En Sıcak Konular

BM: "AIDS'den korunmak için sünnet olun"

0 0 0000 00:00 tsi
BM'nin sağlık örgütleri, AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünü kapmaktan korunmak için heteroseksüel erkeklere sünnet yaptırmaları tavsiyesinde bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile UNAIDS uzmanları, erkeklere, sünnetin virüse karşı kısmi koruma sağlayacağını (yüzde 60 oranında) bunun yanı sıra diğer tedbirlerin de alınması gerektiğini hatırlattılar. Uzmanlar bunun yanı sıra, sünnet yaptıran erkekleri yaraları iyileşmeden cinsel temasa geçmemeleri konusunda da uyardılar.

Uzmanların Kenya, Uganda ve Güney Afrika'daki araştırmaların ele alındığı, bu ay Montrö'de yapılan toplantının ardından bu tavsiyede bulunmaya karar verdikleri belirtildi. Bu ülkelerdeki araştırmada, sünnetin riski azalttığına dair "güçlü deliller" bulunduğu belirtilmişti.

Örgütlerden yapılan ortak açıklamada, "İstişareye katılan uzmanlar, ellerindeki verilere dayanarak sünnetin bundan böyle erkeklerde heteroseksüel ilişki sonucu ortaya çıkacak HIV riskini azaltmada yeni ve önemli bir unsur olarak tanınması gerektiğini tavsiye ettiler" denildi.

DSÖ HIV/AIDS bölümü başkanı Dr. Kevin De Cock da "Heteroseksüellerde HIV enfeksiyonunun yüksek ve sünnet oranının düşük olduğu ülkelerde artık heteroseksüel erkeklerde HIV bulaşma riskini azaltacak yeni bir yöntemin bulunduğunu" söyledi.

Sağlık örgütlerinin açıklamasında, dünyada tahminen 665 milyon erkeğin sünnetli olduğunun tahmin edildiği belirtildi.
Sünnet önceliğinin yüksek risk altındaki erkeklere verilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, genç erkekleri sünnet etmenin halk sağlığı üzerinde uzun dönemli etkisi olacağı kaydedildi. Sünnetin homoseksüel ilişkide HIV riskini azaltıp azaltmadığı konusundaysa daha fazla araştırma yapmak gerektiği belirtildi.

hürriyet



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,564 µs