En Sıcak Konular

İngilitere: AB reddederse büyük hata olur

8 Temmuz 2010 20:07 tsi
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’un resmi davetlisi olarak resmi temaslarda bulunmak üzere Londra’da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, mevkidaşı İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague’le öğle saatlerinde Dışişleri Bakanlı

İkili, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk sözü evsahibi William Hague aldı. Hague, burada yaptığı açıklamasında, Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin üyeliğini reddetmesinin çok büyük bir hata olacağı yönünde uyarıda bulundu.

Hague, Türkiye’nin İngiltere ile olan ilişkilerin geliştirilmesinde çok büyük rolü olduğunu belirterek, Davutoğlu ile yaptıkları ikili görüşmede iki ülke ilişkilerini çok boyutlu olarak ele aldıklarını, birçok mesele üzerinde fikir alış verişinde bulunduklarını söyledi.

Hague, iki ülkenin uluslararası alanda bir çok konuda ortak çıkarları olduğunu ve yakın zaman içinde Türkiye ile İngiltere arasında ‘yüksek stratejik ortaklık anlaşması’ imzalayacaklarını dile getirdi. Türkiye’nin NATO’nun önemli bir üyesi ve İngiltere’nin stratejik ortağı olduğunu söyleyen Hague, “Türkiye, aynı zamanda Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisidir.” dedi.

Türkiye’nin Batı ile Doğu arasında uzanan köprü konumunun önemine de değinen Hague, “Türkiye, Batı ile Doğu arasında seçim yapmak zorunda olan konumda değil. Çünkü Türkiye hem Batı’da hem de Doğu’da yer alan bir ülkedir.”diye konuştu. Hague, Türkiye’nin Afganistan, Balkanlar ve Orta Doğu barış süreci konularındaki tecrübe ve tavsiyelerine de değer verdiklerini söyleyerek, Davutoğlu ile görüşmesinde Kıbrıs ve Türkiye’nin AB konusunu da görüştüklerini anlattı.

Hague konuşmasında, İngiltere’nin Türkiye’nin AB üyeliğine en güçlü desteği veren ülkelerden biri olduğunu hatırlatarak, “AB, Türkiye’yi reddederse çok büyük bir hata yapmış olur.”dedi.

İNGİLTERE BAŞBAKANI DAVİD CAMERON TÜRKİYE’YE GİDİYOR

Türkiye’de yakın zaman önce terör örgütü PKK tarafından gerçekleştiriler saldırıları da kınayan Hague, uluslararası terör ve güvenlik konusunda Türkiye ile yakın işbirliği içinde olacaklarını ve bu işbirliğini derinleştirmenin gayreti içinde olduklarını dile getirdi. Bu arada Hague, İngiltere Başbakanı David Cameron’un yakın zaman için Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini sözlerine ekledi. Hague, Cameron’un ziyaretinin Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerinin daha da derinleştirilmesi konusunda önemli bir adım olacağını kaydetti.

DAVUTOĞLU: “İSRAİL ÖZÜR DİLEMEZSE GEREKENİ YAPARIZ!”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, İngiltere ile Türkiye arasında yüzyıllara varan derin ilişkilerin olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, görüşmelerinde iki ülke ilişkilerini çok boyutlu olarak ele aldıklarını söyledi.

Davutoğlu, Türkiye’nin İsrail ile diplomatik ilişkilerini koparacağı yönündeki söylemlere ilişkin bir soru üzerine, İsrail’in 8 Türkiye vatandaşını uluslararası sularda öldürdüğünü hatırlatarak, “Ortada bir suç var. Çok basit bir soru soruyoruz. Kim öldürdü bu vatandaşları? Bu vatandaşlar İsrail sularını ihlal etmedi. Hiç bir İsrail vatandaşını öldürmedi. Peki kim öldürdü bu vatandaşları? Biz kendi toplumumuza karşı sorumlu bir hükümetiz. Biz uluslararası hukuka da saygı gösteren bir ülkeyiz. Eğer İsrail bu sorumluluğu üzerine alır ve özür dilerse biz de önümüze bakar ve iki ülke ilişkilerini nasıl daha geliştirebiliriz buna bakarız. Eğer özür dilemezlerse o zaman uluslararası bir soruşturmayı kabul etsinler. İki seçenek var ortada. İsrail’in kendi soruşturması bizim için kabul edilebilir değil. Çünkü bir ülke, hem kendi hakimi hem de kendi savcısı olamaz. İsrail’den talebimiz ya özür dilesinler ya da uluslararası soruşturmayı kabul etsinler. Eğer bunlardan hiç birini yapmazlarsa o zaman Türkiye’de kendi vatandaşlarının haklarını korumak için her şeyi yapacaktır. Bu bizim ülkemizin onurudur. Bunu yapmak için de ne gerekiyorsa yapacağız. Tabi bu birden olmaz, adım adım olur. Türkiye ile İsrail ilişkilerinin gerilemesi Türkiye’nin bir kararı değildir. Bu İsrail’in davranışlarından kaynaklanmaktadır.”diye konuştu.

Bunun üzerine söz alan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, İngiltere’nin İsrail saldırısına karşı ‘zayıf’ kaldığı yönündeki suçlamaları reddederek, İngiltere’nin Gazze ablukasının başından beri sürdürülemez ve kabul edilemez olduğunu yönündeki konumunu sürdürdüğünü söyledi.

hürriyet



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,758 µs