En Sıcak Konular

Gül'ün odasında rehine pazarlığı

0 0 0000 00:00 tsi
Gül'ün odasında rehine pazarlığı Beckett, İran'da esir alınan İngiliz askerleri için rehine pazarlığını Gül'ün odasından yaptı. Olumlu sonuç alamayan Beckett, ziyaretini yarıda keserek ülkesine döndü.

Türkiye, İran'ın Basra Körfezi'nde esir aldığı 15 İngiliz askeri için devreye girerken, Ankara'da bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett İran'la rehine pazarlığını Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün ofisinden yaptı. Beckett, Gül'ün odasından New York dönüşü Frankfurt'dan Tahran'a geçmekte olan İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki'yi aradı. Gergin telefon görüşmesinde Beckett, 15 İngiliz askerin İran değil Irak karasularında olduğunu için uluslararası kural ihlali bulunmadığını hatırlattı. Askerlerin İran karasularında olduğunu söyleyen Mottaki ise daha önce de benzer bir ihlal yaşandığını bu yüzden esir alındıklarını söyledi. İngiliz Bakan'ın 15 İngiliz askerinin salıverilmesi yolundaki talebini reddeden Mottaki, esirlerin nerede olduğunu, hâlâ sorgulandıkları gerekçesiyle açıklamadı. Mottaki, rehineler arasındaki kadın asker Faye Turney'in durumundan endişe duyduğunu söyleyen Beckett'a, 26 yaşındaki Turney'in emin ellerde olduğunu söyledi. Beckett'ın İngiliz piyadelerin kendi ülkelerindenyetkililerle ya da konsolosluk görevlileriyle görüşme isteği de İranlı muadili tarafından "hâlâ soruşturma sürüyor" gerekçesiyle reddedildi.

GEZİSİNİ YARIDA KESTİ

Görüşmeden umduğunu bulamayan Beckett, moral bozukluğu içinde İngiltere başbakanı Tony Blair'i aradı ve durumu anlattı. Bakan Gül de Beckett'in ziyareti öncesinde Mottaki'yi arayarak gerginliğin giderilmesini ve askerlerin İngiliz yetkililerle görüştürülmesine izin verilmesini istedi. Ancak Gül de olumlu bir sinyal alamadı. Görüşme sonrası Gül, "İranlı komşularımızla temas halindeyiz" dedi. Beckett da, İran'ın askerleri İngiliz yetkililerle görüştürmemesini eleştirdi. Beckett daha sonra Başbakan Erdoğan'la da yaklaşık bir saat görüştü. Beckett, Mottaki ile görüşmelerini aktardığını belirterek, "Bir gelişme olup olmadığını konuştuk. Ancak bir gelişme olmadığını gördüm. Bu yüzden kendi meclisimize bunu bildirmek için ziyaretimi kısa kesiyorum" dedi. Beckett akşam saatlerinde Türkiye'den ayrıldı.

Sabah



Bu haber 302 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    38,464 µs