En Sıcak Konular

Dünyadaki köle sayısı rekor düzeyde!

0 0 0000 00:00 tsi
Dünyadaki köle sayısı rekor düzeyde! Dünyanın hiçbir yerinde resmi olarak mevcut olmayan kölelik sistemi birçok ülkede gayrıresmi bir şekilde rekor düzeyde uygulanıyor. Dünyada şu anda olduğu kadar hiçbir zaman köle mevcut olmamıştı. 

Resmen mevcut olmayan bir şeyin yasaklanması ve ortadan kaldırılması da mümkün olmaz. Moritanya’da durum aynen bu şekilde görülüyor. Moritanya, yaşayan nüfusa oranla Dünya’da üzerinde en çok köle bulunan ülke konumunda. Batı Afrika’da bir sahil ülkesi olan Moritanya köleliği resmen 1980 yılında yasakladı. Ancak ne var ki bugün toplam nüfusu üç milyon civarında olan ülkede halen yüz binlerce insan tam bir esaret altında yaşıyor.

Bu insanlar çocuklara bakıyorlar, temizlik yapıyorlar, yemek pişiriyorlar, ev inşa ediyorlar, hayvan sürülerini güdüyorlar, su çekiyorlar, tuğla taşıyorlar… ama karşılığında uyumak için bir yer ve biraz yemek dışında aldıkları hiçbir şey yok. Kim bu yaşamdan kaçmayı denerse karşılığında onu dayak bekliyor.

Amerikalı Sosyolog Kevin Bayles’in ‘Yeni Kölelik’ adındaki araştırmasında yazdığına göre: ‘Bugünkü Moritanya’da kölelik bulunmuyor; buna karşın gözlerinizi nereye çevirseniz, bir Caddenin köşesine, her bir dükkânın içine, tarlalara,  geniş arazilere… her tarafta köleler görünüyor.’

Moritanya’nın durumu istisnai bir durum değil. Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslar arası Çalışma Örgütü ILO’nun ulaştığı sonuca göre, kölelik ve köle ticareti dünya çapında öyle yaygın ki, şimdiye kadar hiç olmadığı kadar. Tam bir esaret/kölelik durumunda yaşayan insan sayısı 27 milyon olarak tahmin ediliyor. Bunların büyük çoğunluğu da Asya’da bulunuyor. Köle konumundaki insanların yüzde sekseni kadınlardan oluşuyor ve bunlarında yüzde ellisinden fazlası 18 yaşın altında bulunuyor. Sadece Afrika’da yıllık 200 bin çocuk sahip değiştiriyor. Bu çocuklar Fildişi Sahili’ndeki kakao tarlalarında çalışıyorlar veya Nijerya’da ev hizmetlerinde kullanılıyor. Ticareti yapılan çocuklar Nijer’den veya Çad’dan toplanıyor.

Kazancı bol bir ticaret

Bugün köleliğin kaldırılmasından 200 yıl sonra ‘ticaret metaı olarak insan’ organize suçlar içinde silah ve uyuşturucu işinden sonra en çok gelir getiren ticaret konumunda. Köle ticaretinde eskisine göre en büyük fark ise, kölelerin hiçbir zaman şimdiki kadar ucuz olmamış olması. 1850 Alabama’sında büyük tarlalar sahibi bir köle sahibine her şeyi kendisine ait bir kölenin maliyeti ( bugünkü rakamlarla) yaklaşık 30 000 Euro’ya gelirken, bugün köleler birkaç yüz Euro’ya alınabiliyor. Hatta Afrikalı çocuklarda bu rakam 20 veya 30 Euro’ya kadar da düşüyor.

Sürekli büyüyen köle pazarının sebepleri açık. Yeryüzünde yaşayan insan sayısı İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana tam üç misli arttı. Bu artışla birlikte potansiyel kölelerin sayısında da artış meydana geldi.

Gelişmekte olan ülkelerde artan fakirlik, aileleri çocuklarını satmaya sevkediyor. Çoğu zaman insan tüccarları aileleri, erkek ve kız çocuklarının tarlalarda, genelevlerinde veya zengin ailelerin yanında çalışmasıyla eğitimleri için gerekli parayı kazanacakları vaadiyle kandırıyorlar.

Ve buna ilaveten de birçok devlet kanunsuzluk ve rüşvetle köle ticaretine karşı hiçbir şey yapmayarak bu işlerin yürümesini sağlıyor. Çoğu zaman rüşvetçi memurlar ve polisler bu insan tacirleriyle ortak hareket ederek, köle tacirlerinin ellerinden kurtulan insanları yakalayıp tekrar sahiplerine teslim ediyorlar.

Kadir Kon / Dünya Bülteni



Bu haber 275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,705 µs