkük'teki incelemeyi Musul Konsolosluğu'nun da yapabileceğini belirtmişti.

Başbakan'la konuşmamız içinde biz gazetecilerin en çok ilgisini Talabani'nin bu önerisi çekti. Üstelik Talabani bu öneriyi kendi Dışişleri Bakanı'nın ve Türkiye'den katılan geniş bir heyetin önünde yapmıştı. Önerileri kayıtlara geçmişti. Resmi bir nitelik taşıyordu.


Başbakan Tayyip Erdoğan da bu öneriyi olumlu karşıladığını ve değerlendireceklerini ifade etti. Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ilişkilerde Kerkük kritik bir konu olarak kamuoyunun gündemini işgal ediyor. Özellikle Irak'ın ABD tarafından işgalinden sonra Kürtlerin Kerkük'teki tapu kayıtlarını imha ettikleri, kentin demografik yapısını bozdukları konusunda gazetelerde çok sayıda yazı yayımlandı. Bu konu Türkiye açısından ciddi bir sorun olarak varlığını hep korudu.

Gerçekten Kürtler tapu kayıtlarını imha ettiler mi? Kentin demografik yapısı ne ölçüde ve nasıl değişti? Bütün bunları aydınlatabilmek amacıyla Talabani yeni bir öneride bulundu. Bu öneri Türkiye'yle ilişkileri düzeltme amacı taşıyan bir öneri olarak kabul edilebilir. Gerçekleri öğrenebilmek açısından da bir fırsat sayılabilir.

Arap zirvesi sırasında görüldü ki, bölgedeki dengeler ciddi bir değişim geçiriyor. ABD'nin İran'a yönelik yapmayı düşündüğü müdahaleler Arap yönetimlerince kabul görmüyor ve tehlikeli bir macera olarak değerlendiriliyor.

Bütün dünyanın olduğu gibi Arapların da gözü Irak'ın geleceğinde.

Irak'ta ortaya çıkan Şii-Sünni çatışması, Kuzey Irak'taki Kürt egemenliği bölgedeki tüm ülkelerin dikkatle izlediği gelişmeler arasında.

Bu nedenle Talabani'nin söyledikleri yalnızca Türkiye için değil, Araplar için de önem taşıyor. Kerkük ve Musul'un geleceği yöredeki gelişmeleri de etkileyecek durumda. Başbakan Erdoğan, Talabani'ye son çıkarılan Petrol Yasası konusundaki memnuniyeti de dile getirdiğini belirtti.

Son çıkarılan yasa ülkede çıkarılacak bütün petrolün merkezi bir şekilde değerlendirilip her topluluğun nüfusuna uygun oranda dağıtılacağını hükme bağlıyordu.

Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Kürt oluşumuyla ilişkisi, Türkiye'nin bölgedeki gücünü de yakından ilgilendiriyor. Türkiye bu sorunu aşma iradesini gösterebildikçe, bölgede daha önemli bir aktör haline gelebilir. Nitekim Arap zirvesi sırasında yapılan görüşmelerden ortaya çıkan tablo, Türkiye'nin rolünün bu bölgede giderek arttığını gösteriyor.


Başbakan Tayyip Erdoğan'ın görüşmelerine ilişkin anlattıkları arasında bir dikkat çekici nokta da Avrupa Birliği Genel Sekreteri Javier Solana 'ya söyledikleriydi. ABD'nin Irak'ın işgalinden sonra Washington'ın Arap ülkeleri üzerindeki prestiji ciddi bir kayba uğramıştı. Bölgedeki halkların işgale öfkesi, Arap yönetimlerini de ABD'ye karşı daha dikkatli ve mesafeli davranmaya zorluyordu.

Avrupa Birliği, bu ortamda yeni bir aktör olarak devreye girebilirdi. Nitekim AB Genel Sekreteri Solana, Arap zirvesini izlemeye gelmişti. Başbakan Erdoğan da ona Türkiye'nin bölgedeki önemini hatırlatmış ve Türkiye AB üyesi olsaydı, şimdi AB'nin yöredeki etkinliği daha fazla olurdu hatırlatmasını yapmıştı.

Başbakan Erdoğan bu görüşmeyi aktarırken geçmişte Hamas lideriyle görüşmelerine tepki gösterenlerin şimdi kendilerinden Hamas'la görüşmelerini istediklerini, Suriye ile ilişkileri iyi tutmalarının önemine dikkat çektiklerini belirtti.

Arap zirvesine dünyanın dört bir yanından gözlemciler geldiği gibi medya da büyük ilgi gösterdi.

Ortadoğu'da taşlar yerinden oynadı. Bundan sonra neler olabileceğini kestirmek de o kadar kolay değil.


cumhuriyet



Bu haber 312 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,883 µs