En Sıcak Konular

Erdoğan'ın ricası İranlı kadın esiri kurtardı

0 0 0000 00:00 tsi
Erdoğan'ın ricası İranlı kadın esiri kurtardı İran’ın 15 İngiliz denizciyi esir almasıyla başlayan krizde dün kritik anlar yaşandı. Başbakan Erdoğan, Arap zirvesinde görüştüğü İran Dışişleri Bakanı Muttaki’ye "En azından bayan esiri bırakın" diye ricada bulundu. Muttaki olumlu yanıt ver

Erdoğan: İngilizler acele etti

Erdoğan, Muttaki’ye "Tahran’daki büyükelçimiz, bu askerleri yerinde görsün" diye de teklifte bulundu ve ardından İngiltere Başbakanı Blair ile telefon görüşmesi yapıp bilgi verdi. Erdoğan, İngiltere’nin İran ile ticari ilişkileri askıya almasını ise aceleci bulduğunu söyledi.

Kadın esire siyah başörtüsü

Arapça yayın yapan İran devlet TV’si El Alem dün İngiliz askerleri yemek yerken gösteren bir bant yayınladı. Siyah başörtüsüyle yemek yerken ve

sigara içerken görünen Turney’in yazdığı iddia edilen, "Karasularına girdiğimiz için İran halkından özür diliyorum" şeklindeki mektubu gösterildi.

İRAN’ın geçen 23 Mart günü Basra Körfezi’nde rehin aldığı 15 İngiliz askerin serbest bırakılması için süren görüşmeler dün ilk meyvesini verdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett’ın önceki gün Ankara’da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da Riyad’daki Arap Zirvesi sırasında İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ile yaptığı görüşmenin ardından açıklama geldi. Muttaki, Erdoğan ile görüşmesinden sonra, 26 yaşındaki kadın rehine Faye Turney’nin bir iki gün içinde salıverilebileceğini açıkladı.

Erdoğan, İranlı Bakan Muttaki ile Ankara’da İngiliz Bakan Margarett Beckett ile görüşmesinden 12 saat sonra bir araya geldi. Erdoğan, Muttaki ile Riyad’da kaldığı Four Seasons Oteli’nde kahvaltıda görüştü. Dün zirve sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan, Muttaki ile görüşmesinde Beckett’in ricalarını ilettiğini söyledi.

Erdoğan, "İlk etapta kendilerinden bu 15 asker içerisindeki tek bayan askerin bırakılması ricasında bulunduk. Kendileri de buna yönelik bize olumlu cevap verdiler" dedi. Muttaki’nin daha sonra bu kadın askerin serbest bırakılacağına ilişkin açıklama yaptığına dikkat çeken Erdoğan şöyle konuştu:

"Herhalde bayan askerle ilgili netice bu akşam (dün) ya da yarın (bugün) neticesini verir diye düşünüyorum. Kendi açıklamasından da ben bunu anladım. Biz takip edeceğiz süreci. İran gerçekten bu bayan esiri serbest bırakırsa bizim de bu ricamızı yerine getirmiş olacaklar ki bundan dolayı biz kendilerine teşekkür ediyoruz."

DİPLOMATLARIMIZ GÖRSÜN

Erdoğan, Muttaki’ye, "Madem İngiliz diplomatların askerleri görmesine izin vermiyorsunuz. Eğer arzu ederseniz bizim diplomatlarımız görebilir mi" diye sordu. Erdoğan konuya ilişkin şu bilgiyi verdi:

"Tabii biz ayrıca kendilerinden Tahran’daki Büyükelçimizin de bu esirleri şöyle bir yerinde görmesini istedik. Büyükelçimizin bu askerleri görmesi de İngiltere için rahatlatıcı olacaktır dedik. Bununla ilgili de kendisi Tahran ile görüşmelerini yapıp bize döneceklerini söylediler. Her iki adım da olumlu istikamette seyrediyor" diye konuştu.

BLAIR’E BİLGİ VERDİ

Bir İngiliz yetkili, askerlerinin Türkiye’ye gösterilebileceğine dair iddiaları ’ihtiyatla’ karşıladığını belirtti. İran’ın Arapça yayın yapan El-Alem devlet televizyonu ise çok yakında rehin alınan İngiliz askerlerinin video görüntülerinin yayınlanacağını öne sürdü.

Dün öğle saatlerinde İngiltere Başbakanı Tony Blair ile bir telefon görüşmesi yaptığını da belirten Erdoğan, "Sayın Blair’e bu görüşmelerimi aktardım. Dedim, ’durum böyle böyle, olumlu istikamette seyrediyor, takipçisi olacağız, bu konuda yardımcı olmaya devam edeceğiz" dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Tabii kendilerinin, İngiltere ile İran arasındaki ticari ilişkileri bu görüşmeler esnasında askıya almasını doğrusu aceleci buldum. Bu konuda acele etmeselerdi isabetli olurdu."

İran TV’si görüntüleri yayınladı

EL Alem televizyonu İngiliz esirlerin yemek yerken ve ifade verirken alınmış görüntülerini yayınladı. Siyah bir başörtüsü takan ve sigara içen Turney’in "Görünüşe göre karasularını ihlal ettik" dediği kaydedildi. Görüntülerin hemen ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan bir açıklama yapıldı ve "Ele geçirilen mürettebatın görüntülerinin yayınlanması kesinlikle kabul edilemez bir durumdur" denildi. Gözaltına alınmadan saatler önce The Independent’a konuşan Turney, kızını çok özlediğini söylemişti.


hürriyet
 



Bu haber 243 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,385 µs