En Sıcak Konular

Darbe şarkıcısı olmak benim için kâbus olurdu

0 0 0000 00:00 tsi
Darbe şarkıcısı olmak benim için kâbus olurdu Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen günlüğün Nokta Dergisi'nde yayımlanması gündemi sarstı. Günlükte ismi geçen bir sanatçı bakın neler söyledi.

Dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, darbenin türkücüsünü bile bulmuş. Sanatçı Tolga Çandar'ın sesini 12 Eylül dönemindeki Hasan Mutlucan'a benzeten Eruygur, yanındaki Örnek Paşa'ya şunları fısıldamış: "Bu sanatkârın adresini alalım, lazım olabilir." Zaman'ın sorularını cevaplayan Çandar, anılardaki kendisiyle ilgili bölümün espri olduğunu belirtti.

Aynı şakanın yüzüne karşı da yapıldığını kaydeden sanatçı, bu duruma tepkili: "Darbecilerin türkücüsü olmak benim için kâbus olurdu. Allah korusun. Ben sivil, parlamenter sistemden yanayım. Militarist çözümlerin parçası olmam düşünülemez."

Ankara'daki Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi'nde gazilerle birlikte birtakım programlar yaptıklarını anlatan Tolga Çandar, o günlerde kendisini dinleyen generallerin, "Hadi iyisin darbe olursa işsiz kalmazsın" diye takıldığını anlattı.

Çandar, 1970'li yıllarda bir süre Silahlı Kuvvetler'de görev yapmış. En büyük tutkularından birinin havacılık olduğunu belirten Çandar, 1977 yılında ODTÜ dokuz ay sürecek olan boykot sürecine girince, okulun geleceği konusundaki belirsizlik ortamında Hava Harp Okulu sınavlarına girmiş. Sınavları başarıyla geçen Çandar, İzmir Cumaovası meydanında (bugünkü Adnan Menderes Havaalanı) T-41 uçağı ile eğitim uçuşlarına katılmış. Ancak uçuşları tamamlamadan, sekizinci sorti sonunda kamptan ayrılıp ODTÜ'ye geri dönmüş.

Ege türkülerinin sevilen sesi Çandar, askerî rejimlere karşı olduğunu söyleyerek, "Gerçekten Silahlı Kuvvetler içinden bir grup darbe yapmaya kalkar ve beni de o sabah darbe türkücüsü olarak kullanırlarsa benim için kâbus olur bu. Allah korusun. Türkiye bunu iki defa denedi.

İkisinde de bedel ödeyip acı çekti. Bu tür konuların şakası bile kötü. Askerî rejimlerin bugünün toplumlarına, hele bizim gibi 80 küsur yıllık cumhuriyet tarihi yaşamış Türkiye'ye fayda sağlamadığını düşünüyorum. Aziz Nesin her darbenin kötü olmadığını savunurdu ve onunla tartışırdık. Ben sivil çözümlerden yanayım. Parlamenter sistemden yanayım. Dolayısıyla parlamenter sistemden yana olan bir adamın da militarist çözümleri desteklemesi veya onun bir parçası olması düşünülemez."

Kendisiyle ilgili bölüme Özden'in espri dediğini hatırlatan Çandar, bu espriyi generallerin, yüzüne karşı da yaptığına dikkat çekti: "Ben bu espriyi daha önce de duymuştum. Ankara'da Silahlı Kuvvetler Rehabilitasyon Merkezi var. Orada OHAL gazileri vardı. Çocuklar mayına basmış, ayağını kolunu kaybetmiş. Protez bacaklı bu çocuklarımıza bir arkadaşımız zeybek öğretti.

Ben çalıyordum, onlar oynuyordu. Orada çaldım, onlar zeybek oynadılar. Üst düzey generallere de gösteri yaptık. Zannedersem bir keresinde 156 general birlikte izlemişti bizi. Genelkurmay Başkanımız Orgeneral Hilmi Özkök de vardı aralarında. İstanbul'da bir gösteri sonrasında Harbiye Orduevi'nde akşam yemeği yiyorduk. Bana 'Hadi hadi kendine yeni bir iş buldun. Yarın öbür gün yine 12 Eylül gibi darbe olursa darbe türkücüsü olarak seni tayin ettiler.' dediler. Herkes gülüştü buna. Tabii herkesin espri anlayışı farklı. Askerlerinki de bu."


'Bu sanatkârın adresini alalım, lazım olabilir'
Örnek'in günlüğü olduğu iddia edilen yazıda Tolga Çandar ile ilgili 27 Aralık 2003 tarihli bölümde şu ifadeler yer alıyor: "Gündüz OHAL gazilerinin TSK Rehabilitasyon Merkezi'nde açmış oldukları sergiye katıldık. Duygu ve hüzün dolu bir gün geçirdik. Sergiyi gezdikten sonra gaziler sinema salonunda bir konser verdiler... Bir ara Ege Bölgesi'nden türküler çalınıyordu. Sahnede, TRT'den saz ve türküleri ile Tolga isimli bir sanatkâr gazilere refakat ediyordu. Sanatkârın sesi aynı Hasan Mutlucan'ın (12 Eylül darbesinde TRT'de kahramanlık türküleri söyleyen türkücü) sesi gibiydi. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur kulağıma eğildi ve 'Bu sanatkârın adresini alalım, lazım olabilir.' dedi. Güzel bir espriydi."

Ankara, Zaman



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,182 µs