En Sıcak Konular

O uçakta Cumhurbaşkanı değişti!

0 0 0000 00:00 tsi
O uçakta Cumhurbaşkanı değişti! Başbakan ‘Türkiye’ye üç saklı soru sordu… Bu soruların yanıtı Köşk’e çıkıp çıkmayacağını belirleyecek. Ama önce bu soruların üzerindeki perdeyi kaldırmak gerekiyor. iyibilgi uçaktan gelen soruların üzerindeki perdeyi, haberin sunul

Hürriyet Gazetesi bugün, Başbakan Erdoğan Köşk’e çıkarsa nasıl bir Cumhurbaşkanı olacağının 3 tüyosunu verdi. Fatih Çekirge’nin kaynağı “Başbakan’ın yakın çevresi”ydi! Bu haber zamanlaması nedeniyle de, içerdiği bilgiler nedeniyle de, “zaafları” nedeniyle de oldukça ilginç ve özel bir bakışı hak ediyor.

Başbakan aslında ne diyor?

Başbakan’ın yakın çevresinin Erdoğan’dan geliyor havasıyla sunduğu üç mesaj bulunuyor… Bunların gerçekte ne anlama geldiği, kime neyi sorduğuna bakmadan önce şu noktayı kesinlikle belirtmek gerekiyor.

Haberin “orijinal” okunması, Erdoğan’ın Köşk’e çıkmaya karar verdiği havasını yansıtıyor. Yani, “Ben Köşk’e çıkınca şöyle bir Cumhurbaşkanı olacağım” demek, zımni olarak bu kararı verdiği anlamına geliyor.. Ki…

Bu doğru değil! Esasen hem Hürriyet hem de Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de bunun farkında ve Çekirge’nin haberinden kuşku duyuyor. Hürriyet kuşkulu zira manşet, “Olursa böyle olacak” sür-manşetiyle veriliyor.

Özkök de şüpheli zira, haberin tam karşısına gelen kendi köşesinde, “Bir akşam önce Erdoğan’a yakın bir başka kaynaktan, Çankaya’ya çıkmama kararı aldığını dinlemiştim. O nedenle Çekirge’ye sordum; ‘Bu konuşmayı yazacak mısın?’ O da, ‘Evet, yazabileceğimi söylediler’ dedi.”

Demek Başbakan’ın haberi var!..

Başbakanın yakın çevresi ne kadar yakın olursa olsun, böyle bir haberi bağımsız olarak sunamayacağından, tabii olarak Erdoğan’ın Çekirge’ye aktarılanlardan haberi olması gerekiyor.

Tabii şu süreç de unutulmamalı. Fatih Çekirge uzun zamandır Başbakan’ın uçağına davet edilmiyor. Genel Yayın Yönetmenliği döneminden beri bu süreç devam ediyor. Star Gazetesi’nden patronunun pozisyonu bunun nedeni. Ancak şimdi barış yapılıyor ve daha ilk gezide Çekirge meslektaşlarını atlatıyor. Yani uçağa kabul edilmesine bu haberle teşekkür ediyor.

O halde Başbakan neler söylüyor?

Tüm itirazlara ve “geçmişten gelen” gerilimlere rağmen Erdoğan’ın bu makama oturması bir normalleşme süreci başlatacak! Bu garip. Çünkü Erdoğan’ın Köşk’e yani Atatürk’ün koltuğuna sadece oturarak normalleşmeyi başarması imkansız. Zira kavga zaten buradan çıkıyor.

Ama yakın çevreye göre, hep söylenen referanslara sahip birinin Cumhurbaşkanı olması, kamuoyunda “Ha, bak oldu, bir şey olmadı” kabülünü yaratacak. Aslında şu söyleniyor, normalleştirme “alışırlar” demekten farklı değil. Erdoğan, “sorun çıkmaz alışırsınız” diyor.

Partiyi bırakırım!..

İkinci söylenen, “Merkezin Cumhurbaşkanı olacağı”.. Herkesi kucaklayan, ahengi koruyan bir Cumhurbaşkanı. Bunlar zaten Cumhurbaşkanı’nın “asal” nitelikleri. Olmazsa olmaz. Tekrarlanmasının nedeni şu; AKP ve tabanımla bağlarımı herkesin kabullenebileceği seviyeye çekerim. Böylece bana yönelik eleştirilerin hallice kısmını oluşuran ve taban AKP seçmeninin aşırılıklarından uzaklaşırım.  Bağlı olarak Laiklikle ilgili tartışmalara katılmam.

İç politikaya karışmam!

Söylenen üçüncü nokta ise Erdoğan’ın Köşk’e çıkması durumunda “Dünyada aktif olacağı”. Bu madde, Cumhurbaşkanı Sezer’in sık eleştirildiği “pasif dış politika ve yurt dışı gezilere bile gimeyen” duruşana karşı pozitif bir söylem gibi kurgulanmış ama.. Asıl söylenen, iç politikada pasif kalırım, partil arası tartışmalara katılmam, kurumlar arası dengeyi koruyarak, güncel politikalara etki eden bu kurumların işine de karışmam.

Peki bundan sonra ne olacak? Başbakan’ın yakın çevresinden gelen bu “sorular”ın bir yanıtı olması gerekiyor. Bu yanıtlar, Cumhurbaşkanlığı hayalinin geleceğini de ayin edebilir. Şimdi yanıt bekleniyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,714 µs