En Sıcak Konular

"ABD'de İslam'a ilgi patlaması var"

0 0 0000 00:00 tsi
Los Angeles Sanat Müzesi İslam Sanatı Bölümü küratörü ve sanat tarihçisi Dr. Linda Kamaroff, 11 Eylül’den sonra İslam sanatına, kültürüne karşı ABD’de büyük bir ilgi olduğunu belirterek şunları söyledi:

"11 Eylül felaketinden sonra birçok üniversite İslam tarihi ve kültürüyle bölüm açtı, programına dersler koydu. İslamla ilgili kitaplar çok satılıyor. Müzemizdeki İslam eserleri bölümünü gezenlerin sayısı arttı, web sitesini ayda 4 bin kişi okuyor ki bu çok yüksek bir rakam. Amerikalılar şu anda İslam kültürüne karşı aşırı merak duyuyor. Bazıları gerçek bilgiye ulaşacak, bazıları ise hiç değişmeyecek. Eskiden Metropolitan Müzesi’nde İslam sanatıyla ilgili konferanslar verirdim. Konuşmamın girişinde, doğal olarak, İslam’dan ve Hz. Muhammed’den bahsederdim. Birçok kişi bu bölümün ortasında salonu terk ederdi. Amerikalılar İslam’ı öğrenmek istiyor çünkü korkularını yok etmenin tek yolu."

DOĞU’YA HASSASİYET

İstanbul’daki konuşmasında Batı’nın İslam eserlerini toplama ve sergilemesindeki tavır değişikliğine de değineceğini anlatan Dr. Linda Kamarof, sözlerini şöyle sürdürdü:

"19. yüzyılda İslam eserleri yasal sayılmayacak yöntemlerle Batı ülkelerine sokulur, sergilenirdi. Örneğin İngiliz Robert Murdoch Smith askerdi, bürokratlarla dosttu. İstediği yetkiliyle görüşebilir, ’Önemli bir kutu gelecek, içinde kırılacak hassas malzemeler var. Lütfen kutuları sarsmayın ve açmayın’ diyebilirdi. Bu yolla birçok müzeye İslam eseri sağladı. Şah zamanında ibadethanelerden İslam eseri çıkarmak mümkün değilken, o çıkarabiliyordu. Artık kurallar değişti, yasalar ağırlaştı. Batılılar da Doğu sergisi düzenlerken tema ve eserlerin toplanmasında daha hassas, dikkatli davranıyor."

haber10



Bu haber 285 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,838 µs