En Sıcak Konular

Suudiler'le ABD'nin işgal kavgası

0 0 0000 00:00 tsi
Suudiler'le ABD'nin işgal kavgası ABD, Irak'taki ABD varlığını, ''gayrımeşru işgal'' olarak niteleyen Kral Abdullah'ın, sözlerine açıklık getirmesini isteyeceğini açıkladı. Suudi bakan El Faysal da ABD'ye net cevap verdi. 

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, bu açıklamalara biraz şaşırdıklarını belirttiği açıklamasında, bu açıklamaya katılmadıklarını belirtti ve ''Dolayısıyla Suudiler'den açıklama isteyeceğiz'' dedi.

Kral Abdullah'ın sözlerinin çarpıtılmış ya da yalnış yorumlanmış olabileceğini de belirten Burns, ''Bunun Suudi Arabistan ile iyi ilişkilerimizi bozmayacağına eminim'' dedi.

Bakanlık sözcüsü ise, biraz önceki açıklamasında, Kral Abdullah'ın, Irak'taki ABD askeri varlığına ilişkin değerlendirmelerine olumsuz bir tepkide bulunmazken, Suudi Arabistan'ı iyi bir dost ve müttefik olarak nitelemiş ve Suudi Krallığı'nın ABD Başkanı George W. Bush ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile iyi ilişkileri olduğunu söylemişti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, dün Kral Abdullah'ın Irak'taki ABD varlığına atfen ''gayrımeşru yabancı işgal'' nitelemesiyle ilgili olarak, ''Bir ülke topraklarında yabancı askerlerin varlığı işgal değilse nedir?'' sözleriyle destek çıktı.

Suud El Faysal, başkent Riyad'daki zirvenin kapanışından sonra gazetecilere, Kral Abdullah'ın dünkü sözlerine ilişkin olarak, Kral Abdullah'ın, belli bir ülkenin adını telaffuz etmediğini söyledi ve ''Ama, bir ülke topraklarında bulunan askerlerin o ülkenin milliyetinden olmadığı bir durum işgal değilse nedir?'' dedi. El Faysal, ''Sorulan soru şu: Bu ülke bu güçlerin (varlığını) istemiş midir? Eğer tercihi buysa o başka. Ama bir ülkenin çağrısı olmadan yapılan her türlü askeri eylem, işgalin tanımına uymaktadır. Kral, konuşmasında bir gerçeği tarif ediyordu ve kendisinin gerçekleri örtbas etmek gibi bir alışkanlığı yoktur'' diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 3 numaralı isme Nicholas Burns, bugünkü açıklamasında, Kral Abdullah'ın sözlerine biraz şaşırdıklarını ve Suudi Arabistan'dan bu konuda açıklama isteyeceklerini söylemişti.

haber10



Bu haber 270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,967 µs