En Sıcak Konular

"Yeni put Özgü Namal!"

0 0 0000 00:00 tsi
"Putperest toplumun, devamını sağlaması için yeni ikonlar yaratması zorunluluktur ve bugünlerde piyango genç bir kıza vurdu." Bu sözler gazeteci Oray Eğin'e ait. "puta tapanlar onun Türk sinemasının en büyük oyuncusu olduğundan bahsediyorlar" diyen E

Akşam'dan Oray Eğin'in yazısı:

Yeni put Özgü Namal 

Putperest toplumun, devamını sağlaması için yeni ikonlar yaratması zorunluluktur ve bugünlerde piyango genç bir kıza vurdu. Gözümüzü nereye çevirsek Özgü Namal’dan bahsediyorlar ve puta tapanlar onun Türk sinemasının en büyük oyuncusu olduğundan bahsediyorlar - şimdiden. Namal’ın tapınmalara prim verme eğilimi bilinmez ama ona büyük haksızlığı bu yücelticiler yapıyor. Kendi türlerinin devamını sağlamak için onu bir anlamda kurban ediyorlar.

Özgü Namal’ı Türk sinemasının yaşayan en büyük kadın oyuncusu ilan etmeden önce bir-iki dakika geriye çekilsek, biraz dışarıdan baksak da öyle karar versek. Bunun ona da faydası olacağına şüphe yok.

Cemal Süreya’nın “Sezen Aksu sadece bir şarkı söyledi” sözünün bugün için Özgü Namal’a da uyarlanabileceğini düşünüyorum. Herkesin fikir birliğine vardığı üzere “Mutluluk”ta çok iyi oynuyor Namal, ama dikkat ederseniz bu kız hep aynı rolü oynuyor. Ve işin kötüsü, yetenekli, başarılı bir oyuncu olmasına rağmen karşımıza çok fazla çıkıyor. Kendini fena halde harcıyor. Bir anlamda Türk sinemasında Mehmet Ali Erbil’in düştüğü büyük hatanın tuzağında. Çekilen her filmde olması bir zorunluluk mu?

Namal’ın tek rolü şirin bir genç kız portresinin çeşitli versiyonları. “Yeditepe İstanbul” dizisinde böyle bir genç kızdı, sonradan yapılan ve tutmayan “Beşibiryerde”de de. Sinema filmlerine bakıyoruz, “Organize İşler”, “Beynelmilel”, “Mutluluk” ve “Polis” hep onu aynı ‘sidecast’ olarak kullanmış. Sürekli şirin iyi kız.

Kredi kartı reklamının kendisine çizdiği yerli Amelie portresinden birazcık sıyrıldığı tek bir rolü var: “Kurtlar Vadisi”nde avukatı oynamak, oysa şunu açıkça söylemek gerekiyor ki orada kötüydü. Zaten bölümlerin çoğunu da rol icabı yatarak oynadı. Nitekim patlaması, bu kadar filmde yer alması da kredi kartı reklamlarının başarısı.

Hal böyleyken, bütün rolleri birbirinin aynıyken ona Türk sinemasının en büyük kadın oyuncusu payesini vermek neden? Açıkçası, Özgü Namal’ın biraz daha vakte ihtiyacı var, kendisini biraz daha zorlayacak rollerin altından kalktığında belki de bu tacı hak ederek takacak.

Daha yolun başında, bu tür coşkulu payeleri bol keseden dağıtmak ancak putperest toplumların sayıklamaları olabilir. Burada tercih de Özgü Namal’ın: Ya ortalamanın iktidarına teslim olup, şakşakçıların gazıyla kariyerini az emek ve çok imajla sürdürecek ya da zor olanı yapacak. Az film seçecek, az dizide görünecek, zor senaryolarla boğuşacak, kendisinin şirin genç kız rolleriyle sınırlı olmadığını gösterecek ve kredi kartı imajından sıyrılıp reklamı reklamda bırakacak. Gerçekten büyük oyuncu mu, göreceğiz.

Sadece o zaman put olmaktan kurtulur; e bu da az şey değildir.

Akşam



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,871 µs