En Sıcak Konular

Çin, 8 bin 875 metrede!

0 0 0000 00:00 tsi
Çin, 8 bin 875 metrede! Petrol arama uğrunda Çinli firma Sinopec Asya’nın, yeryüzü seviyesinden 8875 metre derinliklerine sondaj vurdu.

Enerji açlığı Çin’i rekor derinliklere sürüklüyor. Petrol arama uğrunda Çinli firma Sinopec Asya’nın en derin sondajını vuruyor. Yeryüzü seviyesinden 8875 metre derinlikteki sondajla Everest Tepesi’nin yüksekliğinden daha derine gidilmiş olacak.

Enerji açı Çin petrol için hemen her şeyi yapıyor. Bu uğurda bütün Dünya dolaşılıyor ve bu arada da Sudan ve İran’dan Venezüella’ya kadar uluslar arası alanda ( daha çok Amerika ile)  problemli durumdaki birçok ülke ile yoğun ilişkiler kurmaktan çekinmiyor. Geçtiğimiz yıl Çin 162 milyon tonluk ham petrol ithalatıyla tükettiği petrolün ancak yarısını karşılamış oldu. Şimdi Çinliler ülkelerinde daha fazla petrol bulmak için uğraşıyorlar.

Ham petrol çıkartıcıları petrol arama uğruna rekor derinliklere sondaj vuruyorlar.  Çinli petrol firması Sinopec, Sichuan eyaletinin batısında aramalar yapıyor ve burada ismi ‘Chuanke’ ( 1 Numara) olan Asya’nın en derin sondajını gerçekleştiriyor. Yerin 8875 metre altında petrole rastlamayı umuyorlar. Bu mesafe Dünya’nın en yüksek tepesi olan Everest’ten 31 metre daha fazla. Everest’in deniz seviyesinden yüksekliği 8844 metre.

Ruslar daha derine sondaj yapmışlardı

Dünya çapında en derin sondajıysa 1970 yılında 12260 metre derinlikteki bir deneme kuyusuyla eski Sovyetler Birliği gerçekleştirmişti. 2006 yılında yaklaşık 183 milyon ton petrolü kendi sınırları dâhilinde çıkaran Çin daha fazla petrol bulmak istiyor. Söz konusu sondaj çalışmasının maliyeti yaklaşık 30 milyon Avro kadar tutuyor.

20 Mart’ta Mianzu şehri yakınlarında çalışmalara başlandı. Şef mühendis yardımcısı Zhang Xiaopeng’in bildirmesine göre 676 gün sürecek sondaj faaliyetlerinde şimdiye kadar yapılan dört günlük sondaj çalışması sonunda 100 metre derine inildi. Zhang, Sinopec firmasının geçtiğimiz yılın Nisan ayında Kuzeydoğu Sichuan’da Çin’in bugüne kadar ki en büyük doğal gaz rezervine rastlamasından sonra yeni bir gaz ve petrol sahasının bulunmasından oldukça umutlu görünüyor.

Çin’in bugüne kadarki sondajlarda ulaştığı rekor derinlik Xiniang ( Sincan) eyaletindeki Tahe Petrol alanlarında yapılan çalışmayla 8408 metre idi. O çalışmada hedeflenen derinliğe inmek için 462 güne ihtiyaç duyulmuştu. Fakat sondaj faaliyeti sonunda petrole rastlanmadı ve açılan delik yer kabuğu araştırması çalışmalarında kullanılmaya başlandı.

Çin, Moskova ile yapılan petrol boru hattı görüşmelerinde başarı bekliyor

Çin’in sadece kendi petrolüyle enerji açlığını dindiremeyeceğini söyleyen Çin’in Devlet Başkanı Hu Jintao Pazartesi günü üç günlük Moskova ziyaretine başladı. Bu ziyarette Rus gazı ve petrolünün Çin’e yüksek miktardaki transferinin de gündemde olduğu bildiriliyor. Pekin hükümeti 2007 yılı için 15 milyon tonluk bir petrol transferinin Sibirya Demiryolu üzerinden gerçekleşmesi konusunda Ruslarla anlaşmıştı. Çinliler bu miktarın 2010 yılına kadar 30 milyon tona çıkartılmasını umuyorlar.

2006 yılında lojistik nedenlerden dolayı sadece 10,3 milyon ton petrol demiryolu ile taşınabildi. Çin Devlet Başkanı Hu şimdi, yapımı planlanan 4800 km uzunluğundaki petrol boru hattının gerçekleştirilmesi için Moskova ile yıllardır süren görüşmelerin başarıyla sonuçlanmasını umuyor. Yapılması planlanan boru hattı Doğu Sibirya’dan Pasifik okyanusuna bir hattı öngörüyor. Hat üzerinden Daging’e yapılacak bir bağlantıyla da Çin’e petrol aktarımı gerçekleştirilecek. Tartışmalar arasında yeni gaz boru hatları da bulunuyor.

Süper tankerlerden oluşacak bir filoyla Venezüella’dan daha fazla petrol taşınacak

Venezüella ile Çin’in ticaret hacmi daha da artırılıyor ve ticari ilişkiler kuvvetlendiriliyor. Caracas’ta Venezüella Devlet başkanı Hugo Chavez, Çin Ulusal Petrolleri Şirketi ( CNPC) başkanı Jiang Jiemin ile bir araya geldi. Görüşmelerde işbirliğini geliştirme konusunda anlaşmaya varıldığı bildiriliyor. Chavez, Çin’e 2006 yılında satılan 7,3 milyon tonluk petrolün miktarını artırmakla kalmayacak. Bundan başka iki ülkenin ortaklaşa olarak süper tankerlerden oluşan bir filo yapımına başlayacağı ve bu tankerler sayesinde petrolün Çin’in içlerine kadar taşınmasının gerçekleşeceği belirtiliyor.

dunyabulteni.net



Bu haber 267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,356 µs