En Sıcak Konular

BTC petrolü, İsrail üzerinden Uzakdoğu'ya gidecek

0 0 0000 00:00 tsi
BOTAŞ Dış İlişkiler Müdürü İsmail Çapanoğlu, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrolünün bir miktarının Uzak Doğu pazarlarına taşınması amacıyla İsrail’e gönderilmesiyle ilgili görüşmeler yapıldığını söyledi.

      BOTAŞ Dış İlişkiler Müdürü Çapanoğlu, 20’nci yüzyıla damgasını vuran enerji kaynakları ve paylaşımı konusunun 21’inci yüzyılda yerini arz güvenliğine bırakacağını belirterek, enerji kaynaklarının çeşitlendirilirken, maliyetle birlikte kesintisiz ve güvenli enerjinin de ön planda tutulduğunu ifade etti. Dünyada enerji tüketiminde fosil kökenli kaynakların payının yüzde 90, petrol ve doğalgazın ise yüzde 60 dolaylarında olduğuna dikkat çeken Çapanoğlu, “Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre 2030 yılına kadar dünya birincil enerji tüketimi yılda yüzde 1.6, toplamda ise yüzde 50 artacaktır. Bu tahminlere göre petrol tüketimi de yılda yüzde 1.3 oranında artarak yüzde 70’e ulaşacaktırö diye konuştu. Bu artışın çok büyük bölümünün Türkiye’nin komşu ülkeleri tarafından karşılanacağını ifade eden Çapanoğlu, Hazar Havzası ve Orta Asya’nın yıldızının parlayacağı, Rusya ve Orta Doğu’nun ise öneminin artarak devam edeceğini dile getirdi.
     
     BTC YAKLAŞIK 130 MİLYON TON HACME ULAŞACAK
      Doğu Akdeniz Bölgesi’nin de hidrokarbon rezervleri ve projeler nedeniyle öneminin sürekli artacağının altını çizen Çapanoğlu, şöyle devam etti:
      “Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı Sistemi ve BTC Hampetrol Boru Hattı’nın tam kapasite çalışması ile Doğu Akdeniz, 120-130 milyon ton hacminde bir pazara kavuşacaktır. Kafkasya, Hazar ve Orta Asya bölgelerinden 2010 yılında 120 milyon ton, 2020 yılında ise 200 milyon ton civarında petrol ihraç edilecektir.ö
     
     BOTAŞ’TAN BOĞAZ UYARISI
      Yılda yaklaşık 150 milyon ton petrolün geçtiği Türk boğazlarının dünyanın en büyük boru hattı haline geldiğini ifade eden Çapanoğlu, boğazların gelecekte ihraç edilecek petrollerin taşınmasına elverişli olmadığına dikkat çekti. Çapanoğlu, Ceyhan’a ulaşan petrolün bir miktarının Uzak Doğu pazarlarına taşınması amacıyla İsrail’e gönderilmesiyle ilgili görüşmeler yapıldığını belirterek, “Ceyhan sadece Doğu Akdeniz petrol piyasasına değil, kurulacak rafineri sistemi ile Türkiye ve Doğu Akdeniz’deki petrol ürünü piyasasına da önemli katkılar sağlayacakö dedi.
     
     AB, DOĞALGAZDA YÜZDE 70 DIŞA BAĞIMLI OLACAK
      BOTAŞ’ın 2020 yılında Türkiye üzerinden Avrupa’ya yaklaşık 100 milyar metreküp doğalgaz taşıyacağının hesaplandığına işaret eden Çapanoğlu, yeni üyelerle genişleyen AB’nin yüzde 70 oranında ithalata bağımlı hale geleceğini dile getirdi. Çapanoğlu, AB’nin doğalgaz ithalatının yüzde 15’inin Türkiye üzerinden geçen hatlar aracılığı ile karşılayacağını vurguladı.


milliyet



Bu haber 354 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,314 µs