En Sıcak Konular

O görüşmenin perde arkası!

0 0 0000 00:00 tsi
O görüşmenin perde arkası! Başbakan Erdoğan, Riyad’da iki önemili görüşme gerçekleştirdi. Bu iki görüşmeden birisi Türkiye'ye davet edilmeyen Irak Devlet Başkanı Talabani ileydi... Peki, Talabani ve Erdoğan ne konuştu? İşte ayrıntılar...

Başbakan Erdoğan, Arap Birliği Zirve toplantısına katılmak için bulunduğu Riyad’da, hem Türkiye’deki “iç politik dengeler”, hem de Türkiye’nin “dış politika dengeleri” açısından hassasiyet taşıyan iki kritik görüşme yaptı.

Erdoğan’ın Riyad’da attığı, Türkiye’deki “kritik iç politik dengeleri” bozabilecek diplomatik adım, Irak’ın Kürt kökenli Devlet Başkanı Celal Talabani ile bir araya gelmek oldu.

Erdoğan ile Talabani’nin Riyad görüşmesiyle Türkiye’deki “Iraklı Kürtlerle Türk Hükümeti arasında diyalog kurulup, kurulmaması” tartışması da sona erdi. Cumhurbaşkanı Sezer, Iraklı Kürtler’in PKK’ya verdikleri destek nedeniyle, Ankara’ya gelmek isteyen Talabani’ye randevu vermiyor. Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt da daha önce, Iraklı Kürtlerle görüşmeye karşı olduğunu açıklamıştı.

Talabani’ye PKK uyarısı
Edinilen bilgiye göre Başbakan Erdoğan Talabani ile görüşmede, Kuzey Irak’ta üslenen PKK terörü konusunu gündeme getirerek, Talabani’den “teröre desteğin kesilmesini” istedi. Erdoğan, PKK’nın yok edilmesi için sadece Kuzey Irak’taki Kürt yönetiminin değil, Bağdat hükümetinin de “yapması gerekenler olduğunu” vurgulayarak, “somut adım beklendiğini” söyledi. Erdoğan, Talabani’ye diplomatik bir dille “Irak’ın Devlet Başkanı olduğunu” da hatırlattı.

Talabani’yle Kerkük’te yıl sonunda yapılacak referandum konusunu da görüşen Erdoğan, Kerkük’ün konumunun özel bir önem taşıdığını, “kentin Irak’ın küçük bir modelini oluşturduğunu” söyledi. Kerkük’te ortaya çıkabilecek olumsuz gelişmelerin, tüm Irak’ı “sarsacağını” da vurgulayan Erdoğan, böyle bir gelişmenin engellenmesi için Kerkük referandumunun iptal edilmesi gerektiğini vurguladı. Talabani görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, “Çok olumlu ve yapıcı bir görüşme oldu. Sorunları diyalogla çözme konusunda anlaştık” dedi.

Gazetecilerin “yeni bir diyalog mu başlıyor?” sorusuna ise Talabani, “Erdoğan ile her türlü sorunu konuşarak çözebiliriz” diyerek yanıtladı.

Hamas’a Ankara daveti
BAŞBAKAN Erdoğan’ın “kritik” görüşmesinin diğer ayağı ise, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamaslı Başbakan İsmail Haniye ile buluşması oldu. Erdoğan’ın görüşmede Haniye’yi Ankara’ya davet ettiği öğrenildi. Erdoğan’ın Abbas ve Haniye’ye, “Türkiye’nin Filistinli grupların biraraya gelmesinden ve ortak hükümet kurmasından duyduğu memnuniyeti” dile getirdiği, Türkiye’nin desteğinin süreceği sözünü verdiği belirtildi. AKP’nin, Filistin’de seçimleri kazanan Hamas’a geçen yıl yaptığı ilk davet, ABD, Avrupa ülkeleri ve İsrail’in büyük tepkisini çekmişti. Diplomatik kaynaklar, Haniye’nin Ankara’da “Başbakan gibi ağırlanmasının”, özellikle İsrail ve tüm dünyadaki Yahudi lobisini “rahatsız edebileceğine” dikkat çekiyorlar. Yahudi lobisinin Türkiye’ye “kırgınlığının” ise, özellikle ABD’de gündemde olan soykırım karar tasarınını geleceğini “etkileyebileceği” belirtiliyor.

Vatan



Bu haber 252 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,375 µs