En Sıcak Konular

Türkiye-İran: Gümrük kardeşliği!

8 Temmuz 2010 20:34 tsi
Türkiye ve İran, gümrük kapılarının ortak işletilmesi için biraraya geldi.

Gümrüklerin ortak işletilmesi konusunda yapılan çalışmalar kapsamında Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İran Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Ali Aga Muhammedi ile bir araya geldi
Bakan Yazıcı, Başbakanlık Merkez Binada gerçekleştirilen görüşmede, uzun zamandır komşu ülkelerle gümrük kapılarının yenilenmesi, modernize edilmesi ve birlikte yapılıp işletilmesi konusunda çalışmalar sürdürdüklerini belirtti.

Daha önce gerek Türkiye'de gerek İran'da yaptıkları görüşmelerde gümrük kapılarının ortak yapılması ve işletilmesi konusunda İranlı yetkililerle bir sözleşme imzaladıklarını ifade eden Bakan Yazıcı, söz konusu gümrük kapılarının Esendere, Dilucu ve Van'da bulunan Kapıköy gümrük kapıları olduğunu belirtti.

Bakan Yazıcı, bugünkü görüşmede bu konuda yapılan çalışmaları gözden geçireceklerini dile getirdi.

Yapacakları bu çalışmaların sonucunda her iki ülkenin ticaret hacminin artacağını belirten Yazıcı, ticaret hacminin artmasıyla da iki ülke halkının refahının artacağını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Ali Aga Muhammedi de Miraç Kandili olan bugünde dost ve kardeş ülke Türkiye'de bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı.

Gümrük kapıları konusunda sürdürülen çalışmaların iyi bir seviyede olduğunu ifade eden Muhammedi, ''Normalde 2-3 yıl sürecek idare işlemler, sayın Yazıcı sayesinde 2-3 ayda tamamlandı'' dedi.

Ortak sınır kapılarının bulunduğu bölgelerde alışveriş merkezleri ve ihtiyaç duyulan binaların yapılacağını anlatan Muhammedi, bu kapsamda ilk olarak Esendere-Sero sınır kapılarında çalışmaların başlatılacağını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi'nin yakın zamanda Türkiye'yi ziyaret edeceğini ifade eden Muhammedi, bu ziyarette Esendere-Sero sınır kapılarında temel atma çalışmalarını başlatmayı umdukları söyledi.

Tercihli ticaret konusundaki çalışmaları da tamamladıklarını anlatan Muhammedi, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Rahimi'nin ziyaretinde bunun da imzalarının atılacağını kaydetti.

habertürk



Bu haber 884 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,641 µs