En Sıcak Konular

Kanser Daire Başkanı: "Çocuğumu aşılatmam"

0 0 0000 00:00 tsi
Kanser Daire Başkanı: Kanada, Avustralya ve Teksas'ta zorunlu olan, İtalya'da ücretsiz yapılan kanser aşısına Kanser Daire Başkanı karşı çıktı ve "Çocuğuma yaptırmam" dedi. Peki Türkiye'deki uzmanlar kanser aşısına nasıl bakıyor? Bu aşı da yeni bir pazarlama mucizesi

9-12 yaş arası çocuklara uygulanan aşı için Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, "Türkiye'de rahim ağzı kanseri yaygın değil. Aşı bence gereksiz. Çocuklarımın cinsel hayatlarıyla ilgili kararları ben bugünden veremem. Kızım tek eşli hayat planlıyor olabilir. Bu durumda zaten hastalıktan korunmuş olur" dedi.

'Sadece 600 kişiyi koruruz'


Cinsel yolla ve tuvaletten bulaştığı bilinen hastalığa karşı uygulanan aşının üç dozunun bin YTL olduğunu da söyleyen Prof. Tuncer, "Biz 10 milyon kişiyi aşılarsak sadece 600 kişiyi kanserden koruyabiliyoruz. Üç dozluk bir aşı 1000 YTL'yi buluyor. 10 milyon kişiye bakanlığın bütçesi yetmez" diye ekledi.

Türk doktorlar bölündü 


Prof. Çamlıbel: Hastalık salgın gibi, çocuklar aşılansın.
Prof. Şahmay: Aşı şart değil. Firmaların pazarlaması.
Doç. Karaman: Lüks olabilir ama kim çok eşli bilinmez.
Prof. Uludağ: Ben olsam çocuklarıma yaptırmam.

46 ülke yaptırıyor, bizim başkan ise 'hayır' diyor

Şu ana kadar 46 ülkenin onayladığı ve Türkiye'de ruhsat verilen rahim ağzı kanseri aşısına Kanser Daire Başkanı karşı çıktı: Ben kızıma yaptırmazdım. Cinsel hayatı için kararları bugünden veremem.

Çok sayıda ülkede hayata geçirilen ve en son dün İtalya'da 12 yaşındaki kızlara bedava uygulanacağı açıklanan rahim ağzı kanseri (HPV) aşısı, Türkiye'de ruhsat alır almaz hararetli tartışmaları da beraberinde getirdi. Konu hakkında konuşan Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, "Ben çocuklarıma bu aşıyı yaptırmam" diyerek aşıya taraftar olmadığını ifade etti. Murat Tuncer bu düşüncesini şu sözlerle açıkladı: "Çocuklarımın cinsel hayatlarıyla ilgili kararları bugünden veremem. Bu hastalıktan başka korunma yolları da var. Kızım tek eşli bir hayat planlıyor olabilir. Bu durumda zaten hastalıktan korunmuş olur. Kızıma yine de aşı yaptırırsam o zaman da olası damadıma şimdiden güvenmiyorum demektir. Çocuklarımın cinsel yolla bulaşabilecek bir virüse karşı şimdiden aşılanmasını garip buluyorum."

Erkek çocuklara da yapılıyor


Türkiye'de rahim ağzı kanserinin toplam 1300 kadında görüldüğüne dikkat çeken Tuncer, "Rahim ağzı kanseri Türkiye'de o denli yaygın değil. Biz 10 milyon kadını aşılayarak ancak 600 kişinin kanser olmasını engelleyebiliriz. Aşının maliyeti üç dozdan toplam bin YTL'yi buluyor. 10 milyon kadına bu aşıyı yaptırmaya kalkarsak Sağlık Bakanlığı'nın toplam bütçesini aşarız" dedi. Tuncer aşının HPV virüsüne karşı etkili olup olmadığını araştıramadıklarını da anlattı. Murat Tuncer bir süre önce de, "Kurbanımı kanser derneklerine bağışlamam. Lösemili çocuklar sömürülüyor" açıklamasıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Ağırlıklı olarak cinsel yolla, düşük ihtimalle de tuvaletten bulaşan HPV aşısı, sünnetsiz erkeklerde penis kanserinden koruduğu ve bulaştırma riskini azalttığı için erkek çocuklarına da öneriliyor.

Sabah- Esra Tüzün



Bu haber 396 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,920 µs