En Sıcak Konular

Skandallar İngiliz içişlerini parçaladı

0 0 0000 00:00 tsi
Skandallar İngiliz içişlerini parçaladı İngiltere'de uzun süredir aksaklıklar, sorunlar, skandallarla karşı karşıya kalan İçişleri Bakanlığı, yeniden yapılanıyor.

 John Reid, güvenlikten sorumlu birimin başına geçecek  Bu çerçevede bakanlık; biri güvenlik, diğeri ise adaletten sorumlu iki temel birime ayrılacak. İngiltere hükümetinin yapısında bugüne kadar Adalet Bakanlığı adı altında ayrı bir oluşum bulunmuyordu.

Başbakan Tony Blair, yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere'nin terörle mücadele alanındaki imkanlarının benzerlerine göre en iyiler arasında olduğunu, ancak hala daha iyileştirilebileceğini söyledi.  Bu doğrultuda, bakanlıkta terörle mücadele faaliyetlerinden sorumlu personel sayısı 200'den 350'ye yükselecek. İçişleri Bakanı John Reid, bir süredir tek bir bakanlığın taşıyamayacağı kadar fazla iş yüküne sahip olduklarını söylüyordu. Ancak değişikliklere itirazlar da var.

Muhalefetteki Muhafazakar Parti, bu düzenlemenin sorunları artıracağını savundu. Muhafazakarların gölge içişleri bakanı David Davis, "Muhtemelen buradaki mantık bu görevin bir tek bakan için fazla ağır olduğu kanısına dayanıyor. Ama geçmişte her partiden bakanlar bu görevi çok daha geniş görev alanları olduğu zamanlarda bile başarıyla yürütmüştü." dedi.

Görev paylaşımı

Öngörülen değişiklikler çerçevesinde, anayasal konulardan sorumlu bakanlığın adı Adalet Bakanlığı olarak değiştirilecek ve adaletten sorumlu bir devlet bakanı tarafından yönetilecek.

Şimdiye dek bu görev, büyük ölçüde İçişleri Bakanlığı'na verilmişken, kabinede de adalet, yargı ve hukuk işlerinden sorumlu bir bakan bulunuyordu.

Yeni bakanlık, İçişleri Bakanlığı'ndan suç ve suçlularla ilgili çalışmaları, ceza sisteminin denetlenmesini, cezaevlerinin işletilmesini ve buna bağlı diğer konuları devralacak.

 
Bakanlığın faaliyetleri yeniden düzenleniyor

Üzerinden bu yük kalkan İçişleri Bakanlığı da terör, güvenlik, göç, kimlik kartları ve benzeri konulardan sorumlu olacak.

Muhabirler, adalet, yargı ve hukuk işlerinden sorumlu Lord Falconer'in başına getirileceği bir Adalet Bakanlığı'nın iki ay içinde kurulup çalışmaya başlayabileceğini belirtiyorlar.

Değişiklikler çerçevesinde, yeni bir Ulusal Güvenlik Kurulu oluşturulması ve bu kurulda yer alan kilit önemdeki kurum ve örgüt temsilcilerinin her ay toplanması da gündemde.

Ayrıca İçişleri Bakanı başkanlığında bir de her hafta toplanacak bir ulusal güvenlik komisyonu oluşturulması düşünülüyor.

Skandallar

İçişleri Bakanlığı son yıllarda peşpeşe bir çok skandalla sarsılmıştı.

Bu yıl başında ülke dışında cinayet ve tecavüzün de aralarında olduğu suçlardan hüküm giyen 27 bin İngiliz vatandaşının verilerinin polis kayıtlarına aktarılmadığı ortaya çıkmıştı.

Sıkı denetimler altında olması gereken bazı terör zanlılarının izlerinin kaybedildiği, yabancı hükümlülerin cezalarını tamamladıktan sonra, sınırdışı edilip edilmeyecekleri incelenmeden salıverildiği belirlendi.

Bakanlığa bağlı Vatandaşlık ve Göçmenlik Dairesi ise sığınma başvuruları reddedilmiş olduğu halde yaklaşık 400 bin kişinin hala ülkede bulunduğunu tespit etmişti.

BBC



Bu haber 201 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,299 µs