En Sıcak Konular

AB'den referanduma destek

8 Temmuz 2010 15:53 tsi
AB'den referanduma destek  
Anayasa reform paketine başından beri istikrarlı destek veren Avrupa Birliği, paketin ufak değişikliklerle Anayasa Mahkemesi'nden geçmesine olumlu tepki verdi.

 Yazılı bir açıklama yapan Avrupa Birliği Komisyonu, paketin "doğru yönde atılmış olumlu bir adım" olduğunu bir defa daha ilan etti.

Genişleme Komiseri Stefan Füle'nin sözcüsü Angela Filote yaptığı yazılı açıklamada Anayasa Mahkemesi'nin ufak değişikliklerle onayladığı pakette AB'nin yıllardır yayınladığı ilerleme raporları ve katılın ortaklığı belgelerinde yeralan bir çok konunun ele alındığına işaret etti. 12 Eylül'de reforma sunulacak paketin AB reformları açısında olumlu olduğunu vurgulayan Filote, gerekçeli kararın ardından daha detaylı bir çalışma yapacaklarını kaydetti.

Genişleme Komiseri Stefan Füle Türkiye'deki reform tartışmalarında desteğini paketin geçmesi yönünde açıklarken, Komisyon yetkilileri de anayasa paketinin kabul edilmesi durumunda Kasım ayında açıklanacak ilerleme raporuna olumlu yansıyacağını açıklamıştı.

"İlk incelememize göre Mahkeme'nin kararı Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin seçim usulüne ilişkin olması hasebiyle reform paketinin sadece sınırlı sayıda unsuruna ilişkindir" diyen Filote, paketin yine de mümkün olan en geniş toplumsal mutabakatla kabul edilmesinin mühim olduğunu kaydetti. Filote, "Ancak mezkur reformlar Türkiye'nin istikbali açısından çok ehemmiyetli olduğun için paketin vatandaş, sivil toplum örgütleri ve mümkün olan ne geniş siyasi parti desteği ile kabul edilmesi önem taşımaktadır" dedi.

CHP, MHP ve BDP pakete itirazına rağmen AB kurumları başından beri pakete destek verdi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek, AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, bir önceki dönem başkanı İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Moratinos, AP'ninen büyük ikinci grubu Sosyalistlerin lideri Martin Schulz, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eşbaşkanı Helene Flautre yaptıkları açıklamalarda pakete destek vermişlerdi.



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,836 µs