En Sıcak Konular

Mısır usulü 28 Şubat

0 0 0000 00:00 tsi
Mısır usulü 28 Şubat Müslüman Kardeşler gibi radikal oluşumların önünü kesmek için harekete geçen Mısır yönetimi, Türkiye’deki 28 Şubat sürecine benzer bir siyasi gelişmeye imza attı. Dinci partilerin yasaklanmasını öngören reform paketi, apar topar halk oyuna sunulurke

Hüsnü Mübarek yönetimi, seçmenin yüzde 75.9’unun ’evet’ oyu vermesini siyasi bir zafer olarak ilan ederken muhalefet ve sivil toplum kuruluşları ateş püskürüyor.

Mısır’da başta Müslüman Kardeşler olmak üzere din merkezinde politika izleyen partilerin önünü kesmek için Türkiye’deki 28 Şubat’a benzer bir süreç yaşanıyor. Laiklik çzgisinde anayasa değişikliği pazar günü halk oyuna sunuldu. Seçmen katılımının yüzde 27 olduğu referandumda halkın yüzde 75.9’unun değişikliği kabul ettiği açıklandı. Hüsnü Mübarek yönetimi, referandumu ayakta alkışlarken muhalefet sandığı boykot etti, sivil toplum örgütleri de bunu demokrasiye vurulmuş bir darbe olarak nitelendirdi.

Parlamentodan geçmesinden bir hafta sonra apar topar halk oyuna sunulan anayasa değişikliğinin amacının demokrasi ve güvenliği güçlendirmek olduğu öne sürülüyor. Ancak esas amaç, başta Müslüman Kardeşler olmak üzere giderek yükselen, dini kökenli siyasi partiler ve grupları bastırmak. Hatta Reuters haber ajansı, konuyla ilgili geçtiği bir haberinde anayasa değişikliğiyle Türkiye’deki iktidar partisine (AKP) benzer ılımlı İslami grupların bile yasaklanacağını öne sürdü. Müslüman Kardeşlere göre, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in amacı oğlu Cemal’i halef olarak yetiştirmek, bunu rahatça gerçekleştirebilmek için de muhalefeti saf dışı bırakabileceği bir zemin hazırlıyor.

YÜZDE 9 İLE DEĞİŞİKLİK

İşte bu tartışmaların gölgesinde önceki gün sandığa giden seçmenler, anayasanın altıda birine tekabül eden 34 maddelik değişiklikle ilgili oy kullandılar. Muhalefetin boykot ettiği referanduma katılımın düşük olduğu, sandıklardaki tenhalıktan belliydi. Fakat Mısır yönetiminin katılımı yüzde 27 olarak, evet oylarını da yüzde 75.9 olarak açıklaması tartışmaları daha da hararetlendirdi. Çünkü muhalif gruplarına göre katılım en çok yüzde 5 oranındaydı. Ayrıca resmi rakamlar doğru olsa bile hesaplar referandumun sadece nüfusun yaklaşık yüzde 9’luk bir kesimi tarafından desteklendiğini gösteriyordu ki, bu da anayasa değişikliği için güçlü bir tavrın olmadığı anlamına geliyordu. Tepkilere kulak asmayan Mübarek yönetimi ise referandum sonuçlarını büyük bir başarı olarak lanse etti.

’Reform paketi’, dini kökenli partileri yasaklıyor, seçim sandıklarıyla ilgili usulsüzlüklerin yargı tarafından denetlenmesini sınırlıyor, terörle mücadele çerçevesinde başkana geniş yetkiler tanıyor. Muhalif gruplar, anayasa değişikliğine karşı kampanya yapmalarının engellenmesi için halk oyunun aceleye getirildiğini öne sürerken oy kullanan Hasan Abdulselam isimli bir badanacı, "Size yemin ederim, ne için oy kullandığımı bilmiyorum" diyordu.

Reform paketi neler getirdi

Dini kökenli siyasi parti kurulamayacak.

Karma sistemle, Müslüman Kardeşler üyelerinin bağımsız seçilmesi zorlaşacak.

Seçim yolsuzluklarına yargı yerine, ’bağımsız ve tarafsız" seçim kurulları bakacak.

Terörle mücadele çerçevesinde tutuklama ya da arama emri olmadan, şüpheliler tutuklanabilecek, evde arama yapılabilecek, terör şüphelileri askeri mahkemelerde yargılanabilecek.

hürriyet



Bu haber 266 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,095 µs