En Sıcak Konular

Kaiser Soze ajandadan çıktı!

0 0 0000 00:00 tsi
Kaiser Soze ajandadan çıktı! Hrant Dink cinayeti ile ilgili her geçen gün yeni bir gelişme ortaya çıkıyor. Son olarak bir başyapıtta geçen "hayali Türk-mafyası" Kaiser Soze, Erhan Tuncel'in ajandasından çıktı. Sebebine gelince...

Erhan Tuncel'in ajandasından "Olağan Şüpheliler" filmine ilişkin notlar çıktı. Polise göre, Tuncel filmdeki kahraman gibi hem cinayeti azmettirmeyi hem de serbest kalmayı hedefliyordu

Gazeteci Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu iddiasıyla tutuklanan "büyük ağabey" Erhan Tuncel'in evinde ele geçirilen ajanda, cinayetin şifrelerini ortaya koydu.

Ajandanın ilk sayfalarında, bir gerilim filmi olan "Olağan Şüpheliler" ve filmin hayali kahramanı "Türk-Macar Keyser Soze"ye ilişkin notlar yer aldı. Son bölümde ise öldürülen Dink'in ismi daire içindeydi.
Kevin Spacey'nin başrolünü oynadığı film, Dink cinayetini araştıran ekip tarafından defalarca izlendi. Filmde, Spacey'nin canlandırdığı Verbal Kint ve Keyser Soze karakterleri, hem polis muhbiri hem de Dink cinayetinin azmettiricisi Tuncel ile örtüşüyordu. Polise göre Dink cinayeti, "Olağan Şüpheliler" filminin kurgusuyla senaryo edildi. Tuncel'in ev arkadaşı Tuncay Uzundal'ın verdiği ifadeyle de örtüşen senaryoya göre Tuncel hem cinayeti azmettiriyor hem de elini kolunu sallayarak serbest bırakılmayı planlıyordu.

Perde arkasındaki isim
Emniyet yetkililerine göre, cinayeti planlayan Tuncel aslında perde arkasında olduğu cinayeti polise ihbar ediyordu. Muhbir olarak çalışan Tuncel, bir yandan Yasin Hayal ve O.S.'yi Dink cinayeti için organize ederken, diğer yandan polise bilgi vermeye devam ediyordu. O.S. Samsun'da yakalanmasaydı, Tuncel'in planı işleyecek, O.S. Trabzon'a gelecekti. Tuncel de tekrar polise bilgi vererek O.S. ve Hayal'in yakalanmasını sağlayacaktı.

Bu kurgu, Tuncel'in ev arkadaşı Uzundal'ın ifadelerinde şöyle geçiyordu: "Tuncel akşam evdeyken bana, 'BBP'den Yaşar Amca var. Onunla konuşup O.S.'yi teslim etmeyi düşünüyorum' dedi. Ayrıca, 'Bu olayı Trabzon'da herkes biliyor. Ahmet İskender'in kırtasiyesinin yanındaki fırıncıda çalışan uzun saçlı çocuk bile yardımcı oldu. Hayal'i az bir cezayla kurtaracağım. Bu olayı çözeceğim. Karşılığında da Emniyet'ten diplomamı isteyeceğim' diyordu." Uzundal ifadesinin bir başka yerinde ise "Erhan Tuncel bana, 'Ben bir cinayeti önledim. Gerçi bu cinayeti yaptıracak olan da bendim' dedi" şeklinde konuştu.
Uzundal'ın ifadelerinde dikkat çeken bir başka konu, Tuncel ile Uzundal'ın iyi bir film izleyicisi olduklarıydı. Uzundal, Tuncel, Hayal ve zaman zaman S. ile evde sık sık polisiye gerilim filmleri izliyordu. İstanbul polisi, Tuncel ve Olağan Şüpheliler filmindeki benzerliği, soruşturma savcıları Selim Berna Altay ve Fikret Seçen ile de paylaştı. Soruşturma savcıları da bunun üzerine filmi izledi.

Rahip hakkında kitap taslağı
Dink'in öldürülmesinin ardından yakalanan Tuncel'in evinde yapılan aramalarda ele geçirilen ajandaların birinde, Trabzon'da öldürülen rahip Santoro ile ilgili yazılan bir kitap taslağı, diğerinde de hem kendisinin hem de Uzundal'ın gerilim romanı notları bulunuyordu.

Tuncel'in ilham kaynağı 'Olağan Şüpheliler'

Tuncel'in adını ajandasına yazdığı "Keyser Soze", 1995 İngiliz, Amerikan ve Alman ortak yapımı "Olağan Şüpheliler" filminin "hayal ürünü" kahramanıydı. Spacey'nin canlandırdığı "örgütleme - planlama ustası aksak Verbal Kint", patlayan bir teknede ölen 27 kişi ve 91 milyon dolarlık uyuşturucu parasını araştıran polise tamamen hayal ürünü bir ifade veriyor ve polisi yanıltıyordu. Olayın ardındaki kişi olarak da "Türk - Macar asıllı Keyser Soze" tanımlanıyordu. Ancak Soze, Kint'in ta kendisiydi. Polis, Kint'in yarattığı karakter Soze'nin peşine düşerken, Kint serbest kalıp izini kaybettiriyordu.

 Trabzon Alperen Ocakları Başkanı yakalandı
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastı soruşturması kapsamında daha önce gözaltına alınıp serbest bırakılan eski Trabzon Alperen Ocakları Başkanı Mustafa Öztürk, Erzurum'da yakalanarak tutuklandı.
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama kararı çıkardığı Öztürk'ün bir arkadaşına, "Bu Hrant işini biz yapacaktık, ama başkasına verdik. Onlar da eline yüzüne bulaştırmış" dediği ileri sürülüyor. KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü son sınıf öğrencisi olan ve henüz askerliğini yapmayan Öztürk, Erzurum H Tipi Cezaevi'ne konuldu.

3 kişi serbest
Cinayet sonrası Trabzon Alperen Ocakları Başkanlığı görevinden istifa ederek memleketi Erzurum'a dönen Öztürk'ün, KPSS sonucuyla başvurduğu TCDD Aşkale Gar Müdürlüğü'nde Hareket Memur Yardımcısı olarak bir ay önce işe başladığı belirlendi. Bu arada, cinayet soruşturması kapsamında Trabzon'da gözaltına alınan BBP Trabzon İl Başkanı Yaşar Cihan, oğlu Hakkı Cihan, Ersin Öztürk ve Halis Egemen sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Milliyet



Bu haber 282 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,135 µs