En Sıcak Konular

CHP'den seçim barajının indirilmesi teklifi

8 Temmuz 2010 16:17 tsi
CHP Ankara Milletvekili Hakkı Suha Okay, ''Seçim barajının, parlamentonun meşruiyetini tartışmaya açacak sonuçlar doğurduğunu ve bunun engellenmesi gerektiğini belirterek, milletvekili seçiminde ülke barajının yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülmesi için

Okay'ın hazırladığı kanun teklifi, Milletvekili Seçimi Kanununda çeşitli değişiklikler öngörüyor.

Teklife göre, genel seçimlerde ülke genelinde, ara seçimlerde ise seçim yapılan çevrelerin tümünde geçerli oyların yüzde 7'sini alan parti, milletvekili çıkarabilecek.

Genel ve ara seçimde barajı geçerek milletvekili çıkaran partilerin oy toplamının, geçerli oyların yüzde 70'inin altında kalması durumunda, barajı geçemeyen ancak oy oranı yüzde 7'ye en yakın parti de milletvekili çıkarmaya hak kazanacak.

Teklifin gerekçesinde, dünyada seçim sistemlerinin, ülkelerin kendi özgün koşullarına, demokrasi geleneklerine göre değişiklik gösterdiği ifade edildi. Gerekçede, demokrasi geleneği güçlü ülkelerde sakıncalar ortaya koymayan seçim sistemlerinin, demokrasi geleneği zayıf ülkelerde uygulanması halinde çok sayıda sakınca doğurduğu belirtildi.

Türkiye'de çok partili siyasi yaşama geçilmesinden sonra değişik seçim sistemlerinin uygulandığına, ancak seçim sistemi üzerindeki tartışmaların son bulmadığına işaret edilen gerekçede, 1983'ten bu yana 7 milletvekili genel seçimi yapıldığı anımsatıldı. 1983, 1987 ve 1991 genel seçimlerinde çifte barajlı d'Hondt sistemi uygulandığı, 1995, 1999, 2002 ve 2007 seçimlerinde ise ülke barajlı d'Hondt sistemiyle seçimler yapıldığı vurgulandı.

-''YÖNETİMDE İSTİKRARI DOĞURMUYOR''-

Anayasanın 67. maddesine, 1995'te ''Seçim kanunları, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak biçimde düzenlenir'' hükmünün eklendiği anımsatılarak, şöyle denildi:

''Ancak 2002 milletvekili genel seçimlerinde seçmen iradesinin ancak yüzde 53,7'si parlamentoya yansımış, seçimlerden birinci çıkan partinin aşkın temsil oranı yüzde 30'ların üzerine çıkmıştır. Seçmen iradesinin yarıya yakınının parlamentoya yansımaması, ancak çoğunluk sistemlerinde ortaya çıkabilecek bir sonuçtur.

2002 seçimleri örneği, yüzde 10 ülke barajı uygulamasının, her zaman yönetimde istikrar ilkesi çerçevesinde sonuçlar doğurmadığını, aksine temsilde adalet ilkesini işlevsiz kılan sonuçlar doğurabileceğini ortaya koymuştur. Seçim barajının, Türkiye'de parlamentonun meşruiyetini tartışmaya açacak sonuçlar doğurması engellenmelidir.''



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,192 µs