En Sıcak Konular

Basına demeç veren Fransız generale ceza geliyor

8 Temmuz 2010 08:55 tsi
Amerikalı Orgeneral Stanley McChrystal'ın Obama yönetimini eleştirmesi sebebiyle görevden alınmasının ardından Fransa'da da bir generali aynı akıbet bekliyor.

Le Monde Gazetesi'ne röportaj veren General Vincent Desportes 'siyasî konularda kamuoyuna açıklamalarda bulunduğu' gerekçesiyle emekliliğine 3 hafta kala azledilme tehlikesiyle karşı karşıya.

Afganistan'daki Amerikan askerleri ve NATO öncülüğündeki koalisyon güçlerinin komutanı Orgeneral Stanley McChrystal'ın ABD Başkanı Barack Obama yönetimini eleştirdiği için azledilmesi olayının bir benzeri de Fransa'da yaşanıyor. Fransa Savunma Bakanı Herve Morin, ABD'nin Afganistan stratejisine ilişkin basına demeç veren bir generali cezalandıracaklarını açıkladı. Le Monde gazetesine röportaj veren General Vincent Desportes 'siyasi konularda kamuoyuna açıklamalarda bulunduğu' gerekçesiyle emekliliğine 3 hafta kala ordudan azledilme tehlikesiyle karşı karşıya. Morin, 'askerler, diğer memurlar gibi siyasi otoritenin altındadır' sözleriyle generali eleştirdi.

Ordu Akademisi'nden sorumlu (CID) General Desportes, geçen hafta verdiği röportajda ABD Başkanı Barack Obama'nın Afganistan stratejisini eleştirmişti. "BFM'' televizyon kanalının sorularını cevaplayan Morin, "General Desportes'in tarafsız kalma mecburiyeti bulunuyor. Görevi nedeniyle görüşünü açıklamaması gerekiyordu. Ancak, kendisi bu kaideye uymadı. Askerler, tıpkı diğer memurlar gibi siyasi iktidarın otoritesi altındadır." ifadelerini kullandı. Morin, General Desportes'e nasıl bir ceza verileceğini açıklamadı. Ancak, Genelkurmay Başkanı Edouard Guillaud, emekliliğine 3 hafta kalan generalin azledilme riski bulunduğunu belirtti. Guillaud, General Desportes'in sözlerini 'üzerinde yeterince düşünülmemiş beyanatlar' olarak tanımlarken, "Eleştirdiği Afgan stratejisi sadece ABD'nin değil, Fransa da dahil olmak üzere bütün NATO ülkelerinin. Bu stratejiyi Cumhurbaşkanı'mız Nicolas Sarkozy bir yıl önce NATO zirvesinde onayladı." şeklinde konuştu. Guillaud, daha önce yaptığı açıklamada, Fransız generali ''sorumsuzluk'' ile suçlamıştı.

Fransız General, geçen hafta Le Monde gazetesine verdiği mülakatta, haziran ayının uluslararası gücün Afganistan'a 2001 sonunda müdahale etmesinden beri en çok kayıp verilen ay olduğunu hatırlatmış ve "Durum hiç bundan daha kötü olmamıştı.'' ifadesini kullanmıştı.

General Desportes, ABD Başkanı tarafından kısa süre önce görevden alınan Afganistan'daki Amerikan ve müttefik kuvvetlerin komutanı Orgeneral Stanley McChrystal'ın "kayıpları azaltmak amacıyla bir yıldır uyguladığı, havadan ve karadan ateş açılmasına kısıtlama getiren geleneksel ayaklanma karşıtı doktrininin işliyor gibi görünmediğini'' söylemişti. Obama'nın 30 bin takviye asker gönderme kararını da eleştiren Fransız General, "Herkes bunun ya sıfır ya da 100 binden fazla olması gerektiğini biliyordu. Yarım savaş yapılmaz.'' yorumunda bulunmuştu. Daha önce askerî alanda birçok kitap kaleme alan Desportes, 38 yıllık kariyerinin ardından 3 hafta sonra emekli olmaya hazırlanıyordu.

Afganistan'daki Amerikan ve NATO güçlerinin komutanı Orgeneral Stanley McChrystal da verdiği bir mülakatta, Obama yönetiminin önemli isimleriyle sorun yaşadığını söylemiş ve ABD'nin Kabil Büyükelçisi Eikenberry'yi de kendisine ihanet etmekle suçlamıştı. Üst düzey sivil yetkililer için de alaycı ifadeler kullanan general, özür dilemesine rağmen görevden alınmıştı.

zaman




Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,764 µs