En Sıcak Konular

Dink suikastında kim kimdir?

0 0 0000 00:00 tsi
Dink suikastında kim kimdir? Ermeni soykırımı tartışmalarının ateşlenmek istendiği günlerde Türkiye'ye yapılan en büyük kötülük olan cinayetin üzerinden 59 gün geçti, bazı zanlılara daha yeni ulaşılabildi. Ancak kafalar bir hayli karışmış gibi görünüyor. İşte Dink cinayetinde kilit

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in, 19 Ocak tarihinde gazetesinin önünde bir suikast sonucu öldürülmesinin üzerinden tam  69 gün geçti. Bu süre içerisinde ortaya pek çok iddia atılırken,  çok sayıda kişi gözaltına alınıp sorgulandı, 11 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu. Suikastin ardından ortaya çıkan isimler şöyle:

Erhan Tuncel:
Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencisi. Suikastin kilit ismi.

Samast’ı ve Hayal’i azmettirmekle suçlanıyor. Önce polis muhbiri olduğu, sonra jandarma adına da muhbirlik yaptığı iddia edildi. Susma hakkını kullandığı ve hiç resmi ifade vermediği belirtiliyor. Ancak savcılarla yüzyüze görüşmesinde, olayı bizzat çözerek prim yapmaya çalıştığını söylediği öne sürülüyor. Erhan Tuncel’le Hayal’in yolu, Büyük Birlik Partisi (BBP) Trabzon İl Örgütü’nde kesişti. KTÜ’lü Tuncel, Hayal’in doğduğu ve büyüdüğü Pelitli Mahallesi’nde ev tuttu. Tuncel’i, dönemin Trabzon Emniyet müdürü Ramazan Akyürek, ’ücretli muhbir’olmaya ikna etti. Tutuklu.

Ogün Samast:
17 yaşındaki tetikçi. Hrant Dink’i öldürdü. Cinayetten 32 saat sonra Samsun Otogarı’nda yakalandı. Sorgusunda cinayeti itiraf etti. 24 Ocak’ta ’tasarlayarak adam öldürmek suçunu azmettirmek’, ’çete üyesi olmak’ve ’ruhsatsız silah bulundurmak’suçlarından tutuklandı.

Yasin Hayal:
Trabzon’da gözaltına alındı. Cinayeti Samast’la birlikte planladıklarını anlattı ve azmettirici olduğunu itiraf etti. 24 Ocak’ta, ’tasarlayarak adam öldürmeye azmettirmek’, ’çete üyesi olmak’
ve ’ruhsatsız silah bulundurmak’tan tutuklandı.

Tuncay Uzundal:
Erhan Tuncel’in ev arkadaşı olan Uzundal, diğer ev arkadaşı Seyfi Y. ile birlikte Trabzon’da gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilen Tuncay Uzundal’ın, Ogün Samast’a cinayet sırasında üzerinde bulunan Türk Bayrağı’nı verdiği öne sürüldü. Ahmet İskender ifadesinde ’Tuncay’isimli bir kişinin Samast’ı bordo Kartal marka bir otomobille otogara götürdüğünü söylemişti. Uzundal, ’adam öldürmek suçuna iştirak’ve ’siyasi örgüt üyesi olmak’suçlarından tutuklandı.

Mustafa Öztürk:
Trabzon Alperen Ocakları eski Başkanı. Hrant Dink suikasti soruşturması kapsamında İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkında tutuklama kararı çıkarttığı 25 yaşındaki Öztürk, Erzurum’da yakalandı ve tutuklandı. Mustafa Öztürk’ün bir arkadaşına, “Bu Hrant işini biz yapacaktık ama başkasına verdik. Onlar da eline yüzüne bulaştırmış” dediği ileri sürülüyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü son sınıf öğrencisi olan Öztürk’ün TCDD Aşkale Gar Müdürlüğü’nde bir ay önce işe başladığı belirlendi.

Yaşar Cihan ve oğlu Bahadır Cihan:
Trabzon BBP İl Başkanı Yaşar Cihan ve oğlu Bahadır Cihan, soruşturma kapsamında gözaltına alındılar ancak savcılıkça serbest bırakıldılar...

Ersin Yolcu: Samast ve Hayal’in Pelitli’den arkadaşı. Samast ifadesinde, Ersin’in kendisini “Gazan mübarek olsun” diyerek uğurladığını anlattı. Tutuklu.

İrfan Özkan: Hayal’i, bombalama eyleminden sonra evlerinde saklamakla suçlanıyor. Tutuklu.

Veysel Toprak:
Yasin Hayal’i McDonalds’taki bombalı olayı sonrasında evinde sakladığı ve suç işlemek için kurulan örgüte yardım ettiği iddiasıyla tutuklandı.

Muharrem Kahveci: Tetikçi Samast’ın Bursa’daki chat arkadaşı. Olaydan sonra kutlama mesajı geçtiği iddia edildi. Savcılık sorgusundan sonra serbest bırakıldı.

Halis Egemen: BBP MKYK Yedek üyesi. Yasin Hayal’e avukat bulan isim. Dink cinayetinden iki ay sonra Trabzon’da gözaltına alınıp önceki gün serbest bırakıldı.

Zeynel Abidin Yavuz:
Samast’tan önce tetikçi olarak belirlendiği ortaya çıktı. ayal ile Dink’i öldürme planları yaptıklarını ifadesinde kabul etti. Yolcu, Hayal ve İskender’le aynı suçlardan tutuklandı.

Salih Hacısalihoğlu:

Erhan Tuncel’in ev arkadaşıydı. BBP’nin Trabzon’daki belediye başkan adayı Ali Kemal Hacısalihoğlu ’nun oğlu. . Ogün Samast’a, cinayette kullandığı mermileri verdiği öne sürüldü. Tutuklu

Ahmet İskender:
Trabzon’da gözaltına alındı. İfadesinde zanlıların Pelitli’deki kırtasiye dükkanını kullandığını, cinayetten haberi olduğunu kabul etti. 24 Ocak’ta tutuklandı.

(Vatan)



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,850 µs