En Sıcak Konular

Ersümer'e 36, Çakan'a 28.5 yıl istemi

0 0 0000 00:00 tsi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in 3 ayrı ihaleye fesat karıştırma suçundan 36 yıl, Çakan'ın 2 ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma suçundan 28.5 yıla kadar hapsini istedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ok, Ersümer ile Çakan'ın Yüce Divan'da yargılandıkları davada esas hakkındaki görüşünü bildirdi.
 
Davanın bugünkü duruşmasına eski bakanlar Ersümer, Çakan ve avukatları ile müdahil avukatları katıldı.
 
Duruşmada esas hakkındaki görüşünü bildiren Başsavcı Ok, Ersümer'in Bozcaada rüzgar enerji santrali, Atasu Barajı hidroelektrik santrali ve Bakırçay sulama inşaatları ihalelerine ''fesat karıştırma'' suçundan Türk Ceza Kanunu'nun 235/1 maddesi gereğince ve bu suçun üç kez tekrar edilmesi nedeniyle 53'üncü maddesi gereğince cezalandırılmasını istedi.
 
Başsavcı Ok, Çakan'ın da otoprodüktör sözleşmelerinde yetkisiz olarak olur vererek görevde yetkiyi kötüye kullanma suçundan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 240 ve 80'inci maddeleri gereğince cezalandırılmasını istedi.
 
Ok, ayrıca Çakan'ın Atasu Barajı hidroelektrik santrali ve Bakırçay yenileme inşaatı ihalelerine fesat karıştırmaktan 2 kez 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 235/1'inci maddesi gereğince cezalandırılmasını talep etti.
 
Şimdi Ersümer ve Çakan, esasa ilişkin savunmalarını hazırlayacaklar.

Yüce Divan'a sevk kararları nelerdi?

Cumhur Ersümer'in Yüce Divan'a sevk kararında, bakanlığı döneminde uyguladığı yanlış ve usulsüz enerji politikaları nedeniyle kamuyu zarara uğrattığı, görevini suiistimal ettiği ve yetkilerini aşıp salahiyetlerini amaç dışı kullanarak kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı davrandığı belirtiliyor.
 
Devlet alım, satımına ve yapımına fesat karıştırarak kamu zararına yol açtığı, ayrıca ihaleye hile karıştırma fiili ile görevi ihmal ettiği ifade edilen kararda, Ersümer'in bu eylemlerine uyan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''devlet alım-satımına fesat karıştırma'' suçunu düzenleyen 205 (10 seneden az olmamak üzere ağır hapis), ''görevi kötüye kullanmak'' suçunu içeren 240 (1 yıldan 3 yıla kadar hapis), ''rekabet koşullarını engelleme'' hükmünü düzenleyen 366 (1 yıldan 3 yıla kadar hapis), ''görevi ihmal'' suçunu içeren 230'uncu (üç aydan bir yıla kadar hapis) maddelerine göre yargılanması isteniyor.
 
TBMM'nin Çakan hakkındaki kararında da Çakan'ın görevini suiistimal ettiği ve yetkilerini aşıp salahiyetlerini amaç dışı kullanarak kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı davranıp, devlet alım satımına ve yapımına fesat karıştırarak kamu zararını yol açtığı ifade ediliyor.
 
Kararda, Çakan'ın bu eylemlerine uyan eski TCK'nın 205 ve 240’ıncı maddelerine göre yargılanması talep ediliyor.


cnn turk



Bu haber 362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,212 µs