En Sıcak Konular

Beckett İran'ı uyardı: "Olay büyüyebilir"

0 0 0000 00:00 tsi
Beckett İran'ı uyardı: İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, İran'ın 15 İngiliz askerini alıkoymasıyla ilgili olarak, ''Küçük bir sorun olarak başladı. Uzatma niyetinde değiliz'' dedi ancak, teknik bakış açısı farkının 'büyük birşey'e dönüşebileceğini belirtti.

İngiliz Bakan, CNN TÜRK'te yayınlanan Manşet Özel programında Mithat Bereket'in sorularını yanıtladı.
 
Bakan Beckett, 15 İngiliz askerinin Basra Körfezi'nde gözaltına alınmasından sonra İran ile İngiltere arasındaki krizle ilgili açıklamalarda bulundu.
 
Beckett, "Bizim en önemli düşüncemiz personelin güvenliği. Israr ediyoruz ki sorun çözülebilir. Ne kadar uzun sürerse o kadar tehlike var. Bu durum yardımcı olmuyor" dedi.
 
En kötü durum senaryosu ile ilgili bir soruya "Varsayımla hareket etmek istemiyoruz" diyen İngiliz Bakan, "Basit teknik bir anlaşmazlık. Bu konuda ısrar ediyoruz. İlişkilerde bunlar olur. Türk hükümeti becerikli. Bir arabuluculuk yapılabilir, ama tarafların talebi gerekli. Gerginliğe gerek yok" diye konuştu.
 
Konuyla ilgili olarak, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile konuştuğuna değine İngiliz Bakan, "Türk hükümeti bize her zaman yardımcı oldu. Gül, 'İran ile konuşurum' dedi. Yapacağını düşünüyoruz. Gül'ün yaklaşımı bizi memnun etti" dedi.

İSTANBUL PLANI İPTAL

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett'ın Türkiye ziyaretinin İstanbul ayağı iptal edildi.
 
Konuk Bakan bu akşam Başbakan Erdoğan ile görüşmesinden sonra ülkesine dönecek.
 
İngiltere Dışişleri Bakanı Beckett'ın yarın İstanbul'da Başmüzakereci Ali Babacan ile görüşmesi planlanıyordu.
 
"Hata varsa tartışırız"
 
İngiliz personelin kaçakçılık konusunda Irak hükümetine destek için, Irak sınırları içinde olduğundan emin olduklarını yineleyen Bakan Beckett, "İran hükümeti ise, askerlerin İran karasularında olduğunu düşünüyordu. Biz, konunun dostane ve hızlı bir şekilde çözülmesini istiyoruz" dedi.
 
"Bir hata varsa bunu tartışmaya hazırız" diyen Bakan Beckett, "Nerede olduklarını bilmek istedik ama bize gerekli bilgi verilmedi. Tahran'da olduklarına dair spekülasyonlar var ama teyit edilmedi" diye konuştu.
 
İran hükümetinin olayın başka bir konu ile ilgili olmadığını, teknik bir sorun olduğunu söylediğine dikkat çeken Beckett, "Ama biz bunu kabul etmiyoruz. Onları tutma nedeni bulamıyoruz. İran bize birşey söylemiyor. 'Sınır kontrol ihlali' diyorlar, 'casusluk' diyorlar. Bizim bakış açımıza göre, onlar Irak'taydı. Bunlar casuslukla suçlanırsa kimse emniyette değil demektir" ifadesini kullandı.
 
İngiltere'nin İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile temas geçtiğini belirten İngiliz Bakan, "Mutteki'ye verilen bilgiler farklı, bizdekiler farklı. Kim haklıysa onu görmek istiyoruz. Personelimizin en kısa zamanda serbest bırakılmasını istiyoruz. Beni en çok ilgilendiren nerede olduklarını bilememek" diye konuştu.
 
KKTC'YE DOĞRUDAN UÇUŞ

Bakan Beckett, KKTC'ye doğrudan uçuşlarla ilgili tartışmalara da net bir şekilde noktayı koydu.
 
Beckett, uçuşların ciddi yasal sorunların da ötesinde, İngiltere'nin yasadışı bir konuyu tek başına gündeme taşıyamayacağını belirtti.
 
"Yasal zor konular ve gerçek engeller var" diyen Beckett, "Bu basit birşey değil. Müzakerelerin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini istiyoruz ama en olası süreç bu" diye konuştu.
 
ERMENİ İDDİALARI
 
Ermeni soykırım iddialarına da değinen Bakan Beckett, "Biz tabii ki iddiaları ortaya atanların endişelerini paylaşıyoruz. Zor ve hassas bir konu. ABD'nin kararı onları ilgilendirir. Biz görüş bildiremeyiz. Bizim daha farklı işlemlerimiz var. İngiltere'de benzer tasarılar gündeme gelmez" dedi.
 
IRAK - PKK TERÖRÜ
 
Türkiye'nin terörle mücadelede İngiltere ile işbirliği içinde olduğunu belirten Beckett, "PKK'yı yasakladık. Başka isimler kullanan örgütler de yasaklandı. Teröre karşıyız" dedi.
 
Irak'ta da mevcut şiddet düzeyinin düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Beckett, "Irak'ta ABD asker sayısını yükseltirken biz düşürüyoruz. Basra hükümeti durumun iyileştiğini söylüyor" dedi.
 
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
 
Beckett, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi olasılığının İngiltere ve AB ile ilişkilere nasıl yansıyacağı yönündeki bir soruyu, Cumhurbaşkanının kim olduğunun fark etmeyeceğini, uluslararası konularda her kim seçilirse onunla çalışacaklarını söyleyerek yanıtladı.
 
TÜRKİYE - AB İLİŞKİLERİ
 
İngiliz Bakan, Türkiye'nin AB müzakere sürecine ilişkin görüşlerini sorulması üzerine ise bu sürecin iyi gittiğini, ancak çok fazla teknik çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
 
Beckett, kendi ülkeleri dahil birçok ülkenin AB ile müzakere sürecinde zorluklar yaşadığını da hatırlatarak, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 50 yıldan önce Türkiye'nin AB üyesi olamayacağına ilişkin sözlerini, 'bunun 50 yıl değil ama birkaç yıl sürebileceği' şeklinde yorumladı.

cnnturk



Bu haber 266 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,717 µs