iyibilg" /> iyibilg"/>

En Sıcak Konular

Ka-der başörtüsü takacak mı?

0 0 0000 00:00 tsi
Ka-der başörtüsü takacak mı? Basında kampanyasına geniş ölçüde yer verilen Ka-der, kimi sitemlerle de yüzleşmiyor değil. Nuray Mert’in “Ayrımcılığa karşı iseler, taksınlar bir başörtüsü” Ka-der’de nasıl yankı buldu? iyibilg

Son günlerde ilginç bir kampanya dikkatleri üzerine çekti. Tüm basın kuruluşlarında yer alan ve billboardları süsleyen bu kampanya ilginç, çünkü kadınlar “bıyıklı!” Bu ilgi çekici kampanya Ka-der tarafından yürütülüyor ve amacı daha çok kadını meclise sokmak. Sordukları soru ise şu: Meclise girmek için erkek olmak şart mı?

Bu haklı soruya ilk tepki Başbakan Erdoğan’dan geldi. Erdoğan, kadınlar için kota koyulması isteğine “kadınlar mal mı ki kota koyalım, olmaz öyle şey” diyerek karşı çıktı. Erdoğan’ın bu sert tepkisini siyaset uzmanları “halkla ilişkiler açısından yanlış, ‘kadın’ ve ‘mal’ kelimelerini, aksini düşünse bile, yan yana getirmesi, hoş olmadı” diyerek değerlendiriyor. iyibilgi’nin görüşüne danıştığı Ka-der ise haber merkezimize bir açıklama gönderdi. Bu açıklamada “Biz kadınlar, kotayı bir ayrımcılık, kadınları bir “mal”, korunmaya muhtaç bir yaratık durumuna düşürme unsuru veya “erkeklerin ianesi” olarak görmüyoruz” dendi. Ka-der’in açıklamasında kota “Kadınların parlamentoda daha yüksek oranda temsilinin sağlanması için fırsat eşitliği açısından erkeklere oranla dezavantajlı olan kadınlar için geçici olarak kota konularak, mecliste kadın sayısının artmasının sağlanmasını istiyoruz” şeklinde savunuldu. Dünyada tam 81 ülkede kota uygulandığının vurgulandığı açıklamada; bu ülkelerden 16’sının kotayı anayasa ile düzenlediği, 27’sinin ise seçim yasasıyla düzenlendiği vurgulanıyor. Açıklamaya göre 43 ülkede ise kota siyasi partilerin tüzüklerine konulan hükümler çerçevesinde ve seçim adaylarını kapsayacak biçimde hayata geçiriliyor.

Ancak tartışmalar sadece bundan ibaret değil. iyibilgi’ye konuşan Ka-der Kampanya Sorumlusu Banu Acun kampanyalarının basın ve kamuoyunda ilgi ile karşılandığını belirtiyor. “Kampanya masraflarını nasıl karşılıyorsunuz” şeklindeki sorumuza “profesyonel imece” şeklinde yanıt veren Acun, basının bu konuda duyarlı olduğunu ve tamamen gönüllü bir şekilde kampanyayı desteklediğini belirtiyor. Özel bir şirketin büyük meblağlar ödemesi gereken bu kampanya, Acun’a göre, gönüllülük esasıyla sadece maliyetin karşılandığı çok küçük bir bütçe ile halledilmiş.

Banu Acun ile görüşmemizde AB’nin bu kampanyaya nasıl yaklaştığını ya da maddi olarak destekleyip desteklemediğini soruyoruz. Ka-der’in Kampanya Sorumlusu AB ile bu şekilde temasa geçmediklerini, ancak AB ile kadın hakları ile ilgili konularda bilgi alış verişinde bulunduklarını belirtiyor.

iyibilgi.com son olarak Banu Acun’a Nuray Mert’in “Ayrımcılığa karşı iseler, taksınlar bir başörtüsü” şeklindeki teklifi ile ilgili ne düşündüğünü sorduk. Acun, Ka-der yönetim kurulunun bu konuda henüz bir karar açıklamadığını belirtti.

Nuray Mert, dün Radikal gazetesinde Ka-der kampanyası ile ilgili şunları yazmıştı: Ka-Der'cilere sürekli sorduğum, ancak geçen seçimlerden bu yana cevabını alamadığım bir soruyu tekrar sormak istiyorum. Malum, bu ülkede, siyasete katılma arzusunda olan birçok kadın, yasal engeller yüzünden parlamentoya giremiyor. Bunlar başörtülü kadınlar. Diğer kadınlar için hiç olmazsa yasal engel yok, ancak başörtülü kadının önüne, her şeyden önce yasal engel çıkıyor. Ka-Der'ci kadın arkadaşlarımızın bir kısmının bu konuda özgürlükçü düşündüğünü biliyorum. Ancak, aralarında bu konuyu bir türlü halledebilmiş değiller ve belli ki, başörtüsü takıntısı ağır basıyor ve bu konuda hiçbir açılımda bulunamıyorlar. Sonuçta, Meclis'e girebilmek için bıyıklı olmak gerekmediğine dair az da olsa örnek var ve en azından yasal bir ayrımcılık yok. Bu durumda, 'Meclis'e girebilmek için başı açık mı olmak lazım?' sorusunun cevabı son derece net. Ayrımcılığa karşı iseler, taksınlar bir başörtüsü, bir de öyle kampanya yapsınlar isterdim.

www.iyibilgi.com



Bu haber 404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,881 µs