En Sıcak Konular

'Sevgili vatanımı şu durumda görmek istemezdim'

0 0 0000 00:00 tsi
'Sevgili vatanımı şu durumda görmek istemezdim' 'Basın yoluyla halkı askerlikten soğuttuğu' gerekçesiyle yargılanmaya başlanan gazeteci-yazar Perihan Mağden, 'Vicdani reddi savunmak benim hem hakkımdır, hem de işim gereği görev alanıma girmektedir' dedi.

Yazar Ayşe Kulin ile birlikte geldiği İstanbul Adalet Sarayında protestolarla karşılaşan Perihan Mağden, adliye koridorunda güvenlik kordonu altında tutulan şehit yakınları ve gazilerin süren tepkileri arasında İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi salonuna alındı.

Kimlik tespitinin ardından yazılı savunmasını okuyan Mağden, "halkı askerlikten soğuttuğu" gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor olmasına ve bu sebeple oturup savunma yazısı hazırladığına inanamadığını" belirterek, "Bu yazının halkı askerlikten soğutmak gibi mesnetsiz bir iddiayla hiçbir alakası yoktur. Yazı dikkatle okunduğu zaman bu açıkça görülmektedir" dedi.

Yazının, yalnızca vicdani reddin bir insan hakkı olması halini savunduğunu belirten Mağden, vicdani ret hakkının Birleşmiş Milletler tarafından 1970'lerden beri tanınan bir hak olduğunu kaydetti.

Vicdani ret hakkını Avrupa Konseyine üye 46 ülke arasında yalnızca Türkiye ve Azerbaycan'ın tanımadığını belirten Mağden, bir köşe yazarı olarak düşünce ve kanaatlerini ifade etmenin, işinin doğal bir parçası olduğunu söyledi.

Genelkurmayın suç duyurusunda bulunması ve savcılığın hakkında bu davayı açmasının "orantısız güç kullanımı olduğunu" düşündüğünü belirten Mağden, demokrasilerde vatandaşların kanaat özgürlüğünün anayasal güvence altına alındığını kaydetti. Mağden, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vicdani reddi savunmak benim hem hakkımdır, hem de işim gereği görev alanıma girmektedir. Ben düşüncenin suç olmaktan çıkarıldığı bir ülkede yaşamak istiyorum. Bana açılan ve hiçbir şekilde kastım olmayan bir iddiaya dayandırılan bu dava, yurdumuzda düşüncenin, düşünmenin, vicdani kanaatleri belirtmenin suç olmaktan çıkarılmasına herhangi bir katkıda bulunacaksa bu çileyi de hakikaten sevgi ve sevinçle çekerim. Zira benim yurtseverlik tanımım, yurdunu hakikaten sevenlerin, en temel hak ve özgürlüklerin tanınması için elini taşın altına sokması gerekliliğine dayanıyor. Yargılanmama neden olan yazının yurtsever bir yazı olduğuna inanıyorum. Ve dramatik ama yürekten bir son olacak: Buyrun elim taşın altındadır."

AVUKAT SAYMAN'A UYARI

Mağden'in avukatı Yücel Sayman da, vicdani reddin temel bir insan hakkı olduğunu ve başka bir suçun işlenmesine elverişli bir araç olarak ele alınamayacağını kaydetti.

Vicdani ret ile askerlikten soğutma arasında mantık ve hukuk açısından bir illiyet bağı kurulamayacağını belirten Sayman ile savunmasını özetlemesi konusunda uyarıda bulunan hakim Sevim Efendiler arasında kısa bir tartışma yaşandı.

Yücel'in savunmasına tepki gösteren bir kişi de duruşma salonundan çıkarıldı.

Duruşmaya "katılan" sıfatıyla izlemek amacıyla dilekçe veren 11 kişinin bu taleplerini reddeden hakim Efendiler, savcının, Sayman'ın savunmasını inceleyerek gerekirse soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerini sunması ya da esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için erteledi.

ADLİYE ÖNÜNDE GÖSTERİ

Duruşma sonu Perihan Mağden'e yönelik tepkilerini sürdüren grup, daha sonra adliye binası önünde toplanarak Türk Bayrakları ve "Büyük Hukukçular Birliği" yazılı pankart ve çeşitli sloganlar içeren dövizler açtı.

Şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunan ve İstiklal Marşı'nı okuyan grup, yapılan basın açıklamasının ardından sloganlar eşliğinde dağıldı.

Açıklamada, "gündeme vicdani ret adı altında taşınan konunun asıl amacının orduyu zayıflatarak terör karşısındaki azmini kırmak, doğu ve güneydoğu bölgesinden tasfiye etmek olduğu" öne sürüldü.

Grup adına açıklama yapılırken polis koruması altında asansörle adliye binasının zemin katına indirilen Mağden ve beraberindeki bazı kişiler, arka kapıyı kullanarak adliye binasından ayrıldı.

"PERİHAN BUNU HAK ETMİYOR"

Yazar Ayşe Kulin de, basın mensuplarının yaşanan olaylara ilişkin değerlendirme yapmasını istemeleri üzerine, gösterilen tepkilere dikkati çekerek, "Etrafa bakın, gördüğünüzü yazın. Hakikaten çok üzgünüm. Ben kendi vatanımı, sevgili vatanımı şu durumda görmek istemezdim" dedi.

Bir meslektaşına ve arkadaşına destek olmak için adliyeye geldiğini ve fikir özgürlüğünden yana olduğunu ifade eden Kulin, "O kendi köşesinde yazdı. Onun için mahkeme oluyor. İyi ki gelmişim, yoksa çok yalnız kalacaktı. Şu kalabalığa bakın. Parçalamak üzereler ve sebebini bilmiyorlar" diye konuştu.

Tepki gösterenlerin söz konusu yazıyı, "askerliğin yapılmaması" şeklinde algıladıkları belirtilen Kulin, şunları söyledi:

"Hayır öyle demiyor Perihan. Ben o yazıdan bu anlamı çıkarmadım. Ben de 'askerlik yapılmasın' demiyorum. Askerlik Türkiye'de yapılması lazım. Çünkü biz Ortadoğu'da yaşıyoruz. Tabi ki lazım. O, onu demiyor. Kaç kişi askerlik yapmak istemeyebilir bu memlekette? Çok az, bir avuç insan. Benim de erkek çocuklarım var. Hepsi askerlik yaptı. Akıllarına bile gelmedi yapmamak. Türk insanı askerlik yapıyor. Yapmak istemeyeni hapse koymayalım, bütün söylemek istediği bu. Perihan bunu hak etmiyor."

Mağden'i protesto eden grup arasında bulunan ve Danıştay'daki saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan emekli binbaşı Zekeriya Öztürk de, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Vicdani reddi kabul etmediğini belirten Öztürk, yaşanılan coğrafyanın gerektirdiği yaşam şekilleri çerçevesinde modeller yaratılması gerektiğini kaydetti.

"Daha önce böyle eylemlere katılıyor muydunuz?" diye sorulan Öztürk, "Ben bunu eylem olarak düşünmüyorum zaten. Toplumun, kitlenin, ülke insanının kendisini ifade etmesi olarak görüyorum. Eylem dediğiniz olay farklı şekillere ulaşıyor. Ama bu ülke için sağduyu sahibi olan sivil toplum örgütlerinin bu tür faaliyetlerine iştirak ediyorum" dedi.

Bir gazetede Ortadoğu ve terör konularında yazılar yazdığını belirten Öztürk, bu konuyu da değerlendirip köşesinde yazmak için adliyeye geldiğini ifade etti.

İSTANBUL (A.A)

Bu haber 303 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,218 µs