En Sıcak Konular

Kuzey Irak’a BM askeri

8 Temmuz 2010 14:12 tsi
Kuzey Irak’a BM askeri Irak’taki Amerikan güçlerinin komutanı Orgeneral Ray Odierno, ABD birliklerinin bu ülkeden tamamen çekileceği 2011’de Kürtler ve Araplar arasındaki gerginliğin sürmesi halinde, Kuzey Irak’a BM barışı koruma güçlerinin konuşlandırılmasını

ABD’nin, Irak’tan çıkmaya hazırlanan askerlerinin yaratacağı boşluğu Türkiye başta olmak üzere bölgedeki müttefiklerinin katkılarıyla doldurmayı tartıştığı bir dönemde, Bağdat’taki en üst düzey Amerikalı askeri yetkili ilginç bir çıkış yaptı.

Kuzey Irak’taki Ninova, Tamim ve Diyala bölgelerinde bulunan, petrol açısından zengin yerlerin Kürtlerin yönetimindeki bölgelere dahil edilip edilmeyeceği sorununun yıllardır çözüme kavuşmamış olmasından ötürü, Kürtlerle Araplar arasında gerginliğin sürdüğünü belirten Orgeneral Ray Odierno Odierno, Associated Press’e şunları söyledi:

“Bu sorunun çözülmesi lazım. Arapların çoğunlukta olduğu Irak ordusuna Kürt peşmergelerin de entegre edilmesi için başlatılan pilot program başarısız olursa, başka bir mekanizma üzerinde düşenmemiz gerekebilir. Nasıl olacağını henüz bilmiyorum. BM gücüyle ilgili Altıncı Bölüm’e başvurulabilir mi? Bilmiyorum. Karar yeni kurulacak Irak hükümetinin. Bazı Amerikan birliklerinin Irak’ta kalması da düşünülebilir. Ama büyük bir Amerikan gücü olmayacaktır. Iraklılar sadece teknik destek isteyebilirler. Onlara kalmış.”

Obama’nın takvimi aksar mı

BM Kurucu Antlaşması’nın Altıncı Bölümü, çatışmaların barışçı yollardan çözümüyle ilgili. Çatışma durumlarında soruşturma ve aracılık için BM’nin oynayacağı rol ile barışgücü oluşturulması da bu bölümün kapsamında.

2003’ün mayıs ayında başlayan İkinci Irak Savaşı’nda 4 bini aşkın asker kaybeden ABD, Barack Obama’nın başkan seçilmesiyle bu ülkeden çekilme sürecine hız verdi. Obama 27 Şubat 2009’da, Irak’taki tüm Amerikan muharip operasyonlarının 31 Ağustos 2010 tarihi itibariyle biteceğini açıkladı. Şu anda bu ülkede 77 bin 500 askeri bulunan ABD, 2011 sonuna kadar tamamen çekilecek. Ancak Irak’ta hâlâ bir hükümet kurulamaması, çekilme takvimini aksatabilir.

Odierno’nun teklifine Ankara sıcak yaklaşmadı

IRAK’taki ABD güçlerinin komutanı Orgeneral Ray Odierno’nun Kuzey Irak ile ilgili teklifine Ankara sıcak yaklaşmadı. Diplomatik kaynaklar, “Ankara, güvenlik tam olarak sağlanmadan ABD’nin, Irak’tan çekilmesini sakıncalı bulur. Zaten şu an için bu teklif uzak bir ihtimal” yorumunu yaptılar.

Çuval ile parladı

2003 yılında Kuzey Irak’taki Süleymaniye’de 11 Türk askerini tutuklanıp, başlarına çuval geçirilmesini emreden Odierno, Bush Yönetimi’nin 2007’de Irak’a 30 bin ek asker göndermesi stratejsinin mimarlarından biriydi. Bush Yönetimi’nin Dışişleri Bakanı Rice’a iki yıl danışmanlık yapan Odierno, 1 Ocak’ta ‘Irak’taki Birleşik Devletler Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmişti.



Bu haber 806 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,810 µs