En Sıcak Konular

Nükleer silah için gizli işbirliği

8 Temmuz 2010 08:16 tsi
Nükleer silah için gizli işbirliği 
Yaşadıkları krizi geride bırakan ABD ve İsrail işbirliğini daha da geliştiriyor. ABD’nin gizli bir belgeyle İsrail’e yeni dönemde iki ülkenin nükleer işbirliğine gitmesini önerdiği iddia edildi...

Tel Aviv ve Washington iki ülke arasında yaşanan ‘son 35 yılın en büyük krizini’ Obama-Netanyahu zirvesiyle geride bıraktı. Kasım’daki seçimler öncesinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu çok sıcak şekilde karşılayarak ABD’deki Yahudi lobisine göz kırpan Başkan Barack Obama, ‘nükleer silahtan arınmış Ortadoğu’ beklentilerini boşa çıkardı. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na (NPT) taraf olmayan, nükleer silah sahibi İsrail’e bu konuda baskı yapması istenen Obama, Avrupalı ve Arap müttefikleri yerine Tel Aviv’e tam destek verdi.

ABD’DEN GİZLİ NÜKLEER BELGE

İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi Ordu Radyosu’na dayandırdığı haberinde ABD’nin İsrail’e gizli bir belge gönderdiği, belgenin iki ülke arasında nükleer işbirliği taahhüdü içerdiğini yazdı. Habere göre, ABD, İsrail’e nükleer teknoloji ve elektrik üretiminin yanı sıra diğer gerekli malzemeleri satmaya ikna oldu. Tel Aviv ile ticaret yapan Avrupalı ülkeler, nükleer silah sahibi olmasına karşın NPT’ye üye olmayan İsrail ile nükleer işbirliğine yanaşmıyor.

İSRAİL’E TESLİM OLDU

Washington Post gazetesi de ABD Başkanı Obama’nın, Beyaz Saray’ın kınamasına rağmen İsrail’de yeni yerleşim yerleri inşaatına izin veren ve Gazze yardım gemilerine karşı ABD’nin ‘itidal’ uyarısına aldırmayan Netanyahu’ya “teslim bayrağı” çektiğini savundu. Gazetenin köşe yazarlarından Dana Milbank, “Netanyahu, Obama’dan cesaretini kıracak hiçbir söz duymadı” başlığıyla kaleme aldığı yazıda, “Netanyahu’nun Obama’yı ziyaretinin gerçek önemini ifade etmek için, Beyaz Saray’a ABD bayrağı yerine beyaz teslim bayrağı çekebileceği” ifadesi  kullanıldı. Milbank, “İsrailli meslektaşı tarafından küçük düşürülen” Obama’nın Netanyahu’yu tekrar Beyaz Saray’a davet ettiğini, iki lider arasında görüşme için “Yüz bakım zirvesi” denilebileceğini ve “görünüşü kurtarmakla” ilgili olduğunu belirtti.

KORUMALAR TABANCALARI ÇALDIRDI

Dünyanın en iyi korunan devlet adamlarından biri olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun özel korumaları, ABD seyahati sırasında valizlerinde bulunan tabancalarını çaldırdı. 

İSRAİL’DEN İKİNCİ GÖRÜŞME İDDİASI

İsrail basını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer’in Brüksel’de gizli görüşmesiyle gündeme oturan temasların iki ülke arasında ilk olmadığını öne sürdü. İsrail’in 31 Mayısta Gazze’ye yardım götüren gemilere, 9 Türk’ün ölümüyle sonuçlanan saldırısının ardından iki ülkenin Cumhurbaşkanları arasında temas kurulduğu savunulurken, gemi olayından üç gün sonra Abdullah Gül ile Şimon Peres arasında mesaj teatrisi yapıldığını, üçüncü bir ülkede görüşme konusunda hemfikir olunduğunu öne sürdü.

NETANYAHU: ERDOĞAN İLE DE GÖRÜŞÜN!

Peres’in İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya görüşme olasılığını anlattığı, Netanyahu’nun ise Peres’ten, Gül’ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşmesini istediği iddia edildi.

ÜNLÜLERDEN İSRAİL’E VETO

• Mavi Marmara’ya yapılan kanlı baskına tepkiler dinmiyor. Cenevre Merkezli BM İnsan Hakları Konseyi İsrail’in gemi baskınını soruşturmaya hazırlanırken, Amerikalı ünlü oyunculardan İsrail’e ‘sessiz tepki’ geldi. Amerikalı ünlü oyuncu Meg Ryan ve Yahudi oyuncu Dustin Hoffman. Mavi Marmara baskınına duydukları tepkiyi, daha önce daveti kabul etmelerine karşın Kudüs Film Festivali’ne katılmaktan vazgeçtiklerini açıklayarak ortaya koydu. Grace Kelly’nin oğlu Monako Prensi Albert de İsrail’e duyulan tepki nedeniyle Kudüs programını erteledi.

star



Bu haber 857 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,214 µs